Judikatura v trestním právu se vztahem k obchodnímu právu I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Judikatura v trestním právu se vztahem k obchodnímu právu II. JUDr. František Púry Nejvyšší soud České republiky.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Judikatura v trestním právu se vztahem k obchodnímu právu I. JUDr. František Púry Nejvyšší soud České republiky.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
TEORIE PRÁVA Interpretace práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Přestupky – zákonná právní úprava  Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů  I. část.
Judikatura v trestním právu se vztahem k obchodnímu právu II. JUDr. František Púry, Ph.D. Nejvyšší soud České republiky.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Nebezpečné pronásledování - je strach z pachatele měřítkem nebezpečnosti stalkingu? Jak zlepšit pomoc obětem stalkingu?
Zahájení a průběh správního řízení
Pojem přeměna obchodní společnosti
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Státní organizace.
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA blok č
Občanské soudní řízení I.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Právní odpovědnost a její druhy
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Aplikace práva orgány veřejné moci; uvážení při aplikaci práva
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
přednášející: JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D.
Právní precedenty, soudcovské právo, význam soudní judikatury v kontinentálním právu
Řádné opravné prostředky
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Mezinárodní právo veřejné - vztah mezinárodního a vnitrostátního práva
Obecné výklady o důkazech
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Občanské soudní řízení
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Hledáme klíč k právům dětí
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
Občanské soudní řízení I.
Řádné opravné prostředky
Občanské soudní řízení I.
EVROPSKÁ UNIE.
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Základní zásady trestního práva procesního a trestního řízení
Finanční arbitr 17. dubna 2019 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Transkript prezentace:

Judikatura v trestním právu se vztahem k obchodnímu právu I. JUDr. František Púry, Ph.D. Nejvyšší soud České republiky

Judikatura Různé možné definice toho, co lze považovat za judikaturu, resp. judikát Zpravidla jde o pravomocné rozhodnutí (souhrn rozhodnutí) soudu vyššího stupně zobecňující řešení určitého právního problému hmotně právního a/nebo procesního charakteru poskytující návod k řešení stejného problému ve srovnatelné skutkové a právní situaci Zajišťuje pokud možno jednotný výklad a použití práva soudy i jinými subjekty

Význam judikatury V České republice není precedenční systém Přesto má judikatura vyšších soudů význam pro rozhodování v případech, kdy jde o výklad a použití sporných a neurčitých ustanovení sjednocení rozdílného výkladu mezi soudy nižších stupňů vyplňování mezer v právu, uplatňování obecných právních principů zajištění předvídatelnosti rozhodování soudů a tzv. legitimního očekávání účastníků (viz též § 13 NOZ) ovlivňování právní teorie a naopak její průnik do praxe

Význam judikatury Pro soudy (resp. jiné státní orgány) racionalizace posuzování a rozhodování obdobných případů sjednocování postupu a rozhodnutí Pro advokáty (resp. obdobné profese) argumentace v žalobách a jiných podáních argumentace v opravných prostředcích Pro odbornou veřejnost inspirace k diskusím a k publikační činnosti Pro zákonodárce inspirace ke zdokonalování právní úpravy

Různý judikatorní význam rozhodnutí Stanovisko pléna nebo kolegia Nejvyššího soudu Rozhodnutí velkého senátu příslušného kolegia Nejvyššího soudu Jiné rozhodnutí Nejvyššího soudu nebo rozhodnutí jiného – nižšího soudu publikované ve Sbírce rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu Rozhodnutí Nejvyššího soudu (zatím nebo vůbec) neuveřejněné ve Sbírce rozhodnutí stanovisek, popřípadě uveřejněné jen jinde (v odborném časopise) Rozhodnutí jiného – nižšího soudu (zatím nebo vůbec) neuveřejněné ve Sbírce rozhodnutí stanovisek, popřípadě uveřejněné jen jinde (v odborném časopise)

Vliv jiných okolností na judikaturu NS Změna právní úpravy Nutnost změny již překonaného právního názoru obsaženého v dřívějším judikátu Judikatura Ústavního soudu Judikatura Evropského soudu pro lidská práva Judikatura Soudního dvora Evropské unie Odborná literatura, závěry teorie

Vliv na judikaturu v trestních věcech Mimotrestní právní úprava a její vývoj blanketní a odkazovací skutkové podstaty normativní znaky některých skutkových podstat skutkové podstaty ostatních trestných činů Judikatura v jiných, navazujících odvětvích práva (občanské, obchodní, správní atd.) Reakce na nové typy kriminality a nové způsoby páchání některých trestných činů Nutnost řešení nových výkladových otázek

Prameny judikatury v trestních věcech Sbírka soudních rozhodnutí a stanovisek, část trestní (vydává Nejvyšší soud – čl. 92 Ústavy, § 24 zákona č. 6/2002 Sb., o soudech a soudcích, ve znění p. předpisů) Sbírka nálezů a usnesení Ústavního soudu Soubor (trestních) rozhodnutí Nejvyššího soudu (vydával C. H. Beck v období 2001 až 2011) Odborné časopisy (zejména Trestněprávní revue, Trestní právo, Bulletin advokacie, některé další) Systémy právních informací (ASPI, CODEXIS atd.) Internetové stránky Nejvyššího soudu (www.nsoud.cz), popřípadě dalších soudů (ÚS, NSS atd.)

