Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jupiter Sluneční soustava Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jupiter Sluneční soustava Název školy"— Transkript prezentace:

1 Jupiter Sluneční soustava Název školy
Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Jupiter Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_7 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Astronomie Téma: Sluneční soustava Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o planetě Jupiter.

2 Jupiter

3 Základní fakta Jupiter je v pořadí pátá a zároveň největší planeta sluneční soustavy. Jde o plynného obra o hmotnosti jedné tisíciny hmotnosti Slunce, což je dva a půl krát více, než je hmotnost všech ostatních planet sluneční soustavy dohromady. Okolo Jupiteru obíhají slabé prstence, které jsou ze Země špatně pozorovatelné. Okolo Slunce oběhne jednou za dní. Teploty na povrchu dosahují až -170 °C.

4 Atmosféra Dalekohledem jsou viditelné pouze horní vrstvy atmosféry rozčleněné na různobarevné pruhy a skvrny, které jsou atmosférickými bouřemi. Největší a nejznámější je Velká rudá skvrna známá minimálně od 17. století – jedná se o obrovský hurikán přibližně dvakrát větší než planeta Země. Atmosféra je tvořena převážně vodíkem (88 – 92 %) a heliem (8 – 12 %).

5 Struktura Jupiter je tvořen velice hustým planetárním jádrem, které je obklopeno silnou vrstvou (až do 78 % objemu) tekutého kovového vodíku s malým obsahem hélia. Protože zatím neexistují technologie pro důkladnější prozkoumání Jupiteru, neví se zcela přesné složení jádra. Teploty a tlak v jádře musí u tak hmotné planety dosahovat obrovských hodnot a vlastnosti materiálu za takovýchto podmínek nejsme schopni odhadnout.

6 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jupiter_%28planeta%29


Stáhnout ppt "Jupiter Sluneční soustava Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google