Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány."— Transkript prezentace:

1 Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
(soudy, policie, trestná činnost nezletilých)

2 Děti i dospělí musí po celý život dodržovat určitá pravidla
Děti i dospělí musí po celý život dodržovat určitá pravidla. V běžném životě ve stylu mezi sebou lidé dodržují pravidla slušného chování, žáci ve škole se řídí školním řádem, účastníci silničního provozu se řídí dopravními předpisy. Svá pravidla si stanovují i sportovní oddíly, zájmové kroužky apod. Jestliže jejich členové pravidla nedodržují, mohou být potrestáni. Lidé mohou neúmyslně, nebo úmyslně porušit zákon. Vyšetřování takového jednání provádí policie.

3 Co je trestný čin a co je přestupek?
Porušení zákonů a pravidel může mít různou podobu ( zapomeneš si označit lístek v autobuse, rodiče špatně zaparkují auto, zloději vykradou byt …) Trestný čin - jednání, které ohrožuje důležité hodnoty (zdraví, život svobodu, vlastnictví člověka) Takové jednání je nebezpečné a je nutné potrestat toho, kdo se ho dopustil. Jednotlivé trestné činy jsou popsány v trestním zákoně. O udělení trestu rozhoduje soud.

4 Přestupek méně závažné porušení zákona.
Přestupku (ale i některých trestných činů) se může člověk dopustit neúmyslně. Za přestupky se obvykle udělují pokuty, o jejich udělení nerozhodují soudy, ale např. obecní úřady. Pokuty za dopravní přestupky uděluje policie.

5 Policie České republiky
je ozbrojený bezpečnostní sbor České republiky, státní policie s působností na celém území republiky. Policie plní zejména tyto úkoly: chrání bezpečnost osob a majetku odhaluje trestné činy, zjišťuje jejich pachatele odhaluje přestupky projednává některé přestupky (např. na úseku provozu na pozemních komunikacích) dohlíží na bezpečnost a plynulost silničního provozu a spolupůsobí při jeho řízení kontroluje doklady o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla

6 Soudy v Česku Soudy v Česku jsou nezávislé státní orgány vykonávající podle hlavy čtvrté Ústavy soudní moc. Soud v trestním řízení zjišťuje, jestli došlo k trestnému činu a jak má být viník potrestán. Soud postupuje podle trestního řádu.

7 Trestná činnost nezletilých a mladistvých
Stávající česká právní úprava umožňuje trestně stíhat za porušení zákona jen mladistvé, kteří v době spáchání činu dovršili 15 let. Mladiství ( let) jsou trestně odpovědní, ale sankce, které jim jsou ukládány, jsou méně přísné než u dospělých. Osobám mladším 15. let (děti) může být místo trestní sankce uložena v rámci občansko-právního řízení tzv. ochranná výchova, tj. výchova ve státním zařízení, které náleží do resortu ministerstva školství. I když prověřování ukáže, že osoba mladší 15. let spáchala čin proti zákonu, trestní postih u ní není možný.

8 Zdroje: DIEGO GREZ [online]. Tento soubor je licencován pod licencí Creative Commons Attribution 1.0 obecný. [cit ]. DEZIDOR [online]. Tento soubor podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Unported. [cit ]. DANIEL BARÁNEK [online]. Tento soubor podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported. [cit ].

9


Stáhnout ppt "Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány."

Podobné prezentace


Reklamy Google