Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 ICT INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY ICT Název a číslo materiálu: CSP_32_INOVACE_TP4A_13 Vytvořeno: Autor: Ing. Ivana Moltašová Vyučovací předmět: Člověk a svět práce  Ročník: IV. ročník SOŠ Výsledky vzdělávání dle RVP: Žák umí popsat důvody změn pracovního poměru a za jakých podmínek je lze uskutečnit. Typ interakce: Kombinované Druh výukového zdroje: Prezentace Klíčová slova: Služební cesta Převedení na jinou práci Anotace: Didaktický učební materiál je určen pro žáky maturitních oborů SOŠ. Je zaměřen na prezentaci problematiky změn pracovního poměru, převod na jinou práci ze strany zaměstnance a ze strany zaměstnavatele. Lze využít jako samostatný studijní materiál nebo jako podklad k diskuzi.

2 Změny pracovního poměru
Člověk a svět práce DUM_13

3 1. Charakteristika Změny pracovního poměru lze uskutečnit pouze dohodou (zaměstnance a zaměstnavatele). Potřeba provést písemně. Základními změnami pracovního poměru jsou: 1) převedení na jinou práci (pracovní smlouva se může i nemusí měnit), 2) přeložení, 3) pracovní cesta (nemění se obsah pracovní smlouvy).

4 2. Převedení na jinou práci
Zaměstnavatel musí převést zaměstnance na jinou práci, pokud: a) zaměstnanec nemá na základě lékařského posudku ze zdravotních důvodů způsobilost konat dosavadní práci, b) na základě lékařského posudku v zájmu ochrany zdraví jiných osob před přenosnými nemocemi, c) pravomocné rozhodnutí soudu nebo správního úřadu, d) těhotná žena, kojící matka nebo matka do devíti měsíců po porodu práci, kterou nesmí konat.

5 Zaměstnavatel může převést zaměstnance (i bez jeho souhlasu):
a) pracovník nemá dlouhodobě dobré pracovní výsledky a byl k nápravě v posledním roce písemně vyzván, b) nesplňuje kvalifikační předpoklady pro výkon práce, c) opakovaně poruší pracovní kázeň, d) zaměstnanec je trestně stíhán za trestný čin, spáchaný v souvislosti s prací, e) pozbyl-li zaměstnanec dočasně předpoklady pro výkon práce (převedení na max. 30 dní), f) jedná-li se o odvrácení živelné pohromy či zmírnění jejich následků.

6 3. Přeložení Přeložit zaměstnance do jiného místa, než bylo sjednáno v pracovní smlouvě, je možné: - pouze s jeho souhlasem, - v rámci zaměstnavatele, - jen v případě provozní potřeby.

7 4. Pracovní cesta Pracovní cestou se rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem mimo sjednané místo výkonu práce. Vyslat zaměstnance na pracovní cestu lze na základě dohody s ním. Na pracovní cestě je zaměstnanec povinen vykonávat práci podle předchozích pokynů vedoucího zaměstnance.

8 Úkol č. 1 Zakroužkujte, zda jsou tvrzení pravdivá či nepravdivá:
Pracovní cesta je časově neomezené vyslání zaměstnance mimo pracovní místo ANO x NE Při pracovní cestě se pracovní smlouva mění ANO x NE Pracovník musí být převeden na jinou práci, pokud o to požádá a doloží žádost lékařským posudkem ANO x NE Těhotná žena nemusí být přeložena na jinou práci, když o to požádá a předloží lékařský posudek ANO x NE Zaměstnanec musí být převeden na jinou práci, pokud spáchá trestný čin výtržnictví na sportovní akci. ANO x NE

9 Úkol č. 2 Napište 3 způsoby změny pracovního poměru a uveďte ke každému příklad: ……………………………. ……………………………..

10 Zdroj: RYSKA, Radovan; PUŠKINOVÁ, Monika. Právo pro střední školy. Praha: EDUKO, 2012, ISBN 2) ŠÍMA, Alexander; SUK, Milan. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. Praha: C.H.Beck, 2006, ISBN 3) TOMANCOVÁ, J.. Základy práva (nejen) pro školy. Boskovice: František Šalé – Albert, 2007, ISBN 4) Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce. prace/cast-2-hlava-3 [online]. [cit ].


Stáhnout ppt "Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google