Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zručský park.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zručský park."— Transkript prezentace:

1 Zručský park

2 Každé město má svojí dominantu
Každé město má svojí dominantu. Stejně jako má Praha Pražský hrad a Brno opěvovává Petrov, Zruč se může pochlubit nádherným novogotickým zámkem, jehož nedílnou součástí je i sousedící park, o kterém budu hovořit.

3 Zámek je momentálně v rekonstrukci.
Historie Zámek stojí na návrší nad městem. Je to trojkřídlá dvoupatrová budova s třípatrovou věží v jihovýchodním nároží. Do nádvoří se otvírá několika zasklenými arkádami. Zámek je obklopen parkem, v němž jsou zachovány zbytky pseudogoticky upravených hradeb a bašt. Za zámkem se nachází zbytek bašty a v severozápadní části parku zbytek hranolové věže z původního hradu. Zámek je momentálně v rekonstrukci.

4 Stará bašta je jedním z nejvýznamnějších prvků areálu zámeckého parku
Stará bašta je jedním z nejvýznamnějších prvků areálu zámeckého parku. Je to jediný pozůstatek starého hradu. V 19. století bylo do bašty vloženo dřevěné schodiště a bašta sloužila jako vyhlídko věž do roku 1930 pro majitele zámku a jejich hosty. Dnes je schodiště zřícené a jako vyhlídková věž se nepoužívá. Vchodová vrata byla přenesena ze vstupní brány, kde se v 50-tých letech používala k uzavírání parku na noc. Stará bašta

5 V parku nalezneme také altán, nově zrekonstruovaný, naproti kterému se rozkládá udržovaný trávník s květinovou výsadbou.

6

7 Díky získaným finančním prostředkům byl park vybaven novým osvětlením a též průchozími cestami.

8 Erb města na lampách

9 Kvůli vichřici, která se v létě roku 2008 prohnala naším městem, bylo strženo či následně pokáceno, velké množství stromů. Město proto neprodleně vysázelo novou zeleň, která alespoň částečně pokryje území parku. I přesto byl však park ochuzen o mnoho skvostů z říše stromů, které jsou nenahraditelné.

10 Kdysi zalesněná, momentálně holá mýtina.

11 V areálu parku nalezneme také kostel Povýšení svatého Kříže
V areálu parku nalezneme také kostel Povýšení svatého Kříže. Na zdivu byl prý kdysi nalezen kousek nápisu a písmena MCL, což by mohlo znamenat letopočet založení kostela (1150), a tím by mohl být určen přesněji i vznik Zruče. Kostelu se v historii nevyhnuly ani katastrofální požáry, po kterých vždy musel dojít k opravám a úpravám. Pod kostelem měla být krypta patronátních rodin. Již od roku 1334 se o kostelu píše jako o farním. Zachovány jsou původní ohradní zdi kolem kostela.

12

13 Psí hřbitov Psí hřbitov - nachází se ve střední části zámeckého parku za altánem s jezírkem.

14 Konec

15 Zdroje Vypracovala Zuzana Lejnarová 11.1.2010
Vypracovala Zuzana Lejnarová


Stáhnout ppt "Zručský park."

Podobné prezentace


Reklamy Google