Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033."— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033

2 Vypracovali: Lukáš Svoboda, Václav Slabý, Michal Smilek

3 Státní zámek Jaroměřice nad Rokytnou je barokní národní kulturní památka. Společně s chrámem sv. Markéty vytváří dominantu a symbol města Jaroměřic nad Rokytnou. Dnešní zámek získal svou podobu až přestavbou, za kterou stál a již platil poslední z Questenberků – Jan Adam. Tvůrci prvotního návrhu barokní přestavby zámku a kostela mohli být Johann Lucas Hildebrand i Jakub Prandtauer. Součástí zámku je také zámecký park na pravém břehu Rokytné, který měří asi 9 ha.

4 Historie Někteří badatelé soudí, že na místě dnešního zámku stávala středověká tvrz. Měla vzniknout na strategicky výhodném místě: na skále z jižní strany chráněné bažinami, kterou vytváří říčka Rokytná. Jestli zde tvrz skutečně byla, není nijak písemně doloženo - tvrz možná vznikla až na samém konci středověku - po roce 1498 - předtím, než započala její renesanční přestavba. K přestavbě tvrze na zámek přikročil Ludvík Meziříčský (vládl v letech 1554 - 1576) hned na začátku svojí vlády. Tvrz se stala zámkem s třemi jednopatrovými křídly: - střední křídlo bylo obráceno k náměstí; - obě boční křídla k řece. Souměrně upravená zahrada dosahovala pouze k řece a při ní byla obklopena zdí, na západě zahrada sousedila s farou.

5

6

7 Dnes Dříve

8 Letecký pohled

9


Stáhnout ppt "Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/02.0033."

Podobné prezentace


Reklamy Google