Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního."— Transkript prezentace:

1 Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního okraje okresu Blansko (kraj Jihomoravský). Okolí města sousedí s moravským okresem Žďár nad Sázavou (kraj Vysočina) a českým okresem Svitavy (Pardubický kraj). Město se nachází na moravské straně zemské hranice.

2 Informace o městě Obyvatelsvo a poloha v regionu V městečku žije 1.760 obyvatel v 460 trvale obydlených domech s 560 byty. Celkem bylo vydáno na 590 čísel popisných. S Olešnicí sousedí kromě jiných vesnic několik menších obcí propojených s Olešnicí vazbami, které jsou dány dějinami regionu a vzdáleností od dalších center.. Poloha města na okraji blanenského okresu z pohledu vzdálenosti místa správy již není tak nevýhodná po změně kompetencí a přesunu většiny úřadů z Blanska do historického okresního města Boskovice. Boskovice jsou vzdáleny 22 km.

3 Ski areál V roce 2002 byl zastupitelstvem města Olešnice schválen projekt „Modernizace lyžařského areálu a vybudování turistické ubytovny“.

4 Kulturní poměry Vydáno dne 25. 12. 2004 (2813 přečtení) Centrem, kde se odbývá větší část kulturních akcí pořádaných různými institucemi, organizacemi a spolky je kulturní dům, otevřený v roce 1988 po nákladné rekonstrukci Sokolovny. Vedle sálu s galeriemi a jevištěm je tu i kinosál, dvě oddělení knihovny s více než 10 000 svazky a výletiště na zahradě. Místem spolkové kulturní činnosti je Katolický dům. Ke sportu se v Olešnici nabízí hned několik možností, pro letní měsíce fotbalové hřiště, tenisový kurt, volejbalová hřiště, koupaliště a pro zimní měsíce hala katolického domu, nová tělocvična u základní školy, kluziště s přírodním ledem a především nový, v roce 2006 postavený Ski-areál na kopci Kopaniny. Historickými dominantami obce jsou kostely. Kostel sv. Vavřince na náměstí postavený v roce 1839 na místě původního kostela z 15. století, kostel sv. Mikuláše z roku 1725 na Moravské straně, který byl zmodernizován v roce 1852 a evangelický kostel postavený v roce 1868.Kostel sv. Vavřincekostel sv. Mikulášeevangelický kostel

5 FOTOGRAFIE


Stáhnout ppt "Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního."

Podobné prezentace


Reklamy Google