Zkušenosti z tvorby ŠVP PhDr. Maria Bezchlebová NÚOV Září 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Výhody & nevýhody tvorby Projektu podpory zdraví vzhledem k tvorbě Školního vzdělávacího programu Tomáš Blaha SZÚ Praha 2005.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Nové možnosti v gymnaziálním vzdělávání Martin Mach.
Systém kurikulárních dokumentů
Vzdělávání a jeho kategorie
KURIKULÁRNÍ REFORMA RÁMCOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY et al.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Taneční a pohybová výchova
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
Studijní zaměření Studijní zaměření vzniká buď ze vzdělávacího obsahu popsaného v RVP ZUV. Nebo si je škola vytvoří podle svých podmínek. Studijní zaměření.
Zahájení tvorby ŠVP co nás čeká co je základem kurikulární reformy základní přístup sestavení pracovních týmů časový harmonogram.
Vzdělávání žáků s mentálním postižením
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Průřezová témata.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Školní kurikulum Rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
MATURITA 2010 změna modelu a novelizace zákona základní model nové maturity skladba zkoušek nové maturity maturita bez hendikepů průběh maturity organizace.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Kurikulum: obsah školní edukace
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Zkušenosti z tvorby ŠVP PhDr. Maria Bezchlebová NÚOV Září 2008

RVP – tvorba a vydávání tvoří se zhruba 240 RVP pro různé úrovně vzdělávání v odborném školství (M,L,H,E,J, nástavby) 4 postupné vlny schvalování a vydávání jednotlivých RVP, 2007 – 2009/10 celkem je již vydáno 143 RVP, probíhá třetí vlna

Struktura RVP SOV 1.Charakteristika RVP SOV 2.Cíle SOV (vzdělávání pro 21. stol.) 3.Kompetence absolventa – klíčové, odborné 4.Uplatnění absolventa 5.Organizace vzdělávání 6.Kurikulární rámce pro oblasti vzdělávání 7.Rámcové rozvržení obsahů vzdělávání

Struktura RVP SOV - pokračování 8. Průřezová témata Občan v demokratické společnosti, Člověk a životní prostředí, Člověk a svět práce, Vzdělávání v informačních a komunikačních technologiích 9.Zásady tvorby ŠVP 10.Základní podmínky pro uskutečnění vzdělávacího programu 11.Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků mimořádně nadaných 12.Využití RVP ve vzdělávání dospělých

Tvorba ŠVP – obecné zásady ŠVP musí respektovat ustanovení RVP; zpracovává se komplexně - pro všechny ročníky; lze použít klasické zpracování ŠVP (UO), modulární, nebo kombinované zpracování; RVP stanoví, zda se dají vytvářet při tvorbě ŠVP různá zaměření daného oboru vzdělání.

Povinná/stanovená struktura ŠVP úvodní identifikační údaje profil absolventa charakteristika ŠVP učební plán přehled rozpracování obsahu vzdělávání v RVP do ŠVP (viz tabulka 17 na str. 32 – Metodika) učební osnovy nebo vzdělávací moduly popis materiálního a personálního zajištění realizace ŠVP charakteristika spolupráce se sociálními partnery

Profil absolventa Je určen hlavně sociálním partnerům. Obsahuje: identifikační údaje popis uplatnění absolventa v praxi kompetence absolventa (odborné, obecné a klíčové) způsob ukončení vzdělávání, stupeň dosaženého vzdělávání, certifikát

Profil absolventa – časté nedostatky nahodilé uspořádaní odborných kompetencí, jsou obsaženy i dílčí kompetence – spíše to jsou výsledky výuky v jednotlivých předmětech; jsou převzaty všechny KK tak, jak jsou uvedeny v RVP; je třeba provést výběr toho, na co se škola především zaměří; jsou zcela pominuty všeobecně vzdělávací kompetence; PA je příliš dlouhý.

Charakteristika ŠVP Zpracovává se pro každou nabízenou formu vzdělávání. Obsahuje: popis celkového pojetí vzdělání organizace výuky způsob hodnocení žáků vzdělávání žáků se specifickými vzdělávacími potřebami realizace BOZP a požární prevence podmínky pro přijímání ke vzdělávání způsob ukončení vzdělání (hlavně část v kompetenci školy)

Charakteristika ŠVP – časté nedostatky Účelem charakteristiky je popsat, jak bude ŠVP realizován. Nedostatky: Nevyjadřuje zvláštnosti jednotlivých forem vzdělávání. Rozvoj KK a aplikace PT jsou vyjádřeny velmi formálně, bez vztahu k oboru vzdělání. Jsou vyjmenovány (zbytečně) téměř všechny výukové metody. Stylistika vykazuje neobratnosti.

Učební plán – časté nedostatky chybí součet hodinové dotace v ročníku a za celou dobu vzdělávání chyby v součtech vyučovacích hodin nevhodně zvolené názvy předmětů nevhodně zvolená návaznost předmětů a obsahu učiva názvy vyučovacích předmětů pouze ve zkratkách chybí zařazení praktického vyučování není jasné, zda jsou povinné 2 nebo jen 1 cizí jazyk

Učební osnova – časté nedostatky název osnovy neodpovídá obsahu předmětu není uveden celkový počet hodin a učivo není členěno do ročníků chyby ve formulaci pojetí vyučovacího předmětu/preambule didaktický systém předmětu není náležitě promyšlen (např. vzhledem k profilu absolventa) didaktický systém společenskovědní předmětů je poplatný ideologii bývalého režimu (aniž si to autoři uvědomují!) výsledky vzdělávání jsou obsahem nebo formou nevhodně stanoveny

Mýty kolem kurikulární reformy Žáci se nebudou učit vědomosti, ale jen dovednosti. Konec biflování! Kurikulární reforma spočívá v napsání ŠVP. Pilotní ŠVP je chápán jako vzor. Kurikulární reformě je možné se vyhnout. Kurikulární reforma je k ničemu – zbytečná zátěž.

Některé poznatky z hospitací Učitelé rozvíjejí KK a aplikují PT, aniž si to uvědomují. Je napsán ŠVP, ale výuka se s ním míjí. Pedagogické dovednosti učitelů jsou opravdu velmi různé, na reformě zcela nezávislé. Přístup k reformě nezáleží na věku učitelů.

Předpoklady pro pozitivní změny motivace pedagogických pracovníků finanční zajištění změn promyšlené a funkční DVPP zaměřené na plánované změny profesní rozvoj pedagogických pracovníků účinná pomoc a spolupráce sociálních partnerů přiměřená motivace a kázeň žáků

Závěr Děkuji pilotním školám za spolupráci. Děkuji přítomným za pozornost. Přeji hodně zdaru při tvorbě ŠVP a výuce podle něho. Případné dotazy ráda odpovím. Adresa: