Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kostel Svaté Kateřiny Vytvořily: Lucie Matejzíková, Kristýna Nováková, Soňa Slovíková, Dominika Daničová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kostel Svaté Kateřiny Vytvořily: Lucie Matejzíková, Kristýna Nováková, Soňa Slovíková, Dominika Daničová."— Transkript prezentace:

1 Kostel Svaté Kateřiny Vytvořily: Lucie Matejzíková, Kristýna Nováková, Soňa Slovíková, Dominika Daničová

2 Kostel Svaté Kateřiny je hlavní a nejstarší dominantou naší obce Hrabová.
Byl pravděpodobně postaven v polovině 14. století, ale první písemnou zmínku máme až z roku 1564. Podle pověsti stál původně v Metylovicích u Frýdku-Místku, ale Hrabovští se ho rozhodli odkoupit. Rozebrali jej, po částech dopravili do Hrabové a znovu složili. K nejcennějšímu vybavení patřily sochy svaté Barbory a svaté Kateřiny, které byly nahrazeny sádrovými kopiemi a jejichž originály jsou uloženy v Ostravském muzeu. Nejstarší zvon z roku 1600 byl zničen při požáru v roce 2002, ostatní zvony byly použity pro válečné účely v první a druhé světové válce.

3 Důležité roky pro náš kostel
První zmínka je z roku 1564 V roce 1679 se do kostela vloupal lupič. Ukradl mešní kalich, jeho zločin se však záhy prozradil a lupič byl sťat mečem. Roku 1600 vznikl nejstarší zvon, ale roku 2002 byl zničen při požáru. Elektrifikace kostela byla až roku 1930. byla poškozena věž průstřelem dělostřeleckého granátu a značná část střechy. Roku 1951 byl opraven. Další opravy byli v roce 1954. Poslední velká oprava byla v roce 2000, která stála bezmála jeden milion korun.

4 Velký požár Ráno dne se celou Hrabovou roznesla zpráva ,že kostel Svaté Kateřiny v noci vyhořel. Pro celou obec to byla strašná zpráva. Jedna z místních obyvatelek se svěřila se slzami v očích ,že to pro ni bylo ,jako by ji odešel blízký člověk. Nejmožnější příčiny požáru jsou tyto tři: úmyslné zapálení, vada elektroinstalace a zapomenutá svíčka po bohoslužbě. Po tomto požáru byl znovu vybudován a dodnes se v něm konají různé obřady. Kostel po opravě Kostel dne po požáru <- Kostel před požárem

5 Zdroje:


Stáhnout ppt "Kostel Svaté Kateřiny Vytvořily: Lucie Matejzíková, Kristýna Nováková, Soňa Slovíková, Dominika Daničová."

Podobné prezentace


Reklamy Google