Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OP Výzkum a vývoj pro inovace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OP Výzkum a vývoj pro inovace"— Transkript prezentace:

1 OP Výzkum a vývoj pro inovace
Michaela Novotná 7.listopadu 2007 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

2 Modul: 9 – OP VaVpI Realizace v rámci projektu Žadatel
Vývoj nových modulů dalšího profesního vzdělávání regionálních manažerů Žadatel Místní akční skupina Hlubocko - Lišovsko o.p.s. Operační program Operační program Rozvoj lidských zdrojů E-learning (přístup do kurzu) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

3 Strukturální politika EU – I.
V rámci EU existují rozdíly mezi regiony a členskými státy v ekonomické a sociální oblasti. Tyto regionální disparity se snaží řešit regionální strukturální politika, která se uplatňuje v oblasti hospodářské a sociální soudržnosti. Základním nástrojem strukturální a regionální politiky Evropské unie jsou strukturální fondy a Fond soudržnosti EU. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

4 Strukturální politika EU – II.
Strukturální politika podporuje: vyvážený rozvoj regionů, snižování nezaměstnanosti a rozvoj lidských zdrojů, snižování regionálních disparit, ochranu životního prostředí, zabezpečení rovných příležitostí pro muže i ženy. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

5 Strukturální politika EU – III.
Evropská unie má k dispozici dva základní strukturální fondy, přes které rozděluje finanční pomoc k řešení strukturálních ekonomických a sociálních problémů tak, aby se snížily rozdíly mezi znevýhodněnými regiony a sociálními skupinami. Strukturální fondy: Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) Evropský sociální fond (ESF) Fond soudržnosti (FS) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

6 Operační programy V soustavě programových dokumentů jsou pro žadatele a realizátory projektů nejdůležitějšími dokumenty operační programy (OP), které jsou tematicky a regionálně vymezené a specifikují cíle, kterých chtějí pomocí realizovaných projektů dosáhnout. V období bude v České republice využíváno 26 operačních programů, které jsou rozděleny mezi tři cíle: Cíl konvergence, Cíl regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost, Cíl evropská územní spolupráce. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

7 Cíl konvergence Spadají sem všechny regiony soudržnosti (NUTS II) kromě Hlavního města Prahy. Je realizován prostřednictvím 8 tematických OP a 7 regionálních OP. Na cíl Konvergence připadá v ČR cca 730,00 mld Kč. Tématické OP: OP Doprava, OP Životní prostředí, OP Podnikání a inovace, OP Výzkum a vývoj pro inovace, OP Lidské zdroje a zaměstnanost, OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Integrovaný operační program, OP Technická pomoc. 7 x regionální OP Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

8 Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost
Podpora regionů, které nespadají do cíle Konvergence. V ČR pod něj spadá Hl. m. Praha se 2 OP. Na cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost připadá v ČR cca 11,73 mld. Kč). Tématické OP: OP Praha Konkurenceschopnost OP Praha Adaptabilita Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

9 Cíl Evropská územní spolupráce
Podpora přeshraniční, meziregionální a nadnárodní spolupráce regionů. V ČR pod něj spadají všechny regiony a podporu lze čerpat z 9 OP Na cíl Evropská územní spolupráce připadá v ČR 10,89 mld. Kč. OP Přeshraniční spolupráce ČR - Bavorsko OP Přeshraniční spolupráce ČR – Polsko OP Přeshraniční spolupráce ČR - Rakousko OP Přeshraniční spolupráce ČR - Sasko OP Přeshraniční spolupráce ČR - Slovensko OP Meziregionální spolupráce OP Nadnárodní spolupráce (ČR, Rakousko, Polsko, část Německa, Maďarsko, Slovinsko, Slovensko, část Itálie a část Ukrajiny) Síťový OP ESPON 2013 Síťový OP INTERACT II Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

10 Komunitární programy Vedle zdrojů ze SF jde o další zdroj financování projektů (převážně mezinárodních), Řízeny přímo generálním ředitelstvím EK Nejdůležitější komunitární programy: 7. rámcový program, Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace (CIP), Program celoživotního vzdělání, Life +, Progress, Mládež v akci atd. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

11 OP Výzkum a vývoj pro inovace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

12 Současná situace v oblasti VaV v ČR
Výsledky a efektivnost českého systému VaV (instituciální a účelová podpora ze SR, základní a aplikovaný výzkum, patenty) Spolupráce veřejného a soukromého sektoru v oblasti VaV Internacionalizace a mezinárodní spolupráce ve VaV Lidské zdroje ve VaV Materiální vybavení pracovišť VaV Výdaje na VaV (veřejné, soukromé) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

