Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 ICT INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY ICT Název a číslo materiálu: CSP_32_INOVACE_TP4A_9 Vytvořeno: Autor: Ing. Ivana Moltašová Vyučovací předmět: Člověk a svět práce  Ročník: IV. ročník SOŠ Výsledky vzdělávání dle RVP: Žák umí charakterizovat pojem pracovní právo, zaměstnavatel a zaměstnanec. Typ interakce: Kombinované Druh výukového zdroje: Prezentace Klíčová slova: Zákoník práce Zaměstnanec Zaměstnavatel Anotace: Didaktický učební materiál je určen pro žáky maturitních oborů SOŠ. Je zaměřen na prezentaci problematiky pracovního práva a subjektů na trhu práce. Lze využít jako samostatný studijní materiál nebo jako podklad k diskuzi.

2 Člověk a svět práce DUM_9
Pracovní právo Člověk a svět práce DUM_9

3 1. Pojem pracovní právo Pracovní právo je souhrn právních norem o pracovních vztazích a o vztazích s výkonem práce souvisejících. Pracovní právo upravuje Pracovní vztahy Vztahy s prací související Např. pracovní poměr, dovolená, odpovědnost zaměstnance za škodu…..

4 2. Prameny pracovního práva
Hlavní prameny pracovního práva: - Listina základních práv a svobod - č. 2/1993 Sb. - Zákoník práce – č. 262/2006 Sb., Novela ZP č. 155/2013 Sb. - Zákon o zaměstnanosti – č. 435/2004 Sb. - Zákon o kolektivním vyjednávání – č. 2/1991 Sb. Další prameny: - vnitropodnikové právní předpisy – pracovní řád, - kolektivní smlouvy

5 Zákoník práce - upravuje především vztahy vznikající při
výkonu závislé práce mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, tj. vztahy mezi nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance. Subjekty pracovněprávních vztahů I - Zaměstnanec - fyzická osoba, která dosáhne 15 let věku, - den nástupu nesmí předcházet dni, kdy fyzická osoba ukončí povinnou školní docházku. II - Zaměstnavatel - právnická nebo fyzická osoba (18 let), která zaměstnává fyzickou osobu v pracovněprávním vztahu.  

6 Možnosti pracovního uplatnění
Pracovní poměr Služební poměr Podnikání Jejich vztahy neupravuje zákoník práce, ale konají práce na základě občanskoprávních smluv. Vztahy upravuje zákoník práce Vztahy upravují zvláštní předpisy: a) o služebním poměru b) o službě státních zaměstnanců c) o služ. poměru příslušníků bezpečnostních sborů

7 3. Právo na zaměstnání O zaměstnanost v ČR pečují především úřady práce. Krajské pobočky a kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR (portal.mpsv.cz/sz/local) Kdo si neobstará práci sám, může se o ni ucházet na úřadu práce, kde uplatní své právo na zaměstnání. Právem na zaměstnání se rozumí: - zprostředkování pracovního uplatnění - rekvalifikace nezbytná k uplatnění pracovního poměru - podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci

8 Zprostředkování - kromě úřadů práce mohou zprostředkovávat
zaměstnání i tzv. agentury práce (FO a PO, které mají k činnosti povolení). Rekvalifikace – je změna dosavadní kvalifikace, která vyžaduje získání nových znalostí a dovedností. Podpora v nezaměstnanosti – náleží uchazeči o zaměstnání na základě rozhodnutí ÚP práce pokud jsou splněny podmínky uvedené v zákoně o zaměstnanosti.

9 Úkol č. 1 Uveďte 2 subjekty pracovněprávních vztahů a ke každému přiřaďte správnou charakteristiku: 1.subjekt : 2. subjekt: právní způsobilost zaměstnává je zaměstnána právnická osoba fyzická osoba dokončená docházka 18 let 15 let fyzická osoba

10 Úkol č. 2 Dalším účastníkem pracovněprávních vztahů mohou být odbory.
Vyhledejte na internetu, kdy mohou odbory vstupovat do pracovněprávních vztahů a jakou mají funkci (koho zastupují a v jakých otázkách).

11 Zdroj: RYSKA, Radovan a PUŠKINOVÁ, Monika. Právo pro střední školy. 7. vydání. Praha: Eduko, ISBN ISBN ŠÍMA, Alexander a Milan SUK. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 12, dopl. vydání. Praha: C.H. Beck, ISBN ISBN Právo na zaměstnání. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: 


Stáhnout ppt "Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google