Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Advertisements

Halloween.
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22I Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZŠ a MŠ – T.G. Masaryka Brodek u Konice
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Oplatková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
ICT – 2 – 3 – 7 Hudební výchova
DEN a NOC.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Mikuláš Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.03_Manzelstvi Datum:
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
Rok v jeho proměnách a slavnostech Kalendář. Kalendář Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění.
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Štědrý večer - Lidové zvyky a tradice Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Rok v jeho proměnách a slavnostech Vánoce – zvyky a tradice.
Rok v jeho proměnách a slavnostech. Velikonoce – zvyky a tradice Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_09_ Leden Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
Dějepis 6.ročníku Úvod do dějepisu.
Halloween a dušičky – proč slavíme odlišně ?
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník třída Autor
Halloween.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
František Ladislav Čelakovský
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Dějepis 6. třídy Datování v dějepise.
3. Fáze Národního obrození
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Autor: Michaela Vráblíková Název : VY_32_INOVACE_55AJ_345tr_halloween.
Sv. Markéta, Magdaléna, Anna
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Rok v jeho proměnách a slavnostech
PODZIM STÁTNÍ SVÁTKY.
Projekt:. Pomoc škole a žákům, registrační číslo projektu CZ /1
Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Velikonoce – zvyky a tradice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
2. Fáze Národního obrození
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Hana Klimíčková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Dušičky

Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření: Dušičky

 Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem.  Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis.  Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test.  Cíl: Žáci by měli porozumět novým pojmům, seznámit se s pověrami a tradicemi.  Klíčová slova: dušičky, památka zesnulých, Halloween Metodika:

Dušičky = Památka zesnulých Lidé věřili a věří, že duše zemřelých se může vrátit zpět na zem. Většina náboženských filosofií propaguje nějakou formu posmrtného života. Dušičky – 2. listopadu

Prapůvod tohoto svátku však sahá do dob starých Keltů. Podle jejich kalendáře nový rok začínal 1. listopadu. Pouze v tento den se mohli duše zemřelých vrátit mezi živé. Proto byly v noci na 2. listopad zapalovány ohně, které jim měly pomoci najít cestu. Jejich blízcí je očekávali a u obřadních hostin pro ně chystali pohoštění. Historie svátku:

Podoba dnešních Dušiček = téměř všude stejná. Pozůstalí v tento den více než jindy vzpomínají a upravují hroby svých blízkých. V kostelech a na hřbitovech se slouží čtené nebo zpívané mše. Dříve lidé věřili, že právě v tento den mohly duše vystupovat z očistce. Podle toho, jaký byl jejich pozemský život, mohly živým pomáhat nebo se i mstít. (Námět pro: K. J. Erben – Kytice, Svatební košile) Žádné svátky či oslavy se neobešly bez jídla – především se peklo. (Koleda = „chodit po rohlíkách“). Pověry a tradice:

Proti našim Dušičkám je to svátek stvořený pro děti – mohou se vydovádět. Tento svátek nemá v naší zemi dlouhou tradici. Tradice Halloweenu velice stará – původ u Keltů – „Samhain“ = „Konec léta“. Probíhala poslední den v keltském roce 31. října = den, kdy čarodějnice, kouzelníci a duchové se lidem mstili a strašili je. Potomci starých Keltů a Irové tento svátek přivezli do Ameriky – tady se hojně rozšířil. Halloween se spojuje s nadpřirozenými silami, raduje se ze tmy a je nejstrašidelnějším dnem v roce. Patří k němu: netopýři, černé kočky, pavouci, vlkodlaci a upíři. Děti v různých kostýmech a maskách obcházejí domy a žádají sladkosti a čokolády (= naše koledování). Kdo je neobdaruje, je obětí různých lotrovin. Typickou ozdobou Halloweenu jsou prořezané dýně se svíčkou uvnitř. Halloween

1) Kdy slavíme tzv. Dušičky a jakým způsobem? 2) Jaký svátek je obdobou českých Dušiček ve světě, ale ne z hlediska tradic a zvyklostí a jaká je typická ozdoba? 3) Jak se lidově říkalo koledě při Dušičkách a proč? 4) Ke kterému národu sahají kořeny této tradice? Opakování:

1) Dušičky slavíme 2. listopadu; uctívání zemřelých – zdobení hrobů, mše, zapalování svíček, apod. 2) Halloween; prořezaná dýně se svíčkou. 3) „Chodit po rohlíkách“ – koledníci dostávali pečivo. 4) Keltové Řešení:

Výchova k občanství: učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. 3. vyd. Brno: Nová škola, ISBN Občanská výchova: učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 2. vyd. Plzeň: Fraus, ISBN ŠOTTNEROVÁ, Dagmar. Lidové tradice. 1. vyd. Olomouc: Rubico, ISBN VELEBNÁ, Eva a Karel MAJER. Lidové zvyky a obyčeje v křesťanském roce. 1. vyd. Praha: Albra, ISBN Zdroje:

Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy. Zdroje obrázků: