Technika obsluhy – Pěstování kávy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
Advertisements

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Obyvatelstvo Asie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Technika obsluhy – Kavárenský jídelní lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Irena Kotalíková Název:VY_32_INOVACE_251_Asie Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Technika obsluhy – Příprava káv s alkoholem Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Odraz světla na rovinném zrcadle
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_12 _Předpony a předložky II. část
ČISTOTA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_10 _Zaokrouhlování čísel do
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Strojní zařízení – Zhutňování
Technika obsluhy – Příprava míchaných nápojů
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Algoritmizace - opakování
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Ekonomika– národní hospodářství
Strojní zařízení – Test 1
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství.
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
CHEMIE - Sloučeniny vodíku
Technika obsluhy – příprava míchaných nápojů
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
CHOV KONÍ – Domestikace a změny koňovitých
Saturn Sluneční soustava Název školy
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Ochrana životního prostředí v gastronomii
Astronomické jednotky délky
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Měření elektrického proudu
Ochrana lesa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Opakování rostliny Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
POVOLÁNÍ I. VY_32_INOVACE_3A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Magnetická indukce Název školy
CHEMIE - Chemická vazba
Projekt:. Pomoc škole a žákům, registrační číslo projektu CZ /1
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Závislost elektrického odporu
Barista Daniel zajíc NS2.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Jupiter Sluneční soustava Název školy
Odkrývačka rostliny Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mgr. Veronika Vaňousová
Technika obsluhy – ozdoby míchaných nápojů
Transkript prezentace:

Technika obsluhy – Pěstování kávy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TeO.1201.2.F Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Kavárny Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Pěstování kávy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky v jakých oblastech a zemích se pěstuje káva, jaké jsou nejrozšířenější odrůdy kávovníků a postup sklizně kávy. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Kávovník, arabika, robusta, sklizeň kávy Datum Datum vytvoření – např. - 1 3. 2013

Pěstování kávy

Země, kde se pěstuje káva Káva se pěstuje mezi obratníkem Raka a Kozoroha

Střední a Jižní Amerika Nejlepší káva pochází: Kolumbie Brazílie, Kostariky, Jamaiky, Mexika, Peru, Ekvádoru, Kuby, Panamy, Venezuely, Guatemaly. Převážně kvalitní Arabica.

Afrika Etiopie, Keni, Ugandě, Angole, Zairu, Togu, Madagaskaru, Jemenu, Tanzánie. Zde se produkce převážně zaměřuje na Arabiku, ale poměrně často se pěstuje i Robusta. 

Pacifik Indonésie, Jáva, Sumatra, Papua Nová Guinea, Vietnam, Filipíny, Laos, Srí Lanka, Indie. V těchto zemí je produkce zaměřena ve větší míře na Robustu.

Kávovník Sazenice kávovníku začínají plodit po 2-3 letech, keř plodí asi 30 let. Kávovník se vysazuje do řad z důvodu mechanické sklizně. Nejčastěji se vysazuje arabika, která představuje cca 70% světové sklizně. Keř dosahuje až 10 m výšky. Plody kávovníku připomínají plody našich višní.

Robusta Roste v nižších nadmořských výškách a je mnohem méně náročnější na pěstování než Arabika. Sklizeň kávy - po 2 – 3 letech od vysazení. Obsahuje až dvakrát více kofeinu než Arabika. Robusta se pěstuje ve Střední Americe, Africe a hlavně v Asii, největším producentem Robusty je Vietnam.

Arabika Tvoří 75% světové produkce. Tvrdí se, že čím výše káva roste, tím je kvalitnější, delší doba zrání.  Arabika vyžaduje větší péči než robusta a je náročnější na pěstování. Sklizeň kávy – cca 4-5 let po zasazení. Arabiky obsahují malé procento kofeinu. Každá odrůda má svou specifickou chuť. Arabika se pěstuje ve Střední a Jižní Americe, Africe a severní Austrálii.

Sklizeň kávy Kávu můžeme sklízet: selektivně sklizeň veškeré úrody

Mechanická sklizeň kávy Probíhá pomocí speciálních česacích strojů, které mají sloupcovité válce, ty protřepávají keři a otřásají zralé plody kávovníku.

Ruční sklizeň kávy Sběrači sbírají pouze zralé plody. Způsob sklizně je náročný a používá se pouze u odrůdy arabika. Sběrač sklidí v průměru 100 kg kávy, což je asi 20 kg hotové kávy.

Úkoly 1) V jakých oblastech se pěstuje káva? 2) Které země jsou největšími pěstiteli kávy? 3) Jakými způsoby lze sklízet kávu? 4) Nejčastěji se vysazuje………….. 5) Plody kávovníku připomínají………….

Zdroje http://www.espressolavazza.cz/Priprava/Cappuccino