Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Astronomické jednotky délky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Astronomické jednotky délky"— Transkript prezentace:

1 Astronomické jednotky délky
Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Astronomické jednotky délky Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_18 Autor: Jindřich Bielčik Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Fyzika Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Tematický okruh: Astronomie Téma: Vesmír Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min. prezentace Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako digitální pomůcka k výuce o astronomických jednotkách délky.

2 Astronomické jednotky délky

3 Poloměr Slunce Pro určení vzdálenosí ve vesmíru se nepoužívají běžné jednotky délky. Pro tento účel existují jednotky mnohonásobně větší. Poloměr Slunce je jednou ze základních astronomických jednotek. Poloměr Slunce = 6,960 x 108 km. Používá se pro vyjádření velikosti hvězd a jiných větších objektů.

4 Astronomická jednotka - AU
Jedna astronomická jednotka (1AU) je přibližně rovná střední vzdálenosti Země od Slunce. 1AU = m Vzájemné vzdálenosti planet či jiných objektů vyjádřené pomocí astronomické jednotky poskytují poměrně názorný přehled. Např.: - Měsíc obíhá kolem Země ve vzdálenosti ,0026 ± 0,0001 AU. Mars je od Slunce vzdálen 1,52 ± 0,14 AU. Jupiter je od Slunce vzdálen 5,20 ± 0,05 AU.

5 Světelný rok Světelný rok je jednotka, která je určena vzdáleností, které světlo urazí ve vakuu za jeden rok. Světlo putuje rychlostí skoro 300 miliónů metrů za vteřinu. Jeden světelný rok je roven 9,461 x 1015 metrů (9,461 biliónů kilometrů). Používá se většinou k popisu vzdáleností hvězd nebo velikostí větších objektů např.: galaxie, hvězdokupy, mlhoviny atd.

6 Parsek - pc Jeden parsek je vzdálenost, v níž má 1AU úhlový rozměr jedné vteřiny. 1 pc ~ AU ~ 3,086 x 1013 km V praxi se užívá i kiloparsek (kpc = 103 pc) a megaparsek (Mpc = 106 pc).

7 Zdroje: http://cs. wikipedia


Stáhnout ppt "Astronomické jednotky délky"

Podobné prezentace


Reklamy Google