Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu."— Transkript prezentace:

1 S LUŽBY PRO SENIORY

2 Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0928 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název a číslo materiálu: VY_52_INOVACE_4.A_2/8 Téma sady: Specifické potřeby jednotlivých klientů v sociálních službách Název: Specifika služeb pro seniory Vytvořen o: 25.5.2013 Autor: Mgr. Kateřina Svobodová Vyučovací předmět: Sociální služby Ročník: III. Výsledky vzděláván í dle RVP: charakterizuje formy sociálních služeb ve vztahu k sociální situaci a specifickým potřebám jednotlivých skupin klientů Typ interakce: Výklad Druh výukovéh o zdroje: Klíčová slova: Služby pro seniory Anotace: Prezentace obsahuje základní informace o službách pro seniory v širším slova smyslu. Obsažené informace žáci využijí k nasměrování klienta na odpovídající druh služby.

3 S LUŽBY PRO SENIORY Nemocnice – systémy „návratné péče“ – sp člen týmu, který hodnotí, do jakých podmínek se pacient bude vracet a snaží se o komplexní řešení. Nemocnice – „řízené návštěvy“ – během nich personál komunikuje s rodinou a podává návody, jak zvládnout péči po návratu domů, příp. je zacvičuje v potřebných rehabilitačních a pečovatelských úkonech a v aktivizujících postupech.

4 S LUŽBY PRO SENIORY Do roku 2006 domovy důchodců, domovy s pečovatelskou službou a domovy penziony pro důchodce – dnes kategorie domov pro seniory – poskytují komplexní péči. Hospice – nestátní zdravotnická zařízení fungující na principu paliativní medicíny. Sp participuje na plánu péče, pomáhá naplňovat psychické a sociální potřeby, péče o domácí zvířata apod…potřeby rodiny. LDN – zdravotnická zařízení, intenzivní rehabilitační a doléčovací péče do 3 měsíců, jsou zde však „nepropustitelní“

5 S LUŽBY PRO SENIORY Pečovatelská služba – v zahraničí možno objednat si tuto službu na 24 hodin denně. U nás zaměřeno na úkony, chybí komplexní zhodnocení a plánování péče. To provádí vedoucí – jde o administrativní úkon – žádost klienta x možnosti služby. Denní centra pro seniory – aktivizační programy, dovoz, odvoz Služby respitní péče – o klienta je na nějakou dobu postaráno

6 S LUŽBY PRO SENIORY Služby tísňového volání – dovolání se pomoci v rizikových situacích. V zahraničí – systém monitorující pohyb člověka v bytě, příp. přítomnost kouře. Svépomocné skupiny pro rodiny pečující o seniory – snížení tzv. pečovatelské zátěže rodiny Mezigenerační programy – spolupráce mezi organizacemi – např. ZŠ a domovem pro seniory – každá člověk s jedním dítětem nebo skupinou

7 S LUŽBY PRO SENIORY Osobní asistence Poradenské služby pro osoby s demencí a jejich rodiny Chybí depistáže – cílené vyhledávání starých lidí, kterým hrozí sociální vyloučení Chybí terénní služby specializované na týrání, zanedbávání a špatné zacházení se seniory.

8 Z DROJE * MATOUŠEK, O., et al. Sociální práce v praxi : Specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha : Portál, 2005. 352 s. ISBN 80- 7367-002-X. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je (jméno a příjmení autora). Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz ; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google