Technika obsluhy – Pěstování kávy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablony III/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu TeO.1201.2.F Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Kavárny Vzdělávací obor Technika obsluhy Vzdělávací okruh Pěstování kávy Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky v jakých oblastech a zemích se pěstuje káva, jaké jsou nejrozšířenější odrůdy kávovníků a postup sklizně kávy. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Kávovník, arabika, robusta, sklizeň kávy Datum Datum vytvoření – např. - 1 3. 2013
Pěstování kávy
Země, kde se pěstuje káva Káva se pěstuje mezi obratníkem Raka a Kozoroha
Střední a Jižní Amerika Nejlepší káva pochází: Kolumbie Brazílie, Kostariky, Jamaiky, Mexika, Peru, Ekvádoru, Kuby, Panamy, Venezuely, Guatemaly. Převážně kvalitní Arabica.
Afrika Etiopie, Keni, Ugandě, Angole, Zairu, Togu, Madagaskaru, Jemenu, Tanzánie. Zde se produkce převážně zaměřuje na Arabiku, ale poměrně často se pěstuje i Robusta.
Pacifik Indonésie, Jáva, Sumatra, Papua Nová Guinea, Vietnam, Filipíny, Laos, Srí Lanka, Indie. V těchto zemí je produkce zaměřena ve větší míře na Robustu.
Kávovník Sazenice kávovníku začínají plodit po 2-3 letech, keř plodí asi 30 let. Kávovník se vysazuje do řad z důvodu mechanické sklizně. Nejčastěji se vysazuje arabika, která představuje cca 70% světové sklizně. Keř dosahuje až 10 m výšky. Plody kávovníku připomínají plody našich višní.
Robusta Roste v nižších nadmořských výškách a je mnohem méně náročnější na pěstování než Arabika. Sklizeň kávy - po 2 – 3 letech od vysazení. Obsahuje až dvakrát více kofeinu než Arabika. Robusta se pěstuje ve Střední Americe, Africe a hlavně v Asii, největším producentem Robusty je Vietnam.
Arabika Tvoří 75% světové produkce. Tvrdí se, že čím výše káva roste, tím je kvalitnější, delší doba zrání. Arabika vyžaduje větší péči než robusta a je náročnější na pěstování. Sklizeň kávy – cca 4-5 let po zasazení. Arabiky obsahují malé procento kofeinu. Každá odrůda má svou specifickou chuť. Arabika se pěstuje ve Střední a Jižní Americe, Africe a severní Austrálii.
Sklizeň kávy Kávu můžeme sklízet: selektivně sklizeň veškeré úrody
Mechanická sklizeň kávy Probíhá pomocí speciálních česacích strojů, které mají sloupcovité válce, ty protřepávají keři a otřásají zralé plody kávovníku.
Ruční sklizeň kávy Sběrači sbírají pouze zralé plody. Způsob sklizně je náročný a používá se pouze u odrůdy arabika. Sběrač sklidí v průměru 100 kg kávy, což je asi 20 kg hotové kávy.
Úkoly 1) V jakých oblastech se pěstuje káva? 2) Které země jsou největšími pěstiteli kávy? 3) Jakými způsoby lze sklízet kávu? 4) Nejčastěji se vysazuje………….. 5) Plody kávovníku připomínají………….
Zdroje http://www.espressolavazza.cz/Priprava/Cappuccino