Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 9. Elektrický proud v plynech - ionizace, výboje a jeho druhy Název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Advertisements

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Centrální zamykání Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Konstrukce akumulátoru Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače otáček Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 12. Střídavý proud Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Dynamo – regulace Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 12. Práce, výkon, účinnost Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Indukční cívka zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 16. Elektromagnetické kmitání a vlnění Název sady: Fyzika pro 3.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Vedení elektrického proudu v látkách
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
Název prezentace (DUMu):
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
3. Skládání vektorů, převody jednotek
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Dynamo – zapojení
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
10. Dynamika – procvičování vzorců na hybnost, tření
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Název prezentace (DUMu): Elektrický výkon
17. Tolerance a drsnost na výkrese
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník)
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 9. Elektrický proud v plynech - ionizace, výboje a jeho druhy Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař Ročník: 3. a 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: – Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař je shrnout žákům vyšších ročníků technických oborů základní poznatky z fyziky. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě přiblíží postupně žákům jednotlivé fyzikální obory, se kterými se setkají v praxi i v hodinách na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na pochopení elektrického proudu v plynech, výbojů a jejich vlastnostmi

VLASTNOSTI PLYNU Nemá vlastní tvar ani objem Dá se dobře stlačit nebo rozpínat Skládá se z částic,které se pohybují neuspořádaně a jsou daleko od sebe

IONIZACE Je to děj, při kterém se stává plyn vodivý Za normálního tlaku (1013 hPa ) a teplotě (0° C ) je plyn dobrým izolantem, protože obsahuje neutrální molekuly Vnějším zásahem ( zahřátím nebo ozářením ) se uvolní elektrony a vzniknou kladné a záporné ionty

IONIZÁTORY Jsou to prostředky, které vyvolávají ionizaci plynu ( vodivost ) Příkladem je UV, RTG záření nebo zahřívání plamenem Díky těmto ionizátorům se uvolní elektrony a jejich pohyb způsobuje vznik proudu

IONIZAČNÍ ENERGIE Je to energie potřebná k uvolnění elektronů z atomů, značí se E Udává se v eV ( elektronvoltech ) 1 eV = 1, J Např. vodík má E = 13,5 eV

DRUHY VÝBOJŮ Elektrický proud v plynech bývá označován jako el. výboj Rozlišujeme samostatný a nesamostatný Mezi samostatné výboje patří obloukový, jiskrový výboj a koro´na

NESAMOSTATNÝ VÝBOJ Udržuje se jen při působení ionizátoru Po jeho skončení zaniká Př.rozžhavením drátu el.proudem se vzduch v akumulátorové baterii stane vodivým a po jeho rozpojení je nevodivý

SAMOSTATNÝ VÝBOJ Vzniká v silném el.poli při srážkách částic Udržuje se i po skončení působení ionizátoru Bývá doprovázen zvukovými a světelnými efekty ( př.plazma )

JISKROVÝ VÝBOJ Trvá zlomek sekundy Vzniká při nízkém napětí a při malé vzdálenosti elektrod Přeskok jiskry je doprovázen praskáním ( u kondenzátorů ) nebo ránou ( u blesku ) ·

PŘÍKLADY JISKROVÉHO VÝBOJE Vzniká při tření tkanin, papíru Vyskytuje se v lakovnách a při čerpání benzínu Při bouřce se vyrovnává napětí mezi mrakem a zemí Vyskytuje se v zážehových motorech ·

OBLOUKOVÝ VÝBOJ Vzniká mezi elektrodami při malém napětí Po přiblížení se elektrody nažhaví a při oodálení vzniká vysoká teplota až 1000 K Vyznačuje se velkými proudy ale nižžším napětím ·

PŘÍKLADY OBLOUKOVÉHO VÝBOJE Využití u obloukového svařování U obloukové pece, které slouží k tavení materiálů Využití jako zdroje světla ( 1. oblouková lampa sestavena v 19. století ) ·

KORO´NA Je to trsovitý výboj, který způsobuje ztráty el.energie na vedeních vysokého napětí Má podobu modravých plamenů Dříve ji pozorovali námořníci na stěžních lodí a označili ji jako ohenˇ sv. Eliáše ·

SVĚTELNÉ VYUŽITÍ VÝBOJŮ Výbojky jsou trubice z křemenného skla, barva odpovídá typu plynu Př. sodíkové výbojky- žluté světlo, rtutˇové výbojky – UV záření, … Zářivky jsou trubice se směsí argonu a rtutˇových par, světlo se zvýrazní luminiscenční vrstvou uvnitř trubic ·

KONTROLNÍ TEST Skupina A 1. Popiš vlastnosti plynu 2. Popiš ionizátory 3. Popiš druhy výbojů 4. Popiš samostatný výboj 5. Vyjmenuj příklady jiskrového výboje 6. Popiš koro´nu,obloukový výboj

KONTROLNÍ TEST Skupina B 1. Popiš ionizaci plynu 2. Co je to ionizační energie 3. Popiš nesamostaný výboj 4. Popiš jiskrový výboj 5. Vyjmenuj příklady obloukového výboje 6. Popiš světelné využití výbojů

SEZNAM ZDROJŮ PRO TEXTOVOU ČÁST SVOBODA, E. a kol. Přehled středoškolské fyziky. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 2005 LEPIL, O. a kol. Fyzika pro střední školy 1.díl. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 1995