SNĚŽNÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Auto výlet na Českomoravskou vysočinu
Advertisements

Od zatopeného hadcového lomu ke Skalce pod Kaní horou
Křižánky Vítejte u nás.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
SEDLIŠTĚ.
Obec Pavlice.
Naše město a škola Jakub Jakuba 9.C.  Vizovice jsou město v okrese Zlín ve Zlínskem kraji  Dominantou města je barokní zámek  jsou zde dvě trojúhelníková.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Historie obce Choteč. Na začátek… … Budu Vám vyprávět o nejkrásnější vesnici, kterou znám, kde žijí obyvatelé šťastně a spokojeně… o obci jménem Choteč.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
SÝRIE SIDNÁJA - MÁALULA K l i k.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Pozděchov Vendula Křupalová.
Valašská Polanka Andrea Polanská.
Valašská Polanka Barbora Filáková.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Šmídová, Křečková, Medková
Kostel Svaté Kateřiny Vytvořily: Lucie Matejzíková, Kristýna Nováková, Soňa Slovíková, Dominika Daničová.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Vizovice Eliška Kratinová.
Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Hrbitov.
ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dobřichovice a okolí. Dobřichovice – z historie Patřili rytířskému řádu křižovníků První písemná zmínka je z roku 1253 Karel Havlík postavil turbínu a.
Dějiny Nosislavi Miroslav Rylich 2012/2013 ZŠ velké Němčice Vedoucí A.P. Mgr. Petr Grábl.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Pohled na město Zajímavosti města Smírčí kámen, Socha sv. Jana Křtitele s křížem, Opevněný kostel sv. Jana Křtitele, Městská radnice, Celkový pohled.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Plzeň Plzeň.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Seminář město v dějinách Aktivita č. 1 Královské vinohrady
HRADEC KRÁLOVÉ → PARDUBICE → LÁZNĚ BOHDANEČ → KUTNÁ HORA
Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního.
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Stopami dějin obce Rybníky a SDH Rybníky. Obec Rybníky.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Obec Myslejovice leží 10km od Prostějova na východním výběžku Drahanské vysočiny. Nejvyšší bod, Stříbrná, měří 551m. Nadmořská výška Myslejovic je 353.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
BARRANDOV PRAHA TROCHU JINAK Poznávací výlet A3V TOTEM Plzeň.
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Zručský park.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Znak pánů z Boskovic. znak pánů z Boskovic radnice před rokem 1559.
SNĚŽNÉ Místní části.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
Královské město Rakovník
Odprodej pozemků ulice Lipská v Chomutově
Transkript prezentace:

SNĚŽNÉ

SNĚŽNÉ – dříve Německé

Sněžné je obec ležící v CHKO Žďárské vrchy Sněžné je obec ležící v CHKO Žďárské vrchy. Je obklopena krásnou krajinou, která v každém ročním období lákala a dosud láká návštěvám umělce a poskytuje jim nekonečné množství inspirací

Původní název Německé byl v roce 1948 změněn na Sněžné Zimy dnes Zimy tehdy

ZIMA NA KŘIŽOVATCE U TLUSTOŠOVÝCH SNĚHU BÝVALO A STÁLE BÝVÁ VE SNĚŽNÉM DOSTATEK…………………

Historie Osada Německé vznikla pravděpodobně ve 14 století. Z roku 1729 je známa nejstarší pečeť obce, podle níž byl vytvořen nynější znak městyse Sněžné. V roce 1852 bylo Německé povýšeno na městečko. Historie Osada Německé vznikla pravděpodobně ve 14 století.

V Německém byla také rychta, o níž je první zpráva z roku 1524 Rychta ve Sněžném je dosud obydlena a je velmi pěkně opravena. Druhý snímek je pořízen z farní zahrady, kde v popředí jsou vzácné litinové kříže z Kadovských hutí.

KOSTELY Katolický kostel Ve Sněžném jsou dva kostely. O katolickém kostele je první zmínka z roku 1662, byl původně zasvěcen svaté Kateřině. V letech 1753 - 1755 byl kostel barokně přestavěn do současné podoby, nyní je zasvěcen sv. Kříži. Na místě zrušeného hřbitova okolo kostela jsou železné náhrobní kříže vyrobené v kadovských a milovských hutích. Domek č. 67 u fary sloužil dříve jako církevní škola, později zde byla národní škola.

Současná podoba

Evangelický kostel Původně po vydání tolerančního patentu v roce 1781 bylo uvažováno o tom, že střediskem evangelíků se stane obec Krátká nedaleko Německého. Měla se tu stavět evangelická modlitebna a zřídit hřbitov. V roce 1783 již bylo vybráno místo, byly zpracovány plánky a navezeno stavební dřevo. Tomuto záměru se začali vzpírat obyvatelé tehdejšího Německého (Sněžné) a Líšné, proto z tohoto záměru sešlo a v roce 1788 byla v toleranční evangelická modlitebna postavena v Německém. V letech 1858 - 1861 byla přebudována na chrám, jeho věž měří 37 m.

Současná podoba

ŠKOLY Obecná škola proti katolickému kostelu Také školy byly v Německém dvě. První školou byla obecná, později národní škola, která byla zřízena v domku naproti katolickému kostelu. Vyučovalo se v ní až do roku 1972. Nad vchodem do školy je dosud původní nápis „V těchto síních dovídá se robě, čím povinno Bohu, vlasti a sobě“.

V roce 1898 byla postavena evangelická škola, která prošla od svého vzniku několika rekonstrukcemi a slouží školákům místním i z blízkého okolí dodnes.

Současný vzhled školy

Pohled do náměstí, které bylo do této podoby přestavěno na začátku 20. století. Vznikl park, náměstí bylo osázeno lipami a v roce 1925 zde byl postaven památník české reformace s reliéfem M.J.Husa, J.Žižky, J.A.Komenského a se sochou T.G.Masaryka. Památník vytvořil sochař J.Pelikán.

Památník české reformace umístěný v parku před evangelickým kostelem

Umístění sochy S umístěním sochy představující mimořádné osobnosti naší historie souvisí i celková úprava parku, která se dochovala do dnešní doby.

Detailní pohled

Další dominantou Sněžného je Hotel Záložna, který největšího rozmachu dosáhl v dobách hoteliéra Josefa Rýdla.

V kině, které bylo provozováno v Hospodářské záložně se pravidelně promítaly zajímavé filmy, v hotelu se pořádaly kulturní večery. V současné době není hotel v provozu, je nabízen k prodeji.

Pan Rýdl spolu s místními občany zbudoval ve Sněžném (tehdejším Německém) koupaliště, které se jmenovalo Rýdlov, a které se stalo centrem společenského a kulturního letního dění

Areál koupaliště byl v 60. letech prodán podniku ADAST v Adamově a přebudován na pionýrský tábor. V současné době je koupaliště bez vody a pozvolna chátrá.

Konec 1. části