Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětEkonomika Tematický okruhLidské zdroje TémaZměny pracovního poměru Označení DUMU VY_32_INOVACE_217 Jméno autoraIng. Vladimíra Veselá Datum vytvoření12. 10. 2012 AnotaceÚčelem je seznámit studenty se základními podmínkami v případech, kdy se mění pracovní poměr. Důležité jsou odkazy na zákoník práce.

2 Změny pracovního poměru -lze jen po dohodě zaměstnance a zaměstnavatele, -povinně pouze ze zákonných důvodů – dle zákoníku práce -předem projednat se zaměstnancem důvod převedení na jinou práci a dobu, po kterou má převedení trvat; -dochází-li převedením zaměstnance ke změně pracovní smlouvy, je zaměstnavatel povinen vydat mu písemné potvrzení o důvodu převedení na jinou práci a době jeho trvání -odpadnou-li důvody ke změnám prac. poměru, je zaměstnavatel povinen zařadit zaměstnance podle pracovní smlouvy

3 Změny se týkají: a)Převedení na jinou práci b)Pracovní cesty c)Přeložení d)Dočasné přidělení

4 a) Převedení na jinou práci = změna druhu práce (§ 41) Důvody, kdy je povinnost převedení na jinou práci (podrobně uvádí zákoník práce): 1.Zdravotní včetně těhotenství a mateřství 2.Rozhodnutím pravomocného orgánu Důvody, kdy může převést na jinou práci bez souhlasu zaměstnance: v případě odvrácení mimořádné události, živelní události nebo jiné hrozící nehody. Důvody, kdy může převést na jinou práci: např. zahájení trestního řízení, pro prostoj nebo pro přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy

5 b) Pracovní cesty (§ 42) mimo sjednané místo výkonu práce jen na nezbytně nutnou dobu jen na základě dohody se zaměstnancem

6 c) Přeložení (§ 43) k výkonu práce do jiného místa, než bylo sjednáno v pracovní smlouvě je možné pouze se souhlasem zaměstnance v rámci zaměstnavatele, pokud to nezbytně vyžaduje jeho provozní potřeba.

7 d) Dočasné přidělení (§ 43a) dočasné přidělení zaměstnance k jinému zaměstnavateli jen po dohodě se zaměstnancem nejdříve po uplynutí 6 měsíců ode dne vzniku pracovního poměru pracovní a mzdové podmínky zaměstnance nesmějí být horší, než jsou podmínky srovnatelného zaměstnance zaměstnavatele, k němuž je zaměstnanec dočasně přidělen úpravu dočasného přidělení je zakázáno použít na agenturní zaměstnávání.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google