Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Zdenou Kabešovou Mimoň 3. ročník

2 Počátky města jsou spojené kupeckou stezkou, která zde procházela. Město Mimoň leží v okrese Česká Lípa v podhůří Lužických hor v malebné Ralské pahorkatině. Protéká jí jeden z přítoků Labe – řeka Ploučnice a Panenský potok. Mimoň je obklopena bohatými smíšenými lesy a maendry řeky Ploučnice. MIMOŇ

3 Kostel sv. Petra a Pavla

4 Dominantou města je kostel sv. Petra a Pavla. Pod kostelním vrchem se nacházejí nepřístupné unikátní pískovcové pivovarské i užitkové sklepy s chodbami. Z kostelního areálu se dochovala pátá kaple pro zemřelé.

5 Socha Sv. Kateřiny Alexandrijské. Socha sv. Vavřince. Soubor soch u kostela: Socha sv. Pavla. Socha sv. Jana z Nepomuku

6 Mariánský sloup na náměstí 1. máje je často označován jako morový sloup. Na podstavci jsou dva erby, nad nimi dva andílci, na sloupu růžice a socha představuje Pannu Marii s paprsky okolo hlavy.

7 Zámecký most na soutoku Panenského potoka a řeky Ploučnice. Zámecký park s rybníkem a ostrůvkem.

8 Areál Božího hrobu: Významná barokní památka města. Boží hrob v Mimoni je přesnou kopií Božího hrobu jeruzalémského.

9 Sousoší Getsemanská zahrada na konci Vrchlického ulice. Městské muzeum Mimoň je v budově bývalého špitálu, později knihovny.

10 Městské koupaliště se nachází ve Vranovské ulici. V areálu koupaliště je písečná pláž, prolézačky a hřiště na plážový volejbal. Pěkné procházky nám nabízí zámecký park i okolí řeky Ploučnice.

11 Znak města Mimoně: Na červeném štítě stojí hradební zeď ze zlatých kvádrů s otevřenou branou, dřevěnými dvoukřídlými vraty a vytaženou zlatou padací mříží. Za zdí jsou dvě věže. Na cimbuří je přeražený antický sloup, který symbolizuje katastrofický požár města roku 1 806. Prapor města: Červený list se šikmým žlutým pruhem.

12 Mapa města Mimoně : Úkoly: 1)Najdi na mapě ulici, ve které bydlíš. 2) Kde se nachází naše škola? 3) Hledej významné budovy ve městě. 4) Kterou ulicí pojedeme do České Lípy, Liberce, …

13 Použitá literatura: Brožury, infgormační letáky: - Mimoň – turistické trasy - Mimoň - cyklotrasy - Mimoň – mapa města, turistická mapa, cyklomapa - Mimoň – Vítejte u nás… Vydal – Regionální operační program NUTS II.


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google