Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí."— Transkript prezentace:

1 Závislí jako cílová skupina sociálních služeb

2 Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0928 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název a číslo materiálu: VY_52_INOVACE_4.A_2/19 Téma sady: Specifické potřeby jednotlivých klientů v sociálních službách Název: Závislí jako cílová skupina sociálních služeb Vytvořen o: 7.3. 2013 Autor: Mgr. Kateřina Svobodová Vyučovací předmět: Sociální péče Ročník: IV. Výsledky vzděláván í dle RVP: charakterizuje formy sociálních služeb ve vztahu k sociální situaci a specifickým potřebám jednotlivých skupin klientů Typ interakce: Výklad Druh výukovéh o zdroje: Klíčová slova: Závislost, syndrom závislosti, cílové skupiny uživatelů drog Anotace: Prezentace obsahuje základní informace o závislosti, o charakteristice syndromu závislosti dle WHO a o jednotlivých pontecionálních cílových skupinách uživatelů drog.. Obsažené informace žáci využijí k nasměrování klienta na odpovídající druh služby.

3 ZÁVISLÍ Závislost = nezvladatelná touha po opakovaném braní drogy Syndrom závislosti - alespoň 3 charakteristiky: Silná touha nebo puzení opatřit si PAL Problémy se sebekontrolou a sebeovládáním v souvislosti s užíváním Výskyt fyziologických symptomů při omezení látky, tj. výskyt odvykacího syndromu Průkazná tolerance – k navození stejných účinků je zapotřebí zvyšující se množství

4 S YNDROM ZÁVISLOSTI Progresivní zanedbávání zájmů, které nesouvisejí s užíváním látky, vzrůstá množství času nezbytné k získání, abúzu a zotavení se z jejích účinků – látka zajímá přední místo v hierarchii hodnot jedince Přetrvává užívání látky navzdory jasným důkazům o její škodlivosti a důsledkům v oblasti zdraví (játra), psychiky (deprese) a sociální (rodina)

5 C ÍLOVÉ SKUPINY Experimentální užívání drogy – občasné, nepravidelné, bez následků Příležitostné užívání drogy – pravidelné, ne častěji než jednou týdně, ve volném čase, následky jen po aplikaci, uživatelé nemají větší problémy Pravidelné užívání drogy (škodlivé) - více než 1 týdně, jisté škodlivé účinky jako následky užívání Problémové užívání drogy – pravidelné užívání, ovlivňuje pracovní i soukromý život čl., zdravotní problémy, rizikový způsob užívání drogy Závislost na droze – vyšší tolerance, podřízení celého života, touha…

6 Z DROJE MATOUŠEK, O., et al. Sociální práce v praxi : Specifika různých cílových skupin a práce s nimi. Praha : Portál, 2005. 352 s. ISBN 80-7367-002-X.


Stáhnout ppt "Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí."

Podobné prezentace


Reklamy Google