Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: 688 01 Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: 688 01 Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov."— Transkript prezentace:

1 Uherský Brod

2 Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: 688 01 Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov

3 Havřice Havřice jsou částí města Uherský Brod. V minulosti bývaly samostatnou obcí, s vlastním obecním úřadem. Havřicemi protéká řeka Olšava. V Havřicích je železniční zastávka Havřice. Je zde 13 ulic a 407 adres.

4 Újezdec Újezdec je místní část města Uherský Brod v okrese Uherské Hradiště. Před rokem 1976 existoval Újezdec jako samostatná obec pod jménem Újezdec u Luhačovic, toto jméno se neformálně používá dodnes. Újezdec se rozkládá nad soutokem Olšavy se Šťávnicí. V obci se nachází kostel sv. Jana Křtitele

5 Těšov Těšov je část města Uherský Brod. V minulosti býval samostatnou obcí, s vlastním obecním úřadem Těšovem protéká řeka Olšava. PSČ je 687 34

6 Památky Kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie Dominikánský kostel a klášter Hradby Radnice Kašna sv. Floriána Židovna Pivovar Kulturní dům Kříž- Újezdec Měšťanský dům Muzeum J.A.K Kostel M. Jana Husa

7 Kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie Základní kámen tohoto barokního chrámu byl položen 12. června 1717. Plány vypracoval architekt a kněz Domenico Martinelli, pocházející z italského města Lucca, pro Dominika Ondřeje z Kounic. V roce 1733 byl nový kostel vysvěcen. O více než stopadesát let později byla přistavena 60 m vysoká chrámová věž, kterou navrhl Gustav Meretta z Olomouce. Tento kostel je trojlodní síňová stavba, jejíž klenba spočívá na šesti mohutných čtyřhranných sloupech.

8

9 Dominikánský kostel a klášter Jedna z největších a nejstarších pamětihodností na Uherskobrodsku, která zároveň tvoří dominantu města. Původně gotický komplex dominikánského kláštera a kostela Nanebevzetí Panny Marie získal svou barokní podobu během obnovy po třicetileté válce.

10

11 Hradby

12 Radnice Tento původně šlechtický dům prodal městu na stavbu radnice v roce 1702 hrabě Dominik Ondřej z Kounic. Vybudování radnice bylo pravděpodobně zadáno zednickému mistru Michalu Kravaňovi a jeho synu Pavlovi. Vyzvednutím sochy Spravedlnosti na vrchol radniční věže v roce 1715 byly práce dokončeny. Věžní hodiny vytvořil hodinář František Lang a v roce 1723 je doplnil soškou Černého Janka

13

14 Kašna sv. Floriána Uprostřed Masarykova náměstí naleznete kašnu se sochou svatého Floriana, patrona hasičů. Stojí na místě dřívější městské radnice, zbourané na počátku 18. století. Barokní sochu vytvořil v roce 1756 Josef Antonín Winterhalter.

15

16 Židovna

17 Pivovar Vaření piva v královském městě Uherský Brod má dlouholetou tradici, která sahá až do středověku.

18 Dům kultury Dům kultury Uherský Brod je příspěvkovou organizací města Uherský Brod. Dům kultury je největší a nevýznamnější společensko kulturní institucí v Uherském Brodě a v celé oblasti Uherskobrodska.

19 Kříž- Újezdec

20 Měšťanský dům

21 Muzeum J.A.K V roce 1898 vzniklo v Uherském Brodě Jubilejní krajinské muzeum. Roku 1955 došlo k převedení muzea do státní správy. V roce 1945 bylo muzeum přejmenováno na Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě.

22 Kostel M. Jana Husa První zmínky pocházejí již ze 13. století. V souvislosti s vybudováním nového farního kostela Neposkvrněného početí Panny Marie byl kostel v roce 1784 odsvěcen a využíván jako sklad munice, obilí nebo jako hasičská zbrojnice.

23

24 Pohled na UB

25 Prezentaci vytvořily Michaela Strnadová a Simona Crlová, VII.A


Stáhnout ppt "Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: 688 01 Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov."

Podobné prezentace


Reklamy Google