Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program Výzkum a vývoj pro inovace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
OP VaVpI – Pracovní skupiny Sněm RVŠ dne 21. února 2008.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Základní principy a koncept využití synergií nástrojů Horizont 2020 a operačních programů Praha 4. listopadu české dny pro evropský výzkum Mgr.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
INFRASTRUKTURY pro výzkum a vývoj podpořené z OP VaVpI otázka udržitelnosti David Marek 20. dubna 2012.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Ing. Jan Vitula -vrchní ředitel sekce SF MŠMT Ing. Vojtěch Doležal - poradce ministra MŠMT.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ PORTÁL Ing. Petr Kolář Praha, Celostátní.
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Metodický výklad výzvy
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Ivan Matulík Ředitel Úřadu Regionální rady Učíme se investovat VÝROČNÍ KONFERENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU STŘEDNÍ MORAVA Přerov
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
OP Výzkum a vývoj pro inovace
Pracovní setkání 28. června 2007
Výroční konference OP PIK
NÁRODNÍ PROGRAM UDRŽITELNOSTI II (NPU II)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
OP VVV.
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Závěrečná konference projektu
Transkript prezentace:

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program Výzkum a vývoj pro inovace

Prioritní osa 1 Evropská centra excelence » podpora vzniku nebo rozvoje center, která mají potenciál být do roku 2015 mezinárodně viditelnou výzkumnou organizací, která bude dosahovat mezinárodně uznávaných výsledků -posílení institucionalizované mezinárodní spolupráce, včetně napojení na špičková pracoviště a výzkumné infrastruktury v zahraničí -produkce špičkových aplikovatelných výsledků VaV a navázání dlouhodobého partnerství s aplikační sféru -zapojením studentů a mladých výzkumníků plnit funkci výchovy nové generace výzkumníků se zkušenostmi z mezinárodní spolupráce.

Prioritní osa 2 Regionální VaV centra » podpora vzniku nebo rozvoje center, která mají za cíl posílit produkci nových VaV poznatků v těsné spolupráci s aplikačním sektorem v daném regionu (firmami, nemocnicemi, apod.) –urychlení vzniku nových produktů a služeb, transfer know-how do aplikační sféry –posílení spolupráce s aplikační sférou, zapojení do transferu technologií, komercializace výsledků VaV a do podpory inovačních procesů v podnicích –zapojení studentů a mladých výzkumníků, posílení výchovy nové generace výzkumníků se zkušeností ze spolupráce s aplikační sférou

Přehled výsledků posouzení projektových záměrů OP VaVpI a hlavní problémy při přípravě projektů RNDr. Jan Vozáb, PhD

Výsledky posouzení projektů

Požadavky financujícíPo instituce Koncepční nedostatky = např. zaměření projektů, zdůvodnění, stanovení výsledků a výstupů, obsah partnerství -> nejčastěji důvody na straně budoucích žadatelů Technické a formální nedostatky = např. popis konsorcií a formy partnerství, rozpočty a financování, popis aktivit a požadovaných druhů nákladů, popis rizik, nejasnosti v terminologii, -> z části (někdy větší) důvody na straně státu Hlavní problémy projektových záměrů

Požadavky financujícíPo instituce Zdůvodnění projektového záměru nedostatečné: –potřeba projektu v regionu, vliv na ekonomickou konkurenceschopnost regionu a ČR –potřeba cílových skupin, jejich očekávání a požadavky –problém, který se bude projektem řešit Nabídkové zaměření projektů –předpoklad že výzkum je dobrý a použití v praxi se vždy najde –vědecká konkurenceschopnost místo ekonomické –možnost dosáhnout na spolupráci se zahraničním místo přilákat zahraniční vědce a vytvářet mezinárodní týmy v ČR Problémy zaměření projektových záměrů

Problémy relevance projektových záměrů některé projekty jsou koncipovány velmi široce, u aktivit není jasná vazba na potřeby regionu/ČR a dosavadní aktivity, „slepování“ různých aktivit do jednoho projektu, „nabalování“ aktivit na projekt kvůli umožnění větších investic nedostatečný popis obsahu a zaměření výzkumu, nejasný popis očekávaných výsledků výzkumu, vymísťování činností z Prahy kvůli získání podpory nedostatečná specifïkace očekávaných dopadů v aplikační sféře – jaký přínos bude pravděpodobně výzkum mít v praxi a pro jaké typy příjemců (nejčastěji firem) naopak někdy „přímý průmyslový výzkum“ pro malou, omezenou skupinu příjemců – problém veřejné podpory přenos do praxe považován za automatický, popis mechanismů a institucí, zodpovědných za přenos výsledků výzkumu do praxe chybí

Partnerství příliš obecně popisováno: –není zřejmé, co bude který partner v projektu dělat –jaké přínosy bude pro projekt mít, co do projektu vloží –někdy za partnery označování klienti/uživatelé výsledků projektu –rizika konfliktů s veřejnou podporou Popis investic – budov či technologií – příliš obecný –není zřejmé, jaké technologie a k čemu se budou pořizovat –není zřejmé, v jakém rozsahu budou stavěny či rekonstruovány budovy a zdali je to zcela nezbytné –obtíže při odhadu potřebnosti/výše požadovaných nákladů –některé investice do budov nemusí být podpořeny Problémy obsahu projektů a partnerů

Institucionální udržitelnost: –obecně v pořádku, ALE není zřejmé, odkud půjde nárůst nových pracovníků VaV (souhrnem řádově v tis. v průběhu ) –zájem o výsledky výzkumu, způsob přenosu do praxe nedořešeny, počátají se jako samozřejmé Finanční udržitelnost a financování projektu –i v případě PO 4 se požaduje 100% od státu – PO 4 výslovně požaduje spolufinancování žadatele –spoléhání na státní rozpočet při udržitelnosti projektu a jeho výsledků –opomíjení nutnosti hmotné reprodukce pořízeného majetku Projektová dokumentace soustředěna na technické záležitosti, nikoliv na finanční či věcné (poptávka) Problémy připravenosti a udržitelnosti

návaznost na výzkumné projekty – pro projekty EU ne zcela dostatečné málo četné záměry připravovat projekty do OP VpK, nebo do jiných prioritních os OP VaVpI (např. komercializace, propagace) potenciálně synergické projekty zahrnovány přímo do předkládaného projektového záměru (např. výzkum a investice do výuky) nejasný obsah návaznosti projektu – proč a jak bude jiný projekt navazovat – často se uvádějí nepřímé návaznosti Problémy synergie projektu, návaznosti

Většina projektových záměrů ve fázi koncepční či návrhu základních parametrů projektů – tedy převážně záměry, nikoliv projekty Institucionální zázemí a připravenost projektů patrně mnohem lepší, než ukazuje posuzování – předkladateli stabilní instituce s historií Nevyjasněné otázky konsorcií, forem a požadavků na spolupráci se soukromou sférou ze strany státu – brání některým formálním krokům při přípravě projektů Většina projektů (zdaleka ne všechny) má přes uváděné nedostatky velký potenciál přispět k naplňování požadavků OP VaVpI. Závěry