Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Pedagogika a psychologie Pedagogika a psychologie Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika SPU.
Advertisements

SEMINÁRNÍ PRÁCE NA TÉMA: Specifické poruchy učení
Specifické vývojové poruchy chování a učení
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Speciální péče na naší škole
Specifické poruchy učení
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Dysortografie Dysortografie je specifická porucha pravopisu. Nepostihuje celou oblast gramatiky jazyka, ale týká se tzv. specifických dysortografických.
Reedukace dysortografie
Specifické poruchy učení
Péče o žáky s SPU.
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
Podpora studentů s dyslexií na ČVUT
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Příčiny SPU.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Metody pedagogické diagnostiky
Specifické vývojové poruchy učení
Logopedická třída MOTÝLCI
Psychické poruchy – DYSGRAFIE Dostupné z Metodického portálu www. rvp
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
Specifické poruchy školních dovedností
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami a žáci mimořádně nadaní
Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová 2011, MU Projekt FRVŠ
Riziko dyslexie a školního selhávání
Diagnostika a reedukace
Diagnostika a reedukace. Garantem diagnostiky jsou  Pedagogicko-psychologické poradny  Speciálně pedagogická centra.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Narušený vývoj řeči strukturní a systémové narušení jedné či většího počtu oblastí vývoje řeči (osvojování mateřského jazyka) vzhledem k chronologickému.
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Specifické poruchy učení
Vývojová dysfázie.
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Dyslexie jako celoživotní zátěž 2015 Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Problematika neprospěchu žáka
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
Specifické poruchy učení a chovánÍ (SPU/SPCH)
Metodické materiály a pomůcky
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Specifické poruchy učení (SPU) u dětí mladšího školního věku
SZ7BP_SP1S Seminář ke speciální pedagogice 1
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Specifické poruchy učení
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Specifické poruchy učení
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Pedagogika a psychologie Pedagogika a psychologie Mgr. Irena Kudláčková

Obsah Vymezení pojmu "SPU" Příčiny vzniku Stupně Diagnostika Práce s dětmi s SPU

Specifické poruchy učení Souhrnné označení různorodé skupiny poruch, která se projevuje zřetelnými obtížemi při mluvení, porozumění mluvené řeči, čtení, psaní a počítání. Nepříznivě ovlivňují vzdělávací a osobnostní rozvoj dítěte. SPU je mimointelektuální porucha, která však negativně intelekt ovlivňuje.

Specifické – odlišují se od ostatních (např.od dítěte z nepodnětného prostředí, mentálně postiženého dítětě, atd...) Vývojové – objevují se až v určitém stádiu vývoje dítěte (Po nástupu do školy). Rozeznáváme je ve 2.polovině 1.třídy.

Příčiny vzniku SPU genetický vliv hormonální vliv dědičný vliv lehká poškození mozku u dětí se zkříženou lateralitou

Stupně SPU Lehká forma Vyskytuje se po celou dobu školní docházky Střední a těžká forma nesprávné vzdělávací postupy a výchovný přístup vede k následkům a znevýhodnění až do dospělosti.

Diagnostika SPU V předškolním věku nelze přesně diagnostikovat. Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat dětem, které začínají pozdě mluvit, obtížně se vyjadřují, nedokáží vytleskat slovo po slabikách, odmítají kreslit. Nástup do školy – v souvislosti se školní zátěží se poruchy začnou jasně objevovat. Výrazný rozdíl mezi výkony v určitých vyuč.předmětech např.v ČJ, v M nebo rozpor v mluveném a psaném projevu.

Odborná diagnostika Provádí PPP popřípadě SPC Vychází z : osobní a rodinné anamnézy úrovně rozumových schopností úrovně školních dovedností (čtení, psaní, počítání) úrovně zrakového a sluchového vnímání úrovně řeči pravolevé a prostorové orientace pozornosti

Klasifikace SPU DYSLEXIE – specifická porucha čtení Objevuje se u dětí obvykle od samých počátků školní docházky. záměny tvarově podobných hlásek (b-d, p-q, m-n,...) vynechání nebo přidávání hlásek (lokomotiva – lotiva, kotoul – kotoulh...) dvojí čtení narušení rytmu čtení porucha sluchové diferenciace (odlišnosti) špatná artikulace, špatné vyslovování měkkých a tvrdých souhlásek v 95% se připojuje dysgrafie a dysortografie

DYSGRAFIE – snížená schopnost osvojit si dovednost psaní tvary písmen řazení písmen neuspořádané písmo, neupravené, těžko čitelné u písmen se objevují záměny směrové, tvarové, zrcadlové dysgrafie se často pojí s dysortografií Náprava: Procvičování hrubé a jemné motoriky obtahování velkých písmen dítě říká, co píše

DYSORTOGRAFIE – snížená schopnost osvojování pravopisu postižená zejména sluchová analýza dítě nerozlišuje délky samohlásek, tvrdost a měkkost slabik Náprava: Nezatěžujeme dlouhými pravopisnými cvičeními, složitým opravováním. Při hodnocení nepopíšeme sešit rudě, chybná slova můžeme např.přelepit, zdůvodňujeme správné tvary. Dítě užívá nápomocné, dyslektické tabulky, vzory, pomůcky,...

DYSKALKULIE – porucha matematických funkcí Neschopnost užívat číselné symboly – žák si plete čísla ( 3-8, 6-9, 36-63,apod.) Neschopnost užívat jednoduché matematické operace (x, :, +, -) DYSMÚZIE – porucha hudebních schopností - receptivní složka (nesprávné rozeznávání tónů, melodie, hudebních nástrojů uchem) - r epresivní složka (nesprávné hlasové vyjadřování tónů, melodie, písně)

DYSPINXIE - specifická porucha kreslení kresebný výkon bývá nápadně primitivní DYSPRAXIE – vývojová vada hybnosti dítě se nemůže naučit vykonávat přiměřené pohyby nápadná neobratnost

Práce s dětmi s SPU SMĚRNICE MŠMT ČR Metodický pokyn pro práci s jedinci s poruchami učení Cílem je: Aby žák při vzdělávání netrpěl svým handicapem Aby docházelo ke zmírnění či vymizení projevů Důležitý je: přístup rodičů, učitelů a pracovníků PPP žákům pomáhá zapojovat do výuky nejvíce smyslů využívání vhodných pomůcek

II.stupeň a SŠ více času na splnění úkolu kontrolní práce a diktáty psát po předchozí přípravě upřednostňování ústního projevu před písemným Pomůcky: bzučáky pro zdůraznění délek slabik čtecí okénka kostky z molitanu s měkkými slabikami a dřevěné kostky s trvdými slabikami

Informační zdroje: Stodůlková, E., Zapletalová,E. Pedagogika pro střední školy. Machart. Beroun, Pokorná, V.: Teorie, diagnostika a náprava SPU. Portál. Praha, Matějček, Z. Dyslexie.: H+H (H&H). Praha,