Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět"— Transkript prezentace:

1 DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět

2 Dvacet zdravých vět ZÁKLADNÍ PREMISY
Zdravotnictví je postaveno na systému (varianta A: národní zdravotní služba, B: jedna veřejná zdravotní pojišťovna a komerční pojišťovny, C: více veřejných zdravotních pojišťoven a komerční pojišťovny). Obecným cílem je prodloužení délky života ve zdraví. Prevence nemocí a úrazů je nejúčinnější a nejlevnější řešení. Obyvatelstvo je trvale motivováno ke zdravému způsobu života. Každý jedinec je zodpovědný za vlastní zdraví.

3 Dvacet zdravých vět ZÁKLADNÍ PREMISY
Pro každého občana existuje rovný přístup ke zdravotní péči. Ministerstvo zdravotnictví je tvůrce strategie organizace, vzdělávání, kontroly a kvality péče. Existuje provázanost zdravotního a sociálního systému. Efektivní, státem garantovaná síť zdravotnických zařízení je pro akutní, následnou a specializovanou péči (veřejná nezisková zdravotnická zařízení vs soukromý sektor). Podstatný je jednotný a dlouhodobý systém sledování indikátorů kvality zdravotní péče.

4 Dvacet zdravých vět ZÁKLADNÍ PREMISY
Podpora výzkumu, vývoje a zdravotnického vzdělávání stojí na stabilních zásadách (klinické studie, zavádění moderních medicínských metod, personalizovaná medicína). Financování z více zdrojů je nedílnou součástí ekonomiky systému (veřejné zdravotní pojištění, možnost komerčního připojištění, atd.). Postupná transformace zdravotních pojišťoven a vznik komerčního připojištění dodává systému přehlednost a transparentnost (ne vertikální řetězení, pojišťovna nasmlouvá s daným klientem dané výkony, pojišťovna nasmlouvá výkony u poskytovatelů péče).

5 Dvacet zdravých vět ZÁKLADNÍ PREMISY
Jasně definované úhradové mechanismy s dlouhodobou platností vycházejí z podrobných analýz (DRG, úhradová vyhláška, hrazené a nehrazené výkony, atd). Pravidelné celospolečenské ekonomické analýzy (%HDP dostatečné?, výše úhrad za státní pojištěnce) reagují na potřeby obyvatelstva a možnosti společnosti. Stanovena jsou jasná práva a povinnosti odborných společností a profesních komor lékařů a farmaceutů. Využívání moderních technologií jak medicínských tak informativních umožňuje trvalou modernizaci zdravotní péče (eHealth, shromažďování dat , HTA).

6 Dvacet zdravých vět ZÁKLADNÍ PREMISY
Podpora a spolupráce s farmaceutickým a zdravotnickým průmyslem zajišťuje lékovou stabilitu a stabilitu v oblasti zdravotnických prostředků. Existují spolehlivé expertní a ekonomické mechanismy pro vlastní klinická hodnocení zcela nových technologií a léků a jejich urychlené uvádění do medicínské praxe. Trvalá otevřenost našeho zdravotnictví světu a komunikace zvláště s evropským zdravotnictvím a přibližováním se celoevropskému modelu dodává zdravotnímu systému jistotu.


Stáhnout ppt "DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět"

Podobné prezentace


Reklamy Google