Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska"— Transkript prezentace:

1 Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech, Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci projektu " Vzdělávání pro konkurenceschopnost - konkurenceschopnost pro Třeboňsko", registrační číslo CZ.1.07/1.1.10/

2 Alice Furdaničová, 2. ročník 9. 12. 2010
Obec Hůrky Alice Furdaničová, 2. ročník

3 Obec Hůrky . Obec Hůrky (Nová Bystřice) počátky kolem 12. století
položení prvního kamene Hůrek → nejspíš tamější poustevníci „Hory, hůry, hůrky“→ označení ve středověku → jednalo se o hornické město založeny r. 1630 povýšeny na městečko (Adam Pavel Slavata) → dostalo svůj znak → důkaz na pečetích Popis znaku: Na zlatém štítě je modrá pětilistá růže se zlatým semeníkem a zelenými lístky kališními. Za ní vynikají zkřížená hornická kladiva (mlátek doprava) v přirozených barvách. .

4 Obec Hůrky Historie - největší rozmach těžby 16. – 17. století (Čertův důl) 1628 Hůrky do majetku Adama Pavla Slavaty (→ udělení městských privilegií, povolání něměckých horníku → těžba síry a skalice) udělění nového názvu pro Hůrky → Adamsfreiheit (díky německým horníkům) 1870 v Hůrkách 577 obyvatel německá národnosti kromě těžby i výroba plátna → přes Hůrky vede textilní stezka 2 jarmarky do roka 3 řeznictví → dnes ani jedno po roce postupné vysidlování → drsné počasí,těžké podmínky 1980 myšlenka pro znovuotevření uranových dolů → zamítnuta → místní škola zavřena, bývalá kasárna opuštěna, honosné budovy k prodeji - v minulosti vesnice živá a bohatá → dnes pravý opak .

5 Obec Hůrky Honosné budovy .

6 Obec Hůrky . Křížem krážem v blízkosti rekreační kemp Osika
v oblasti Česká Kanada mnoho malých rybníčků na křižovatce kdysi bývala pumpa hospůdka U Myslivce Klípy úzkokolejka (Jindřichův Hradec – Nová Bystřice) parní lokomotiva .

7 Obec Hůrky JHMD Bývalá místní škola Socha sv. Jana Nepomuckého .

8 Obec Hůrky . Pamětihodnosti
strašidelné historky o domě na konci vesnice kostel sv. Jakuba → pomalu chátrá socha sv. Jana Nepomuckého úzkokolejné železnice bungry nedokončený projekt pro mentálne postižené lidi → nedostatek financí .

9 Obec Hůrky Zdroje Knihy: RŮŽKOVÁ, Jiřina; ŠKRABAL, Josef, a kol. Historický lexikon obcí České republiky Svazek I. Praha : Český statistický úřad, Dostupné online. ISBN S.  -Internet: : :38 Rozhovor: S Jaroslavou Furdaničovou dne :13 .


Stáhnout ppt "Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska"

Podobné prezentace


Reklamy Google