Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová Název: VY_32_INOVACE_M Téma: Už je tady Mikuláš Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace : Už je tady Mikuláš
Autor: Mgr. Dagmar Šaflová Základní a mateřská škola T.G.Masaryka Fulnek Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět - prvouka Očekávaný výstup :Žák se seznámí s tradicemi a zvyky svátku sv.Mikuláše Klíčová slova : Mikuláš, Čert, Anděl Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: výklad Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání : základní vzdělávání – první stupeň Typická věková skupina: 7- 8 let Stránky 7,8 můžeme využít k vyprávění vlastních zážitků žáků.

3 Čertí třída Už je tady Mikuláš

4 Čert vyjadřuje pohádková bytost žijící v pekle
Čert vyjadřuje pohádková bytost žijící v pekle. Má rohy, ocas, kopyto a je „přičmoudlá“. Peklo opouští, aby získala duše hříšníků. Většinou se je snaží získat formou úpisu. Nabídne člověku na určitou dobu služby nebo výhody, ale ten mu musí vlastní krví upsat svou duši. Když určená lhůta vyprší, čert přijde k člověku a odnese jeho duši do pekla. Další oblíbená pohádková zápletka je, jak Honza (nebo třeba krejčí) čerta ošidí, či spíše napálí. Podle těchto pohádek jsou čerti bytosti mdlého rozumu. Ale nikdy se nevyplatí podceňovat je. Čert je schopen letu a přemísťování se z místa na místo. Kvalita čertových kouzel je závislá na úrovni čerta — například v českém pekle panuje určitá hierarchie. Na nejnižším postu jsou plesniví čerti a pak to stoupá vzhůru až k Luciferovi.

5 Anděl bytost, která by měla pomáhat lidem být posel lidmi a bohy
Anděl bytost, která by měla pomáhat lidem být posel lidmi a bohy. Chodí ve trojici s čertem a Mikulášem. Vždy ochraňuje hodné děti a spolu s Mikulášem je odměňuje sladkostmi.

6 Mikuláš je v dnešní době při mikulášské nadílce představován v biskupském oděvu s dlouhým bílým vousem je doprovázen anděly a čerty. Tato skupinka obchází v noci z 5. na 6. prosince domy kde žijí děti. Andělé s Mikulášem roznášejí dárky, čerti se starají o symbolické „trestání“ a „strašení“ zlobivých dětí.

7

8

9 Odkazy: Všechny obrázky byly použity z webových stránek :


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová"

Podobné prezentace


Reklamy Google