Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historické památky města MIKULOV

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historické památky města MIKULOV"— Transkript prezentace:

1 Historické památky města MIKULOV
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Historie města MIKULOVA
první písemné údaje o městě se datují od roku 1173 již před rokem 1218 založil Přemysl Otakar I. hrad za věrné služby hrad získal lénem Jindřich z Liechtensteina a město se stalo důležitým hospodářským centrem Moravy v 15. století do města přišli Židé a židovská obec se postupně dostala do čela moravského židovstva v letech působil v Mikulově také legendární rabi Löw, údajný tvůrce pražského Golema v roce 1524 přišli do města novokřtěnci, kteří se během svého stoletého působení zasloužili o rozvoj řemesel a vinařských tradic v roce 1575 prodali Liechtensteinové mikulovské panství Dietrichteinům, kteří jej vlastnili až do roku 1945 zřejmě nejvýznamnější osobou, která vtiskla městu nynější podobu a proslulost, byl kardinál František Dietrichstein v roce 1753 přijala Marie Terezie hold moravských stavů po bitvě u Slavkova zde v prosinci 1805 podepsal Napoleon mírovou smlouvu s Rakouskem v roce 1952 byl Mikulov prohlášen městskou památkovou rezervací Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Mikulovský zámek byl založen Přemyslem Otakarem II.
v roce 1249 udělen v léno Liechtensteinům od konce 16. století patřil Dietrichsteinům od roku 1719 má svou dnešní podobu roce 1945 do základů vyhořel v 50. letech byl náročně opraven nyní je zámek sídlem Regionálního muzea v Mikulově Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Památky v Mikulově Dietrichsteinská hrobka
kostel sv. Anny vyrostl v průběhu let napodobenina Svaté chýše z italského Loreta počátkem 18. století získal dvouvěžové průčelí v roce 1784 stavbu poškodil zničující požár města Historické náměstí centrum města ve své dnešní podobě vzniklo v posledních desetiletích 16. století v první polovině 17. století zde vyrostla řada renesančních domů Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Památky v Mikulově Svatý kopeček
363 m n. m. je jeden z kopců Pavlovských vrchů výrazná přírodních dominanta Mikulova na vrcholu Svatého kopečka naleznete poutní kostel sv. Šebestiána stavby křížové cesty 1946 vyhlášen botanickou rezervací od roku 1992 přírodní rezervací Kozí hrádek zabezpečoval ochranu města Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Historické památky města MIKULOV"

Podobné prezentace


Reklamy Google