Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY"— Transkript prezentace:

1 ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY

2 Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III/ _IZOLAČNÍ MATERIÁLY-IV Autor: Ing. Janyška Lubomír Tématický okruh: Elektrotechnologie Ročník: I. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír

3 PLYNNÁ DIELEKTRIKA Eektrická vodivost plynů je za normálních podmínek a při nízké intenzitě el. pole velmi malá, protože v plynu je velmi malé množství iontů a volných elektronů. Při poměrně malé intenzitě el. pole může vznikat proud v plynu a další ionizace způsobí, že proud lavinovitě vzrůstá a vzniká výboj v plynu. Existují tři druhy výbojů: Tichý výboj - k nárazové ionizaci dochází v celém průřezu plynového sloupce. To se projevuje světélkováním. Jiskrový výboj - ionizace nenastává v celé šíři mezi elektrodami, ale vznikne pouze velmi úzká ionizovaná cesta, která se silně zahřívá.

4 PLYNNÁ DIELEKTRIKA Obloukový výboj - ionty a elektrony, které dopadají na elektrody, je tak rozžhaví, že elektrody samy začínají emitovat ionty, které se pak účastní přenosu proudu plynem. Dochází ke značnému úbytku materiálu elektrod. Obloukový výboj se využívá při obloukovém sváření, a v intenzivních zdrojích světla. Plyny jsou látky s nejmenší elektrickou pevností ze všech dielektrik. Vzduch - Používá se u venkovních vedení a u vzduchových kondenzátorů a transformátorů. Průrazné napětí mezi deskovými elektrodami vzdálenými 1 cm je 31 kV.

5 Dusík - tvoří hlavní složku vzduchu
Dusík - tvoří hlavní složku vzduchu. Vlastnosti dusíku jsou prakticky stejné jako u vzduchu. Dusík nemá oxidační účinky, proto se používá jako inertní atmosféra chránící okysličování a jako chladící médium v kryogenní technice. Vodík - je 14x lehčí než vzduch, má nejlepší tepelnou vodivost z plynů a nízký odpor třením. Používá se jako chladící a izolační plyn a při výrobě polovodičů. Vzácné inertní plyny - (He, Ne, Ar, Kr, Xe) jsou pro svoji netečnost označované jako inertní. Mají vysokou el. pevnost, jsou nehořlavé, tepelně stálé, nejsou toxické. Ve směsi s dusíkem jsou pro žárovky v osvětlovací technice. Směs He a Ne je základem helium - neonového laseru. Xenon se používá pro plnění výbojek.

6 Fluorid sírový SF6 – (freon) – používá se v chladničkách, mrazničkách, ostatních chladících zařízeních a na praní zapájených plošných spojů suchým leptáním.

7 Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu vlastností elektrických materiálů. Žáci na základě studia stanoví vlastnosti a funkce součástek a komponent pro elektrotechniku. Použité zdroje: IŽO, TEKELY Elektrotechnické materiály pro SOU SNTL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Janyška Lubomír


Stáhnout ppt "ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY"

Podobné prezentace


Reklamy Google