Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Advertisements

Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Přechod na nový systém akreditací JIŘÍ SMRČKA TAJEMNÍK AKREDITAČNÍ KOMISE.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Pracovní právo. Pohovor
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Centrální registr zbraní – změna právní úpravy. Harmonogram novely červenec 2012 rozeslání novely do meziresortního připomínkového řízení předložení.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
PRACOVNÍ POMĚR Mgr. Michal Oblouk.
Změny v legislativě dodavatelské činnosti na JZ
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon
Mgr. Michal Matouš Katedra správní vědy a správního práva, PrF MU
Plánování ve školní tělesné výchově
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Přístupový systém aneb kontrola vstupů
Monitorování realizace projektu, věcná část monitorovací zprávy
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Pracovnělékařské služby
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Právo sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Právo sociálního zabezpečení
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Přehled nejdůležitějších novinek
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
STAVEBNÍ ZÁKON.
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Pracovnělékařské služby po novelách
Postup při vydávání povolení k používání ZIZ v RT
Pracovněprávní minimum…
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Konference Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě Brno
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Kapitola 3 Hospodaření organizací
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Sociální a dostupné byty
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon Ing. J.Nožičková Seminář RT, 1.12.2016

Přechod stávajících povolení na novou legislativu Žádost o povolení Cíl prezentace Přechod stávajících povolení na novou legislativu Žádost o povolení Dokumentace Povinnosti DP Bezpečný provoz pracoviště RO pracovníků

Přechod na novou legislativu § 229 (1) osoby, které vykonávají činnosti podle SAZ se považují za držitele povolení podle NAZ jsou povinny přizpůsobit své právní poměry tomuto zákonu do 1 roku ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona (činnosti v rámci expozičních situací) § 229 (3) byla-li povolení vydána na dobu určitou, platí po dobu, na kterou byla vydána, nejdéle však na dobu 10 let, byla-li povolení na dobu neurčitou, pozbývají platnosti uplynutím 10 let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona § 229 (4) rozhodnutí o schválení dokumentace platí po dobu platnosti povolení , k němuž se dokumentace vztahuje rozhodnutí o schválení změn dokumentace pozbývají platnosti společně s rozhodnutím o schválení dokumentace, která byla změněna.

§ 231 (4) Systém jakosti zavedený podle SAZ se považuje za systém řízení podle NAZ. Osoba, která zavedla systém jakosti a která je podle tohoto zákona povinna zavést systém řízení, je povinna jej uvést do souladu s požadavky na systém řízení stanovenými NAZ do 3 let ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. § 231 (5) Program zabezpečování jakosti schválený podle SAZ pro činnosti, pro které NAZ zákon požaduje program systému řízení, se považuje za program systému řízení podle tohoto zákona § 231 (6) Program zabezpečování jakosti schválený podle SAZ pro činnosti v rámci expozičních situací, pro které tento zákon požaduje program zajištění radiační ochrany, se považuje za program zajištění radiační ochrany podle NAZ. § 232 (1) Sledovaná a kontrolovaná pásma, která byla vymezena podle SAZ se považují za sledovaná a kontrolovaná pásma podle NAZ. Osoba vymezující sledované nebo kontrolované pásmo je musí uvést do souladu s požadavky tohoto zákona do 1 roku ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

§ 232 (6) Řízení zahájená přede dnem nabytí účinnosti NAZ se dokončí se posuzují podle SAZ (práva a povinnosti s ním související) § 233 (1) Kontrola zahájená přede dnem nabytí účinnosti NAZ se dokončí podle dosavadních právních předpisů.

§ 9 (2) Povolení k vykonávání činností v rámci expozičních situací b) provoz pracoviště III. kategorie nebo pracoviště IV. kategorie, c) provedení rekonstrukce nebo jiných změn ovlivňujících radiační ochranu, monitorování radiační situace a zvládání radiační mimořádné události pracoviště III. kategorie d) jednotlivé etapy vyřazování z provozu pracoviště III. kategorie a pracoviště IV. kategorie, f) bod. 7. používání zdroje ionizujícího záření Na dobu neurčitou, kromě bodu d) § 11 (a) Ohlášení používání schváleného typu drobného ZIZ

