Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy"— Transkript prezentace:

1 Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Transformátory Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_10_20 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Elektřina a magnetismus Téma: Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o transformátorech.

2 Transformátory

3 Transformátor je elektrický netočivý stroj, který umožňuje přenášet elektrickou energii z jednoho obvodu do jiného pomocí vzájemné elektromagnetické indukce. Používá se většinou pro přeměnu střídavého napětí (např. z nízkého napětí na vysoké).

4 Princip Transformátor se skládá ze tří hlavních částí: vinutí, jádro, izolace. Primární vinutí slouží k převodu elektrické energie na magnetickou. Procházejícím proudem se vytváří magnetický tok. Tento tok je veden magnetickým obvodem (jádrem) k sekundární cívce. V sekundární cívce se indukuje elektrické napětí.

5 Rozdělení transformátorů
Podle počtu fází Jednofázový Trojfázový Speciální (dvě nebo více fází, měniče počtu fází) Podle konstrukce Plášťový Jádrový Toroidní

6 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Transform%C3%A1tor


Stáhnout ppt "Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google