13 SWOT analýza – silné stránky
existence kvalitních vědeckých pracovníků a vědeckých a mezinárodně konkurenceschopných týmů ve vybraných vědních oborech, existence systému evaluace výsledků VaV s důrazem na kvalitu a aplikovatelnost výsledků a jeho akceptace pracovišti VaV, růstový potenciál pro kvalitní VaV v některých regionech s povolenou podporou (Střední Čechy a Jihomoravský kraj), postupně se zvyšující zájem o spolupráci s veřejnými VaV institucemi ze strany soukromé sféry ( zejm. zahraničních firem) v důsledku rostoucích soukromých výdajů na VaV a atraktivity ČR pro investice do VaV aktivit, vysoký a dále rostoucí zájem o studium na vysokých školách, pozitivní vztah české veřejnosti k vědě a technice, dobré znalosti veřejnosti a zájem o lepší informovanost v této oblasti, mírně se zvyšující výdaje na VaV a jejich příhodná struktura (téměř 2/3 soukromých výdajů). Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

14 SWOT analýza – slabé stránky I.
velká míra disperze výdajů a malá koncentrace kapacit VaV (zejm. mimo Prahu) neumožňuje vznik kritické velikosti a dosahovat nezbytné kvality i kvantity výsledků, nedostatečná motivace veř. pracovišť VaV ke spolupráci s praxí a nedostatečná orientace na potřeby aplikační sféry má za následek malou aplikační relevanci výsledků a nízkou ef. výdajů nevyhovující materiální podmínky pro kvalitní VaV většiny pracovišť omezují schopnost produkovat špičkové výsledky, zajišťovat kvalitní výuku nové generace a také podvazují spolupráci se soukromým sektorem zejména v aplikovaném výzkumu, nedostatečná podpora komercializace výsledků VaV (obchodování duševního vlastnictví a např. podpora spin-off ve veřejných VaV institucích jsou zcela nerozvinuty), nedostatečná informovanost o výsledcích VaV a jejich využití jak mezi subjekty akademické a podnikatelské sféry, tak i u široké veřejnosti. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

15 SWOT analýza – slabé stránky II.
nízká míra povědomí a zkušeností s ochranou duševního vlastnictví (patrné z nízké patentové aktivity), absence systému ochrany a využití duševního vlastnictví ve většině výzkumných organizací a vysokých škol, nízké zapojení českého VaV do mezinárodní spolupráce má za následek omezenu výměnu vědomostí a nových myšlenek odchod kvalifikovaných pracovníků do zahraničí, nízký počet kvalifikovaných pracovníků ve VaV oproti EU-27, jejich neuspokojivá věková struktura a nepříliš vysoký podíl žen nízký podíl populace s VŠ vzděláním a nízký počet absolventů VŠ v požadované struktuře a kvalitě, omezené kapacity vysokých škol pro výuku a zejména pro VaV aktivity spojené s výukou (vybavení přístroji, počítačovým vybavením, omezené kapacity knihoven), nízké výdaje na VaV ve srovnání se státy EU-27 a tím také omezená produkce výsledků. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

16 SWOT analýza – příležitosti I.
posílit koncentraci a kritickou velikost kapacit VaV, nastavit priority a nadstandardně vybavit špičková pracoviště ve vybraných strategických oborech s vazbou na růst konkurenceschopnosti, obnova a modernizace kapacit, zejména aplikovaného výzkumu, s vazbou na inovační potenciál místních firem (prostředek rozvoje regionů s omezenými VaV kapacitami), posilovat zapojení do mezinárodní spolupráce ve VaV, v rámci ERA, vybudování a zkvalitnění systému ochrany a komerčního využití duševního vlastnictví ve veřejných VaV institucích, posilování důvěry, informovanosti a spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem VaV, popularizace vědy a technologií, zvýšení zájmu o vědeckou dráhu. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

17 SWOT analýza – příležitosti II.
zvýšení kapacit terciárního vzdělávání (selektivní) a modernizace zařízení a infrastruktur pro terciární vzdělávání s cílem zvýšit relevanci vzdělávání z hlediska potřeb VaV a inovací, další zkvalitňování systému hodnocení výsledků VaV, zdokonalování systému řízení politiky VaV s využitím zahraničních zkušeností, vedoucí k vyšší efektivitě VaV systému, zvýšení výdajů na VaV na průměrnou úroveň vyspělých zemí umožní lepší konkurenceschopnost našeho VaV tím, že pracoviště budou moci získat lepší vybavení, kvalitní lidské zdroje a v důsledku zvýšit a zefektivnit produkci výsledků. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

