Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 1.úvod Význam racionální výživy Zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 17.11.2017
Obsah Výživa Racionální výživa Význam výživy
Výživa je souhrn složitých a nepřetržitých procesů přijímání látek k zajištění energetického výdeje, potřebné při tvorbě a obnově tkání a zajištění a regulaci fyziologických funkcí organismu je základní podmínkou života nesprávná výživa je velmi často příčinou nemocí složení stravy ovlivňuje výkonnost, zdraví, fyzický i psychický stav člověka
Racionální výživa účelná, rozumná taková strava, která obsahuje optimální množství a poměr základních živin, minerálních látek a vitamínů člověk musí vědomě svůj způsob stravování usměrňovat cílem racionální výživy je naplnění individuálních potřeb jedince, daných působením řady faktorů
Racionální výživa Základem moderní racionální stravy je tzv. smíšená strava Nepřiklání se k žádným alternativním způsobům stravování ( vegetariánství, veganství, makrobiotická strava…. Nevyrovnanost jednotlivých složek vede ke vzniku civilizačních chorob
Racionální výživa Správné složení stavy Přebytek znamená vznik obezity 55% sacharidů 15% bílkovin 30% tuků Přebytek znamená vznik obezity Nedostatek způsobuje podvýživu
Racionální výživa Výživa by měla být rozdělena do více menších porcí z celkového denního příjmu pak tvoří: 30% snídaně 10% dopolední svačina 30% oběd 10% odpolední svačina 20% večeře
Význam výživy Správná výživa dodává tělu živiny a ochranné látky potřebné k vývoji a růstu, obnově energie a ochraně proti nemocem Nesprávná výživa pak může vést ke vzniku závažných nemocí jako je obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak, rakovinu
Otázky Co je to výživa? Co ovlivňuje výživa? Co je to racionální výživa? Jaké je správné rozdělení denní ho příjmu stravy? Jaké je správné složení stravy? Jaký je význam výživy? Co způsobuje nesprávná výživa?