NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žáci se naučí druhy vět, procvičí si učivo hravou formou Autor
Advertisements

Digitální učební materiál
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Druhy vět Michaela Benešová oznamovací rozkazovací tázacípřací Tatínek jezdí do práce autem.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Druhy vět Věty podle funkce
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová. DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Slovesný.
Elektronická učebnice - I
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_240_2TR_CJ Autor: Mgr. Miroslava Ondrová.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Druhy vět VY_32_INOVACE_06 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka,
Věta.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.18 Název pro školu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_15.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Věty podle postoje mluvčího
Věty podle postoje mluvčího
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Žáci si na jednotlivých cvičeních upevní učivo o větách dle.
VY_32_INOVACE_30_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_SLOVESA
24.1 Věta jednoduchá a souvětí
Skladba – věty podle modality
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0113 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
D R U H Y V Ě T P O D L E O B S A H U. J A K P O U Ž Í V Á M E V Ě T Y oznamujeme přikazujeme přejeme si ptáme se zjišťujeme doplňujeme rozkazujeme zvoláme.
Rozkazovací tázací oznamovací přací. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č.
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Bylany, okres Kolín
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Druhy vět Věty podle funkce
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_29CJ_5_PŘÍMŘEČ
Anotace: prezentace slouží k seznámení s druhy vět
RISKUJ!.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJ_19
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Copak tady děláte? tázací oznamovací Věta zvolací.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Druhy vět, větná melodie Stupeň a typ vzdělávání
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Slovesný způsob Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
VY_32_ INOVACE_ 03_ ČESKÝ JAZYK 3
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český jazyk a literatura. ROČNÍK: 7. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_10_6Č-Věty podle postoje mluvčího. AUTOR: Mgr. Jana Chmelíková DATUM TVORBY: leden 2014 OVĚŘENÍ: ANOTACE: Materiál slouží k uvedení učiva o druzích vět podle postoje mluvčího a je doplněn o krátké praktické cvičení.

V létě pojedeme na dovolenou k moři. Kam pojedeme v létě na dovolenou? Kéž bychom jeli v létě na dovolenou k moři! Pojeďme v létě na dovolenou k moři!

 oznamovací - V létě pojedeme na dovolenou k moři.  tázací - Kam pojedeme v létě na dovolenou?  rozkazovací - Pojeďme v létě na dovolenou k moři!  přací - Kéž bychom jeli v létě na dovolenou k moři!

 vyjadřují prosté sdělení, oznámení nebo informaci  píšeme za nimi tečku  sloveso je ve způsobu oznamovacím nebo podmiňovacím Příklad: Maminka uvařila výborný oběd. Teď bych si dal nějaký zákusek.

 vyjadřují otázku  píšeme za nimi otazník  sloveso je ve způsobu oznamovacím nebo podmiňovacím  otázky zjišťovací- odpověď ano/ne Domluvil by ses anglicky?  otázky doplňovací- odpověď doplňuje skutečnost Jakým cizím jazykem mluvíš?  otázky vylučovací - v odpovědi vybereme jednu z nabízených možností Učíš se anglicky, nebo německy?

 vyjadřují rozkaz, zákaz nebo výzvu  píšeme za nimi tečku nebo vykřičník  sloveso je v rozkazovacím způsobu Příklad: Učme se cizí jazyky. Dostavte se na preventivní lékařskou prohlídku. Nikdy nepřecházej silnici na červenou!

 vyjadřují přání  píšeme za nimi vykřičník  sloveso je ve způsobu oznamovacím nebo podmiňovacím  na začátku je částice Příklad: Ať se vám dovolená vydaří! Kéž bych vyhrál milión!

Všechny druhy vět mohou vyjádřit citové zaujetí autora → věty zvolací, píšeme za nimi vykřičník, na začátku je často částice nebo citoslovce. Příklad: To je dnes krásné počasí! Ach, to je peněz! Cos to udělal!

Jaké má být zítra počasí Půjdeme zítra do ZOO Nekrmte v ZOO zvířata Je zakázáno krmit v ZOO zvířata Nejvíce se mi líbí opice a sloni Už se těším na cvičené lachtany Kéž bych mohl vidět taky žirafy V kolik hodin vyrazíme To bude super zážitek ? tázací – doplňovací ? tázací zjišťovací ! rozkazovací. oznamovací ! přací ? tázací doplňovací ! zvolací

 bavíte se s kamarádem o narozeninové oslavě např.: oznamovací V sobotu budu slavit třinácté narozeniny. tázací Koho pozveš na oslavu? Dostaneš dort? přací Kdybych tak dostal nové kolo! rozkazovací Přijď k nám odpoledne ve tři hodiny. apod.

Autorem materiálu a všech jeho částí je Mgr. Jana Chmelíková Ilustrace kliparty MS Office