§ 16 Žádost o povolení (změny) Odborná způsobilost (SŠ, praxe 3 roky) Dokumentace - většina dokumentace neschvalovaná (schval. pouze některá pro pracoviště III. a IV.kat.) Režim neschvalované dokumentace Povinnost ohlašovat změny 30 dní před začátkem plánovaného používání (resp. 72 hodin) Pokud nevyhovuje (nesoulad s NAZ, dobré praxe, skutečným stavem) – SÚJB vyzve k odstranění nedostatků a stanoví přiměřenou lhůtu k odstranění, DP nesmí podle ní postupovat

Dokumentace pro povolovanou činnost (příloha NAZ) Postupy optimalizace RO Přehled pracovníků, kteří budou vykonávat činnosti zvl. důl. z hlediska RO PM Analýza a hodnocení RMU při nakládání se ZIZ VHP na pracovišti II. a III. kat. Program zajištění RO, nejde-li o používání na prac. III.kat. Program systému řízení – prac. III. kategorie Plán zabezpečení radionuklidového zdroje 1. až 3. kategorie zabezpečení

Obsah dokumentace - v prováděcím PP Program zajištění RO – obecně + ORZ + LO §29 (1) a) Systém řízení K zajišťování a zvyšování úrovně jaderné bezpečnosti, radiační ochrany, technické bezpečnosti, monitorování radiační situace, zvládání radiační mimořádné události a zabezpečení musí být zaveden a udržován systém řízení držitelem povolení podle § 9 odst. 2 písm. f) bod 7, provozuje-li pracoviště III. kategorie Procesy a činnosti, odstupňovaný přístup,…. Obsah dokumentace - PP

Povinnosti DP § 69 (1) a) DP k nakládání se ZIZ je povinen provádět jednou ročně hodnocení způsobu zajištění radiační ochrany vykonávané činnosti a hodnocení zaslat Úřadu do 30. dubna následujícího kalendářního roku Rozsah a způsob hodnocení v PP Musí být schváleno DP nebo statutárním orgánem

Zvláštní povinnosti DP § 90 (1) Držitel povolení, který má v držbě radionuklidový zdroj, pro který již nemá další využití, je povinen jej předat neprodleně jeho dodavateli, uznanému skladu, držiteli povolení k nakládání s radioaktivním odpadem nebo jinému oprávněnému uživateli. (3) Držitel povolení, který má v držbě jednoduchý nebo významný radionuklidový zdroj, jehož využití nepředpokládá po dobu delší než 12 měsíců, je povinen jej předat na své náklady ke skladování do uznaného skladu.

Bezpečný provoz pracoviště § 73 Kontrolované pásmo V PPP Kontrolované pásmo musí být na vchodu nebo ohraničení označeno znakem radiačního nebezpečí, upozorněním „Kontrolované pásmo se zdroji ionizujícího záření, vstup nepovolaným osobám zakázán“ a údaji o charakteru zdroje ionizujícího záření a rizika s ním spojeného § 74 Sledované pásmo obdobně

Bezpečný provoz pracoviště § 73 Kontrolované pásmo V PPP V kontrolovaném pásmu může vykonávat práce pouze radiační pracovník kategorie A. Jiná fyzická osoba může v kontrolovaném pásmu provádět nezbytnou a nahodilou činnost po dobu nezbytně nutnou a pod dohledem radiačního pracovníka kategorie A určeného provozovatelem kontrolovaného pásma, nebo jde-li o radiačního pracovníka kategorie B, činnost spočívající v poskytování pomoci fyzické osobě podstupující lékařské ozáření. Úklid nebo údržbu v kontrolovaném pásmu může samostatně provádět radiační pracovník kategorie B nebo jiná fyzická osoba na pracovišti s generátorem záření, s uzavřeným radionuklidovým zdrojem nebo se zařízením s uzavřeným radionuklidovým zdrojem, pokud je zajištěno, že v době jejich přítomnosti nemůže být zařízení uvedeno do provozu

Radiační ochrana pracovníků § 60 (1) e) externím pracovníkem je radiační pracovník, který není zaměstnán provozovatelem sledovaného nebo kontrolovaného pásma, ale vykonává v tomto pásmu pracovní činnost, včetně žáka nebo studenta § 79 (2) c) Zajistit v plném rozsahu radiační ochranu externího pracovníka je povinen a) zaměstnavatel externího pracovníka, který je držitelem povolení, b) externí pracovník sám, je-li držitelem povolení nebo c) provozovatel sledovaného nebo kontrolovaného pásma, ve kterém externí pracovník vykonává práci, pokud zaměstnavatel externího pracovníka nebo externí pracovník sám není držitelem povolení § 79 (6),(7) - povinnosti

Děkuji za pozornost