Prameny judikatury v trestních věcech

Prameny judikatury v trestních věcech Verze od 1. 1. 2016

Trestní judikatura související s obchodním právem a podnikáním Hospodaření a nakládání s majetkem obchodních společností a družstev Porušení povinnosti péče řádného hospodáře, resp. odborné péče Porušení zákazu konkurence Nekalosoutěžní jednání Neoprávněné podnikání Nevedení účetnictví, jeho zkreslování atd. Ostatní případy (zkrácení daní, podvody atd.)

Rozhodnutí č. 18/2006 Sb. rozh. tr. Povinnost předsedy představenstva akciové společnosti vykonávat působnost s péčí řádného hospodáře (§ 194 odst. 5 ObchZ; nyní § 159 odst. 1 NOZ, § 51 odst. 1 a § 52 odst. 1 ZOK) Může spočívat i v povinnosti kontroly osoby pověřené představenstvem a. s. k provádění stavby budovy V případě vědomého neplnění této povinnosti, jehož důsledkem je zřícení stavby a způsobení škody velkého rozsahu, půjde o trestný čin obecného ohrožení [§ 273 odst. 1, odst. 2 písm. b), odst. 3 písm. b) TZ, dříve § 180 odst. 1, odst. 2 písm. b), odst. 3 písm. a) TZ z roku 1961]

Rozhodnutí č. 18/2006 Sb. rozh. tr. Akcionáře, a to i když je 100% akcionářem, nelze ztotožňovat s akciovou společností jako právnickou osobou coby poškozeným v trestním řízení, neboť jde o dva odlišné subjekty Jestliže obviněný jako předseda představenstva a. s. a její 100% akcionář způsobil trestným činem škodu a. s., nevznikla tím škoda současně obviněnému jako jejímu akcionáři, protože majetek a. s. jako právnické osoby je pro něj majetkem cizím, ale vznikla škoda pouze a. s. Za způsobení takové škody lze dovozovat trestní odpovědnost obviněného a stejně tak mu lze v trestním řízení uložit povinnost ji nahradit (§ 228 TŘ)

Rozhodnutí č. 41/2010 Sb. rozh. tr. Rozhodnutí velkého senátu trestního kolegia NS Návaznost na judikát R 18/2006-II. týkající se a. s. Trestný čin podle § 220 TZ může být spáchán porušením péče řádného hospodáře, kterou je povinen dodržovat jednatel společnosti s ručením omezeným (dříve § 135 odst. 2, § 194 odst. 5 ObchZ, nyní § 159 odst. 1 NOZ, § 51 odst. 1 a § 52 odst. 1 ZOK) Společník s. r. o., i když je jediným společníkem, není vlastníkem majetku této s. r. o., který je pro něj cizím majetkem Proto na něm může způsobit škodu, za kterou nese trestní odpovědnost

Rozhodnutí č. 2/2015 Sb. rozh. tr. Řešeno uplácení insolvenčního správce jako trestný čin podplacení podle § 332 odst. 1 TZ s poukazem na § 334 odst. 3 TZ, nikoli trestný čin pletich v insolvenčním řízení podle § 226 odst. 3 TZ Týká se to případů, v nichž jsou v insolvenčním řízení řešeny pohledávky z obchodních vztahů Vysloven obecnější závěr, že aktivní i pasivní úplatkářství ve veřejné i v soukromé sféře se primárně postihuje podle § 331 a § 332 TZ o trestných činech přijetí úplatku a podplacení

Daňové penále a trestní postih Právní řád v ČR nevylučuje postih v daňovém řízení (penále) a trestní stíhání za zkrácení daně daňové penále je dokonce obligatorní důsledek ze zákona V české judikatuře NS, NSS i ÚS zatím platí, že sankce uložené v daňovém řízení nejsou překážkou v trestním postihu za zkrácení daně, např. usnesení NS sp. zn. 5 Tdo 223/2007, 5 Tdo 749/2014 rozsudky NSS sp. zn. 1 Afs 1/2011, 5 Afs 28/2013 usnesení ÚS sp. zn. II. ÚS 3803/11

Daňové penále a trestní postih Judikatura ESLP se postupně vyvíjí k názoru, že penále uložené v daňovém řízení má trestní povahu a je překážkou „ne bis in idem“ pro případný trestní postih za daňové trestné činy naposledy rozsudek ESLP ve věci Lucky Dev proti Švédsku ze dne 27. 11. 2014 (stížnost č. 7356/10) i relativně nízké daňové penále může založit uvedenou překážku zřejmě to povede ke změně české judikatury, hledá se i legislativní řešení (MS x MF), zatím bez výsledku Usnesení rozšířeného senátu NSS ze dne 24. 11. 2015, č. j. 4 Afs 210/2014-57 reakce na shora citovaný rozsudek ESLP rozhodnuto, že daňové penále má povahu trestu s účinky podle § 40 odst. 6 LPS a čl. 6 a 7 EÚLP Lze očekávat reakci i v judikatuře NS a vyvození důsledků uložení penále v daňovém řízení zakládá překážku „ne bis in idem“ pro případný trestní postih za zkrácení daně

Vysvětlivky TZ – zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů TZ z roku 1961 – zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů (platný do 31. 12. 2009) ObchZ – zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů (platný do 31. 12. 20013) NOZ – zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník ZOK – zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích ESLP – Evropský soud pro lidská práva EÚLP – Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod (č. 209/1992 Sb.) LPS – Listina základních práv a svobod (č. 2/1993 Sb.) Sb. rozh. tr. – označení judikátu v oficiální Sbírce soudních rozhodnutí a stanovisek vydávané Nejvyšším soudem, část trestní (pořadové číslo/ročník) … Tdo …/… – spisová značka, pod kterou lze rozhodnutí vyhledat na internetových stránkách Nejvyššího soudu www.nsoud.cz