18 SWOT analýza – ohrožení
opomíjení významu VaV jako zdroje dl. konkurenceschopnosti a základu společnosti založené na znalostech, zachování roztříštěnosti výzkumu a vývoje, malá koncentrace kapacit a v důsledku toho setrvalá absence špičkových pracovišť schopných udržet kvalitní pracovníky, příznivější podmínky pro VaV aktivity ve vyspělých státech vedoucí k odlivu lidských a finančních zdrojů z ČR, pokračující malé zapojení do mezinárodní spolupráce ve VaV a uzavřenost českého výzkumu, nízká kapacita a kvalita vybavení vysokých škol ohrožující kvalitu terciárního vzdělávání, omezující přísun kvalifikovaných pracovníků schopných využívat výsledky VaV a omezující inovační schopnost ekonomiky, nízký zájem mladé generace o kariéru v oblasti VaV, nedostatečný nárůst, stagnace, popřípadě pokles výdajů na VaV vedoucí ke snížení produkce kvalitních výsledků. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

19 Globální cíl OP VaVpI Globálním cílem OP VaVpI je posilování výzkumného, vývojového a inovačního potenciálu ČR zajišťujícího růst, konkurenceschopnost a vytváření pracovních míst v regionech tak, aby se ČR stala evropsky významným místem koncentrace těchto aktivit, prostřednictvím vysokých škol, výzkumných institucí a dalších relevantních subjektů. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

20 Specifické cíle a prioritní osy OP VaVpI
Cíl 1 - Vytvoření omezeného počtu špičkových center s kvalitní VaV infrastrukturou schopných se plně zapojit do ERA a vytvářet poznatky využívané komerčními subjekty Prioritní osa 1 Evropská centra excelence. Cíl 2 - Zajištění regionálních kapacit ve veřejném výzkumu, určených pro tvorbu a přenos poznatků a zintenziv. spolupráce veřejného a soukromého sektoru ve VaV Prioritní osa 2 – Regionální VaV centra. Cíl 3 - Zajištění podmínek ve výzkumných organizacích pro ochranu, šíření a využití (transfer) výsledků, popularizaci a internacionalizaci VaV a zefektivnění VaV politiky Prioritní osa 3 – Komercializace, popularizace a internacional. VaV. Cíl 4 - Podpora infrastruktury, včetně materiálního vybavení VŠ, s dopadem na výuku spojenou přímo s VaV i s dopadem na nárůst lidských zdrojů pro VaV aktivity a lepší připravenost absolventů pro praxi Prioritní osa 4 – Infrastruktura pro výuku na VŠ spojenou s výzkumem. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

21 Prioritní osa 1 – Evropská centra excelence
Hlavní cíl: vytvoření omezeného počtu špičkových center s kvalitní VaV infrastrukturou schopných se plně zapojit do ERA a vytvářet poznatky využívané komerčními subjekty. Centra excelence budou budována v oblastech, kde existují v ČR pracoviště s doložitelnými kvalitními výsledky a v oborech, které spadají z národního hlediska mezi prioritní. Podporované aktivity: Rekonstrukce a rozšíření, popř. ekonomicky odůvodněná výstavba nových kapacit VaV, zejména přístrojového a laboratorního vybavení, Start-up granty na spolufinancování náběhové fáze CE pro první 3 roky (než bude dobudována nová infrastruktura, související s přípravou a zapojováním do mezinár. grantů a do spolupráce s komerční sférou) Podpora dalších aktivit směřujících k naplnění operačních cílů oblasti podpory (např. propagace centra, příprava a řízení projektu, budování a provoz platformy pro partnerskou spolupráci CE, studie a analýzy, mezinárodní benchmarking), včetně podpory pilotních projektů. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

22 Prioritní osa 1 – Evropská centra excelence II.
Cílová skupina: zejména výzkumné organizace a další subjekty, které splňují podmínky Rámce Společenství pro veřejnou podporu VaVaI Forma podpory: plně financováno z veřejných prostředků (85 % z ERDF a 15 % ze SR) Forma projektů: individuální projekty, předpokládá se omezený počet velkých projektů. Realizační orgán: řídícím orgánem je MŠMT. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

23 Prioritní osa 2 – Regionální VaV centra
Hlavní cíl: Vybudovat síť kvalitně vybavených pracovišť VaV zaměřených na aplikovaný výzkum a posílit jejich spolupráci s aplikační sférou. Tato regionální centra, budou schopná plnit funkci přenosu / šíření nových poznatků směrem k aplikační sféře, zejm. k inovativním MSP. Podporované aktivity: Rekonstrukce a rozšíření, popř. ekonomicky odůvodněná výstavba nových kapacit VaV, zejména přístrojového a laboratorního vybavení, včetně vzdělávání a školení pracovníků v oblasti spolupráce s komerční sférou Podpora střednědobých projektů spolupráce podpořených pracovišť s aplikační sférou a další náklady související s účastí výzkumné organizace v technologické platformě. Podpora dalších aktivit směřujících k naplnění oper. cílů oblasti podpory (např.náklady na přípravu a řízení projektu během náběhové fáze, náklady na propagaci a networking ve vztahu k aplikační sféře, poradenství v oblasti komercializace, studie a analýzy, mezinárodní benchmarking atp.), včetně podpory pilotních projektů. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

