Pojem přeměna obchodní společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Advertisements

Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Kategorizace osob Osoby fyzické právnické člověk korporace fundace ústav spolek obchodní korporace nadace nadační fond § 214 NOZ ZOK § 306 NOZ § 394 NOZ.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Mezinárodní obchodní zastoupení Právní forma pro zprostředkování odbytu jak v mezinárod., tak vnitrost. obchním styku Nepřímý obchod = do procesu kontraktace.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Daňové ráje Základy finančního práva Olga Sovová.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
1 Koordinace dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnanost jako sociální událost Podle MOP je nezaměstnaná osoba, která se nachází v situaci, kdy práci hledá.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Vznik mezinárodní smlouvy
Státní organizace.
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
Historické milníky EU Monika Matysová.
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Evropský justiční prostor
Daň z příjmů právnických osob
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
GDPR: ochrana osobních údajů
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
EVROPSKÁ UNIE.
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
Rezervy x rezervní fond
Transkript prezentace:

Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna je jeden ze způsobů zrušení a zániku obchodní společnosti. Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním právním nástupnictvím jiného subjektu. U přeměňované společnosti neprobíhá likvidace Nástupnický subjekt přebírá veškerý majetek (včetně závazků) i společníky přeměňované společnosti.

Souvislosti s evropským právem Třetí směrnice č. 2011/35/EU založená na čl. 54 odst. 3 písm. g) Smlouvy (nyní čl. 44 odst. 2 písm. g) Smlouvy) o fúzích akciových společností. Šestá směrnice Rady č. 82/891/EHS založená na čl. 54 odst. 3 písm. g) Smlouvy (nyní čl. 44 odst. 2 písm. g) Smlouvy) o rozdělení akciových společností. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/56/ES z 26. října 2005 o přeshraničních fúzích kapitálových společností. Ochrana společníků Ochrana třetích osob Odstranění překážek pro fúzování společností různých členských států

Judikatura Soudního dvora EU (ESD) Rozhodnutí ve věci SEVIC C – 411/03 Svoboda usazování zahrnuje zřizování a řízení společností za podmínek stanovených právem státu usazení pro vlastní společnosti Rozsah práva usazení: každé opatření, které umožňuje nebo jen usnadňuje přístup do jiného členského státu a výkon hospodářské činnosti v tomto státě Přeshraniční fúze, podobně jako jiné přeměny společností, odpovídají potřebám spolupráce a reorganizace společností usazených v různých členských státech. Představují zvláštní způsoby výkonu svobody usazování, které jsou důležité pro řádné fungování vnitřního trhu a patří k činnostem, u nichž jsou členské státy povinny respektovat svobodu usazování. Přeshraniční fúze je účinný způsob přeměny, protože se v rámci jediné operace umožňuje vykonávat určitou činnost v nové právní formě bez přerušení, tzn. sníží se náklady spojené s jinými formami reorganizace (např. zrušení společnosti s likvidací a založení nové společnosti s převodem jmění na tuto novou společnost).

Rozhodnutí ve věci Daily Mail C – 81/87 Rozdíly v národním zákonodárství týkající se spojovacího faktoru vyžadovaného od společností založených podle práva určitého členského státu a otázka, zda může být zapsané sídlo společnosti přeneseno na území druhého členského státu, jsou považovány za otázky, které nejsou upraveny pravidly o svobodě usazování, ale musí být vyřešeny budoucími právními předpisy nebo úmluvami, které však dosud nebyly přijaty nebo uzavřeny. Rozhodnutí ve věci Cartesio C – 210/06 Když smlouva o EHS definovala společnosti oprávněné k využití práva usazování, považovala rozdíly ve vnitrostátních právních úpravách týkající se jak vazby vyžadované od společností podléhajících těmto právním úpravám, tak možnosti a případných podmínek přemístění sídla společnosti do jiného členského státu, za problém, který nebyl vyřešen pravidly, jimiž se řídí právo usazování, a který musí být vyřešen legislativní prací, jež není zatím dovršena. Členský stát má možnost nedovolit společnosti podléhající jeho vnitrostátnímu právu zachovat si postavení společnosti podle tohoto vnitrostátního práva, pokud se hodlá reorganizovat v jiném členském státě tak, že sem přemístí své sídlo, a přeruší tak vazbu, kterou stanoví vnitrostátní právo členského státu založení.

Vnitrostátní druhy přeměn 2 včetně 1 1 2 = fúze sloučení + = + splynutí 1 2 3 1 2 rozštěpení se založením nových 3 1 rozdělení 2 odštěpením převod jmění na společníka Změna právní formy společnosti

Přeshraniční druhy přeměn Přeshraniční fúze Přeshraniční rozdělení Přeshraniční převod jmění Přemístění sídla do České republiky do zahraničí

Zásady platné pro přeměny Totožná právní forma fúzujících nebo rozdělovaných společností Účinky přeměn nastupují jejich zápisem do obchodního rejstříku Přeměna je přípustná, i když se společnost nachází v likvidaci probíhá insolvenční řízení, v němž se řeší úpadek nebo hrozící úpadek obchodní společnosti, jakož i v případě, že bylo vydáno rozhodnutí o úpadku obchodní společnosti Fúze nebo převod jmění na společníka jsou přípustné, i když probíhá insolvenční řízení Do vydání rozhodnutí o zápisu přeměny do obchodního rejstříku lze rozhodnutí o přeměně zrušit