Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie"— Transkript prezentace:

1 Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
Ivana Pavlišová

2 ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.15
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 2. roč. - čtyřleté gymnázium (RVP-G), 2. roč. - osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Kulturní a regionální dějiny Materiál slouží k výuce regionálních dějin. Navazuje na obecné kulturní dějiny, které konkretizuje na nejbližší okolí. Zároveň navazuje na předchozí materiály - církevní kulturní památky a zakládací listinu města Svitavy. Pomůcky: interaktivní tabule, kopie českého překladu tzv. zakládací listiny města Svitavy. Materiál slouží jako úvodní seznámení před exkurzí po svitavských památkách a část tohoto materiálu tvoří pracovní list s úkoly, které mají žáci během exkurze vypracovat.

3 Kostel Navštívení Panny Marie
Původně románský jednolodní kostel se dvěma postranními kaplemi vznikl okolo r. 1250, kdy oblast osidlovali němečtí kolonisté. Podívejte se na následující fotografii kostela Navštívení Panny Marie a řekněte, zda se na dnešní podobě kostela nějak projevuje románský původ. Stavba má původní románskou dispozici: jednolodní prostora  se dvěma osově umístěnými postranními kaplemi

4 1

5 Kostel Navštívení Panny Marie není nejstarším svitavským kostelem
Kostel Navštívení Panny Marie není nejstarším svitavským kostelem. Který to je a kde stojí? 2

6 První zmínky Zmínka o kostele se objevuje i v listině z roku 1256 (jde o první písemnou zmínku), která zaznamenává vyřešení sporu  mezi olomouckým biskupem a litomyšlským opatem. Jak byl spor vyřešen (viz zakládací listina)? Město i okolí bude náležet další staletí olomouckým biskupům, zatímco obsazováním far (tedy i svitavské) budou pověřeni litomyšlští premonstráti. Svitavský farář vykonával ve městě zároveň písařský úřad a spolu s rychtářem předsedal městskému soudu.

7 Dějiny kostela V roce 1344 vzniká v blízkosti Svitav litomyšlské biskupství, marně usilující o připojení svitavské farnosti k litomyšlské diecézi. Husitská vojska Svitavami několikrát prošla, v roce  1424 vydrancovala město i kostel. Na prosby obyvatel Svitav však kostel zcela nezničila. Premonstráti  spolu se svitavskými měšťany  kostel znovu obnovili a setrvali při něm až do roku 1554, kdy opouštějí město. V období let byl svitavským farním kostelem  kostel sv. Jiljí, zatímco kostel na náměstí byl nazýván  marianským (Mariakirche nebo Frauenkirche) nebo městský (Stadtkirche). hodnost. Během třicetileté války byl zřejmě spolu s městem poškozen a vydrancován i městský mariánský kostel.

8 Požár a rekonstrukce 4. září 1781 vypukl ve městě požár, který město uvnitř hradeb téměř beze zbytku zničil. Těžce poškozen byl i mariánský kostel. V letech byl postupně rekonstruován a přestavěn do dnešní pozdně barokní podoby. Hlavní loď byla prodloužena, byla vystavěna vstupní část s kůrem pro varhany, věž a první patro přístavby po pravé straně kněžiště. Kostel byl zasvěcen Navštívení Panny Marie a zároveň se stal kostelem farním. Další generální oprava proběhla v letech 1992 – 93 v souvislosti s rekonstrukcí svitavského náměstí.

9 Zvony V roce 1865 byla zvýšena věž a opatřena hodinami. Zvony kostela, pořízené po požáru v roce 1781 (tři zvony a umíráček), byly rekvírovány k válečným účelům spolu se zvony kostela sv. Jiljí. Jediný zvon, který byl vrácen, patřil kostelu sv. Jiljí, ale byl umístěn právě na věž kostela Navštívení Panny Marie. Ve věži jsou uloženy  pamětní spisy, z nichž nejstarší je z roku 1784.

10 Interiér kostela 3

11 Zjistěte Při návštěvě kostela zjistěte, jaký obraz je nad hlavním oltářem a kdo jej namaloval. obraz Navštívení Panny Marie, Hubert Mauer Jaké obrazy jsou umístěny v postranních kaplích, kteří svatí zde jsou? obraz Nalezení sv. Kříže (se sv. Helenou) a sv. Valentina Sochy kterých svatých naleznete po stranách hlavního oltáře? sochy sv. Petra a Pavla Co zobrazují nástropní fresky z roku 1892? životní pouť Panny Marie Prostor pod kůrem odděluje od hlavní lodi kostela prosklená stěna. Jaký námět má její vitráž? námět sedmi darů Ducha svatého 

12 Zdroje 1 VAVŘÍK, Martin. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2 JARDA 75. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3 JARDA 75. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Svitavské památky a městský památkový okruh [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Římskokatolická farnost Svitavy [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie"

Podobné prezentace


Reklamy Google