Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, 739 01 Baška
Baška – historie, relaxace, sport, kultura Anotace: výklad nového učiva Autor: Mgr. Eva Palovská , 2011 Ověření ve výuce: , 3.třída Vyučovací předmět: Prvouka Vzdělávací oblast: Místo, kde žijeme Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_02_ Prv I.

2 Práce zpracovaná v rámci projektu:
ZŠ a MŠ Baška př. org. Baška 137

3 Baška - historie, relaxace, sport, kultura

4 Historie Baška vznikla v roce 1960 sloučením původně samostatných obcí - Bašky, Hodoňovic a Kunčiček u Bašky. Historie nejstarší obce - Kunčiček u Bašky sahá až do 13. století.

5 Název Baška Název Baška pravděpodobně pochází od nějakého Bašky, který vesnici osadil. Podle zemřelého kronikáře obce Bedřicha Fišera se jméno převzalo od Valachů, kteří zde chovali ovce. Dříve se na valašsku a vizovicku ovci říkalo ,,baška´´.

6

7 Památky Baška Husův dům - slavnostní otevření se konalo 8. září 1929.
Kostel sv. Václava - postaven zásluhou obětavých členů kostelní jednoty sv. Václava.

8 Kunčičky u Bašky - škola
Kunčičky u Bašky patří k nejstarším obcím v našem regionu. Ve 13. až 15. století se obec nazývala Cunczendorf. V roce 1862 byla dokončena stavba první školy v obci, č.p. 72. Docházely zde děti z Malých Kunčic i Hodoňovic.

9 Vodní nádrž Baška Jednou z dominant Bašky je stejnojmenná vodní nádrž,
která v letních měsících nabízí možnost koupání a rybolovu. Nedaleko od pláže je možnost ubytování v Autokempu Baška.

10 Sport v Bašce Fotbalové hřiště v Kunčičkách
u Bašky, stejně jako sportovní areál Tělocvičné jednoty SOKOL Baška, poskytuje řadu možností ke sportovnímu vyžití (fotbal, tenis, nohejbal, volejbal).

11 Kultura v Bašce V obci je také kulturní dům, kde se uskutečňuje celá řada kulturních a společenských akcí.

12 Volný čas K příjemným vycházkám láká nejen okolí přehrady, ale i okolí řeky Ostravice, která Baškou protéká. Tato oblast je také vhodná pro cykloturistiku - mírná stoupání střídají mírná klesání.

13 Významná osobnost Zuzana Schindlerová - pochází z Bašky
- bývalá žákyně ZŠ Baška - dvojnásobná mistryně ČR v chůzi na 20 km. V roce 2008 se účastnila Olympijských her V Pekingu.

14 Zdroje informací: :Historická pohlednice :Bašťanské hutě a železárny :Hrady.cz [online] [cit ]. Bašťanské železárny a hutě. Dostupné z WWW: < :Železárny v Bašce : Hrady.cz [online] [cit ]. Bašťanské železárny a hutě. Dostupné z WWW: < :Kostal sv.Václava :vlastní foto(E.Palovská) :Husův dům :vlastní foto(E.Palovská) :ZŠ a MŠ Baška : vlastní foto(E.Palovská) :Vodní nádrž Baška: vlastní foto(E.Palovská) :Zuzana Schindlerov%C3%A1. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: < : klipart(Microsoft Office 2010)


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška"

Podobné prezentace


Reklamy Google