Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02Eff_17 Název DŮM: 17 Statistika III. - Charakteristiky polohy statistického souboru Jméno autora: Mgr. Věra Effenberger Ročník: a 4. ročník Vzdělávací oblast: matematika - statistika Vzdělávací obor: studijní Klíčová slova: střední hodnota znaku, průměr statistických hodnot, modus, medián Anotace: materiál definuje charakteristiky polohy a jejich výpočet Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: výpočet různých typů průměrů, modu a mediánu Metodika učebního materiálu: Jedná se o prezentaci, která se se slovním doprovodem přehraje krok za krokem žákům.

2 STATISTIKA III. Střední hodnota souboru Charakteristiky polohy
(průměry, modus, medián)

3 Střední hodnoty znaku Pozn.: nyní budeme uvažovat pouze kvantitativní statistické znaky Někdy je za potřebí nahradit všechny hodnoty znaku hodnotou jedinou, která jistým způsobem celý soubor popisuje, tuto hodnotu nazýváme: střední hodnota znaku. (jedná se o charakteristiku polohy)

4 Charakteristika polohy - průměr
Aritmetický průměr Geometrický průměr

5 Charakteristika polohy - průměr
Harmonický průměr Kvadratický průměr

6 Charakteristika polohy - modus
Je hodnota znaku, která má největší četnost. Lze jej definovat pouze pro soubory s jedinou hodnotou s největší četností.

7 Charakteristika polohy - medián
Medián znaku nabývajícího hodnot (seřazených do neklesající posloupnosti) je pro: liché n roven prostřednímu členu konečné posloupnosti sudé n roven aritmetickému průměru dvou jejích prostředních členů.


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google