Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
SOCIÁLNÍ SLUŽBY 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
VY_32_INOVACE_SA4A_1 DUM 1. „ OBLASTI AKTIVIT PRO PRÁCI S CÍLOVOU SKUPINOU “
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právní úprava sociálních služeb 1. Vývoj právní úpravy sociálních služeb.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Myšlení a myšlenkové operace
Pečovatelská služba.
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
VY_32_INOVACE_SA4A_7 DUM 7. realizace aktivity pro 1
VY_32_INOVACE_SA4A_5 DUM 5. „dívka uživatelka služby-dramatizace “
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
Sociální šetření a legislativa
Psychické procesy - vnímání
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
VY_32_INOVACE_SA4A_10 DUM 10. příprava aktivity pro 3
Zjišťování kvality poskytovaných sociálních služeb
KONFERENCE PRO ŘEDITELE A EKONOMY POSKYTOVATELŮ SOCILNÍCH SLUŽEB
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
Transkript prezentace:

Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.

Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: V/2 Název a číslo materiálu: VY_52_INOVACE_3.A_1 Téma sady: Orientace v systému a kvalitě sociálních služeb Název: Zákon o sociálních službách I. Vytvořeno: (Po pilotáži) Autor: Mgr. Kateřina Svobodová Vyučovací předmět: Sociální služby Ročník: III. Výsledky vzdělávání dle RVP: vysvětlí podmínky poskytování sociálních služeb klientům a vztahy mezi poskytovateli soc. služeb a klienty Typ interakce: Prezentace v PP Druh výukového zdroje: Klíčová slova: Nepříznivá sociální situace Sociální začleňování Sociální vyloučení Anotace: Prezentace uvádí problematiku Zákona o sociálních službách č. 108/2006 Sb. Začátek je zaměřený na dosavadní úpravu sociálních služeb, poté se přechází k vyjmenovaným zásadním změnám zákona.

Ú VOD … Zákon o sociálních službách představuje revoluci v poskytování sociálních služeb. Důležité pojmy: nepříznivá sociální situace sociální začleňování sociální vyloučení

D OSAVADNÍ ÚPRAVA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Padesátá léta – tzv. „sovětský model sociálního zabezpečení“, tedy i sociálních služeb Sociální služby byly primárně poskytovány státem nebo okresními úřady Definice sociální péče hovořila o „ zajišťování“ sociálních služeb – implikuje to pasivní roli klienta, který čeká, co mu kdo poskytne, není motivován… Sociální péče nebyla individualizovaná, ale uniformě poskytovaná určitým skupinám osob

D OSAVADNÍ ÚPRAVA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Aby mohl občan dávky či služby sociální péče nárokovat, musel spadat do jedné z těchto skupin: Rodiny s dětmi Občané těžce zdravotně postižení Staří občané Občané, kteří potřebují zvláštní pomoc Občané společensky nepřizpůsobení Kategorizace se v 90. letech ukázala jako nevhodná, nesla s sebou stigmatizaci klientů systému

D OSAVADNÍ ÚPRAVA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Právní úprava sociální péče před rokem 89: Poradenské služby Ústavní sociální péče Pečovatelská služba Stravování Kulturní a rekreační péče velmi úzká škála, výrazná orientace na ústavní péči Do roku 89 důraz na celodenní ústavní péči Ostatní typy služeb (kromě pečovatelské) až po roce 89

Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH č. 108/2006 Sb. VÝZNAMNÉ ZMĚNY: - Poskytování příspěvku na péči - Poskytování sociálních služeb – registrace, inspekce - Úprava postavení a kvalifikace sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách - Důraz na kvalitu – Standardy kvality sociálních služeb - Poskytování bezplatného základního sociálního poradenství všemi sociálními službami - Důraz na důstojnost, ochranu práv a sociální začleňování