Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Základní lidská práva.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Rodina.
DĚTSKÁ PRÁVA Svět je veliká skládačka složená z mnoha dílů. Všichni, i ty , jsme jeho součástí.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Hygiena
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Digitální učební materiál
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.
Sociálně právní ochrana dětí
ŽIVOT VE ŠKOLE - I VE ŠKOLE S PRAVIDLY
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
104.1 Práva a povinnosti, pravidla a zákony
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Práva a povinnosti rodičů a dětí
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Pedagogický management J. Šťáva katedra pedagogiky tel
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Výchova k občanství TEMA: Bezpečnostní předpisy.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s. AUTOR: Mgr.Dorota Šáchová NÁZEV: VY_32_INOVACE_144_NÁŠ SVĚT_DĚTSKÁ PRÁVA TEMA: Dětská práva.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Občanská práva a povinnosti
Práva a povinnosti mezi manželi
Práva a povinnosti žáků
Pravidla chování, právo a morálka
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
práva a povinnosti občana ČR
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Občanská práva a povinnosti
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Ochrana člověka při ohrožení zdraví a života:
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Nad mapou České republiky
Porušování lidských práv
Název prezentace (DUMu):
Velká města České republiky.
spor o vedoucí roli ve výchově Gražyna Mendecka
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
hospodaření domácnosti.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Transkript prezentace:

Práva dítěte a jejich ochrana

Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se na tom v listině, která se jmenuje Úmluva o právech dítě. Tato práva jsou uznávána i v naší zemi. Tato práva platí pro každé dítě bez rozdílu. úryvek z knihy

Mezi nejdůležitější dětská práva patří: právo na život, jméno, státní příslušnost právo znát své rodiče a stýkat se s nimi, právo na jejich péči právo svobodně (ale slušně) říkat svoje názory a získávat informace právo na soukromí (v životě, v rodině) právo na ochranu před násilím, urážením, týráním zneužíváním, škodlivými látkami právo na zdraví právo na vzdělání úryvek z knihy

Povinnosti státu Stát musí přijmout opatření: k zajištění bezplatného základního vzdělání pro všechny děti k zabránění únosů a obchodování s dětmi k ochraně dětí před mučením, omezování osobní svobody k zajištění ochrany před užíváním narkotik k zajištění lékařské pomoci dětem ke stanovení věkové hranice pro vstup do zaměstnání

Práva dětí by měla být dodržována a zajišťována nejen státem, ale i v běžném každodenním životě např. ve škole, v rodině. Ve škole jsou práva a povinnosti žáků stanoveny ve školním řádu. Žáci se s ním postupně seznamují. Pravidla v něm obsažená se musí dodržovat.

Velmi obtížně se zajišťuje dodržování dětských práv v rodině. Někdy dochází ze strany rodičů k protizákonnému jednání. To v tom případě, když používají nepřiměřených výchovných prostředků či pokud výchovu zanedbávají.

Pamatuj! Děti mají svá práva. Dospělí je musí dodržovat. Jestliže nejsou dodržována, může dítě požádat dospělé ve svém okolí o pomoc. Linka bezpečí

Zdroje: CONCHA GARCÍA HERNÁNDEZ. [online]. Tento soubor podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported [cit ]. MARTIN VAN MAËLE (1863– _32.jpg?uselang=cs [online]. Volné dílo [cit ]. LPHIP [online] Volné dílo [cit ].