Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Advertisements

Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 15) Užitá grafika Název sady: Výtvarná příprava Ročník: 1. Číslo.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 9) Základy malby, techniky a postupy Název sady: Výtvarná příprava.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 14) Typografie, piktogramy, kaligrafie Název sady: Výtvarná příprava.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 1. BOZP-pro obor umělecký rytec kovů Název sady: Rytecké techniky pro zdobení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 7. Olemování řezby arabeskou Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 6. Přenos modelu mezi programy „Inventor“ a „EdgeCAM“- základní nastavení.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:16. Test- výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař.
NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:15. Výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 8. Broušení a ostření rydel Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
6. Pilování tvarových ploch
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
17. Příprava nože před zdobením
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
Název prezentace (DUMu): Rostlinná pletiva.
4. Výroba špičatého rydla
6. Výroba půlkulatého rydla
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
11. Montáž a demontáž brokovnice, kulobroku
18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
7. Vypilování a slícování (čistič drážek)
18. Pascalův zákon, hydraulika
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
8. Výroba jednoduché zámkové desky
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název prezentace (DUMu):
15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně)
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 20. Zdobení zbraně
13. Výroba kohoutu (Flobert)
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
1. Měření a orýsování materiálů
Název prezentace (DUMu): Klasické zapalování
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
9. Řezba plošných arabesek
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro ročník uměleckých oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro ročník uměleckých oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při práci na pracovišti pro rytce.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce na naší SŠ.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na ukázky využívání rytectví v praxi. 2

3 Vznik rytectví sahá do dávné minulosti nejen evropských dějin a civilizace, ale prapůvod a zrod nacházíme již u národů nejstarší kultury v Asii a Africe. Od těch dob prošel člověk složitou cestou vývoje, až dospěl do stavu civilizace, která nám zanechala doklady o své kulturní vyspělosti. Nyní však nastává „renesance“ ruční umělecké rytiny.

4 Ruční originál promlouvá řečí tvůrce a nese půvab a hodnoty původního uměleckého díla. Ocitáme se v době, kdy rytina a ostatní původní grafika dožívá zájmu i úcty, která jí vždy patřila. Nejváženější kapitolou celého oboru rytectví je ruční umělecká rytina. Nejznámějším užitím je zdobení loveckých zbraní, kordů a mečů, taktéž zdobení šperků. I při restaurování starých děl má své opodstatnění.

5 Nejen historie je spjatá s ruční uměleckou rytinou. Dnes se bez ručního rytí neobejde porývání hudebních nástrojů, výroba plaket, pečetí, medailí nebo matric pro ražbu poštovních známek. V následujících snímcích se seznámíme s různými typy využití rytectví v praxi.

6 Zde vidíme ukázky rytiny do dřeva a plošného rytí špičatým rydlem do kovu.

7 Na snímku vidíme využití rytectví při výrobě kování nábytku. Je zde využito plastické rytiny i cizelování.

8 Na snímku je znázorněno využití rytectví při zdobení chladných zbraní.

9 Další ukázka zdobení chladných zbraní, nyní plastickou rytinou.

10 U této dýky je využito odlitku, vytvořeného z voskového modelu.

11 Návrh egyptského rituálního nože i s hotovým výrobkem,kde je využito, jak rytecké metody, tak i odlitku.

12 Zdobení otvíracího nože plošnou rytinou.

13 Zdobený nůž, u kterého je využita kombinace, plošné i plastické rytiny.

14 Na tomto noži můžeme vidět využití různých ryteckých stylů. Od plastiky, plošné rytiny, až po bulino (metoda rytí jehlou)

15 Ukázka zdobení historické pistole plastickou rytinou.

16 Pistole CZ 75 Kombinace plastické a plošné rytiny.

17 Pistole CZ 70 6,35mm Kombinace plošné a plastické rytiny.

18 Ukázka zdobení zbraně plošnou rytinou.

19 Zde je rytina využita účelově, jako zdrsnění horní lišty na svazku brokových hlavní.

20 Na následujících obrázcích vidíme využití rytectví, při zdobení loveckých zbraní.Konkrétně matici úderníku a nos předpažbí.

21 Zde vidíme zdobení lučíku a dna nábojové schránky.

22 Na fotografiích je umístění malé botky a její zdobení plastickou rytinou.

23 Ukázka různých druhů botek.

24 Ukázka využití rytecké práce při zdobení držáku na optické mířidla.

25 Při zdobení zbraní musí být rytec všestranný a zvládat i řezbu dláty do dřeva. Ukázka rytých pažeb.

26 Rekapitulace poznatků vyplývající z daného tématu - Co víš o historii rytectví? - Kde se rytectví využívá? - Jaké technologie rytí znáš?

Zdroje pro textovou část  Rytecká technologie. Uherský Brod, Interní materiály. 27

Seznam zdrojů pro použité obrázky  Veškeré fotografie použité v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby. 28