Principi efektivního řízení zdravotnického zařízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Advertisements

Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Lidská společnost digitálního věku
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Jak přistupovat k inovačním možnostem s dotacemi Richard Lev Ředitel odboru Projektového poradenství Mob:
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
Vítejte na Základech marketingu Vítejte na Základech marketingu.
Individuálně, ale společně a jinak
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební materiál
Místní rozpočtové jednotky
Úřad práce České republiky
Efektivní úřad 2011 MěÚ Uherské Hradiště
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Řízení vztahů se zákazníky ve vybraném podnikatelském subjektu v oblasti.
Výrobní faktory v organizaci
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Účetnictví – význam informací
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Téma 11: Finanční plánování
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Kde vzít na platy lékařů?
Charakteristika primární péče
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Odměňování zaměstnanců
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Systém cílů organizace, nástroje a principy řízení
Vzdělávací projekt v prostředí příspěvkové organizace kraje
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE:
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Regulace inovativních zdravotnických technologií - jsme připraveni
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Prodeji produktu nebo služby
Organizace práce na prodejně
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
Setkání PZS v oblasti paliativní péče
Život bez střeva , Praha.
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Principi efektivního řízení zdravotnického zařízení oldřich šubrt academy of healthcare management

Systém poskytování zdravotní péče Český právní systém – nárok na potřebnou péči Registrace léčiv, zdravotnických prostředků, povolení nových léčebných metod, vyjímky Veřejné zdravotní pojištění, doplatky, poplatky Sazebníky a číselníky, úhrady (SÚKL, MZ, lékové komise, …) Úhradové vyhlášky, smlouvy s veřejnými zdravotními pojišťovnami

Úkoly poskytovatele COMPLIANCE Poskytnout péči, o kterou je požádán neodkladnou vždy jinak dle kapacity COMPLIANCE Dodržovat předpisy – informace, hygiena, personál Dodržovat smlouvy – pojišťovny, výběrová řízení, dodavatelé, zaměstnanci Řádně hospodařit

Hospodaření Nejde plánovat více jak účetní rok Nespravedlivé a nelogické financování Zásahy státu a pojišťoven do cen materiálu a do ceny práce Nejasnosti ve vzdělávání zdravotníků Měnící se daňové regulace Náhodné zdroje pro investice Morální hazard v postavení státní a veřejné správy jako vydavatele licencí, přidělování dotací, stanovitele pravidel provozu a současně zřizovatele resp. majitele podstatných zdravotnických zařízení

efektivita Paretovské optimum – systém, situace je efektivní, jestliže nelze zvýšit tuto činnost, zlepšit tento systém, aniž by byla snížena jiná činnost, zhoršen jiný systém Je dosaženo maximálně možné produkce při daném množství vstupů, produkce za nejnižší možné náklady na jednotku (produktivita – poměr výstupy/vstupy

2015 354 miliard, pro 10,4 milionů klientů Veřejné pojištění 235 miliard, 7 pojišťoven Rozpočty 65 miliard, osobní 45 miliard Podíl veřejných zdrojů 84% (Norsko, Dánsko, Německo, Švédsko) Léky 75,8 miliard (10 miliard doplatky, 12 miliard volný prodej) 7,8% HDP, pruměr 8,7, Německo, Francie, Rakousko 11%

Efektivita systému Za ¼ bilionu korun vyprodukuje co nejvíce QALY při splnění všech zákonných a etických podmínek 1.000 Euro na osobu (+ cca 10% spoluúčast) ve vztahu k dostupnosti a rozsahu zdravotní péče v ČR svědčí o efektivitě systému Kvalita života (zdraví) a délka života to potvrzují Benchmarking jednotlivých zemí EU a OECD ukazuje, že efektivita je rozložena v systému nerovnoměrně (výskyt a úmrtnost na KV choroby, výsledky léčby nádorů …)

Efektivní řízení Strategická pozice na trhu Smysl organizace Procesní řízení Profit centra Reporting a controlling Investiční plánování Agel, Jihočeské nemocnice, Multiscan

Řízení jako služba KOKORDINÁTOR TVORBY STRATEGIE, NAVRHOVATEL A PROVOZOVATEL CONTROLLINGU A SYSTÉMU ZAINTERESOVANOSTI Reálné diskutované plány (provozu a investic) Pravdivý controlling Veřejný systém malusů a bonusů Dynamické strategické plánování

Strategie a controlling

Dynamická strategická rozvaha Poslání organizace Vývoje trhu (poptávky a nabídky), teritoriální alokace, konkurence Vývoj klíčových procesů Vývoj financování, vnějších faktorů Souhrnný scénář vývoje Analýza silných a slabých stránek

Dynamická strategie Výhled setrvačného vývoje konkurenční pozice Inovace strategie Odhad reakce zainteresovaných na novou strategii Adaptace strategie na očekávané reakce, kontrolní body