24 Prioritní osa 2 – Regionální VaV centra II.
Cílová skupina: zejména výzkumné organizace a další subjekty, které splňují podmínky Rámce Společenství pro veřejnou podporu VaVaI Forma podpory: plně financováno z veřejných prostředků (85 % z ERDF a 15 % ze SR) Forma projektů: individuální projekty, Realizační orgán: řídícím orgánem je MŠMT. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

25 Prioritní osa 3.1. – Komercializace výsledků výzkumných organizací a ochrana jejich duševního vlastnictví Hlavní cíl: Podpora komercializace výsledků VaV ve výzkumných institucích a to 2 základními způsoby: financováním zkušební fáze VaV od nápadu do fáze schopné komerčního využití a posílením a profesionalizací systémů komercializace a ochrany duševního vlastnictví, včetně propagace výsledků VaV směrem ke komerční sféře v prioritních oborech. Podporované aktivity: Pre-seed fondy určené na granty pro výzkumníky a studenty určené na rekonstrukce / výstavba, úhradu služeb a na vývoj až do fáze založení podniku s životaschopným produktem / službou. Rekonstrukce / výstavba měřících, testovacích a ověřovacích center, jejich přístrojového a laboratorního vybavení, určených pro využití výzkumníky, kteří získali podporu na komercializaci svého záměru. Podpora systémů komercializace a ochrany duševního vlastnictví ve veřejných VaV institucích, včetně nezbytných nákladů na jejich činnost, zaškolení pracovníků s využitím zahraničního know-how, na spolupráci s komerční sférou, na propagaci výsledků apod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

26 Prioritní osa 3.2. – Propagace a informovanost o výsledcích VaV
Hlavní cíl: Zvýšení efektivity systému a kvality VaV institucí v ČR a posílení vnímání oblasti VaV na straně veřejnosti jako jednoho z klíčových předpokladů dlouhodobé konkurenceschopnosti ČR. Podporované aktivity: Podpora aktivit směřujících ke zkvalitnění a zefektivnění politiky VaV (zejména systémových projektů v oblasti evaluace, mezinárodního benchmarkingu, aplikací foresightu atd.), včetně podpory pilotních projektů. Podpora aktivit směřujících k vyšší dostupnosti informací potřebných pro uživatele o vzájemných vazbách VaV a inovací a jejich výsledků (zejména provázanosti informačních systémů dosud poskytujících dílčí informace a vytvoření informačního systému inovací provázaného s informačním systémem VaV). Podpora projektů popularizace, propagace a medializace vědy a VaV, zejména projektů komplementárních k aktivitám realizovaným v rámci OP VpK (např. návštěvnická centra ve výzkumných institucích, vědeckotechnologická muzea, internetové portály atd.). Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

27 Prioritní osa 3.3. – Výzkumná spolupráce se zahraničními partnery
Hlavní cíl: Posílit zapojení českých VaV pracovišť a týmů do mezinárodní dělby práce ve výzkumu, posílit integraci českého výzkumu do ERA a zvýšit mezinárodní „viditelnost“ českých VaV týmů a pracovišť v prioritních oborech. Podporované aktivity: Podpora propagačních akcí v zahraničí (např. prezentace českých VaV týmů v zahraničí, na významných veletrzích a konferencích, atd.). Investiční podpora vzniku a rozvoje týmů projektové podpory ve výzkumných institucích (např. materiální vybavení, náklady spojené s přípravou mezinárodních projektů atd.). Podpora dalších aktivit směřujících k naplnění operačních cílů oblasti podpory (např. studie proveditelnosti, analýzy, náklady na networking související s mezinárodní spoluprací atd.). Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

28 Prioritní osa 3 – Komercializace, popularizace a internacionalizace VaV
Cílová skupina: zejména výzkumné organizace a další subjekty, které splňují podmínky Rámce Společenství pro veřejnou podporu VaVaI muzea a neziskové organizace zabývající se specializovanými činnostmi v oblasti popularizace VaV Forma podpory: plně financováno z veřejných prostředků (85 % z ERDF a 15 % ze SR) Forma projektů: individuální projekty, Realizační orgán: řídícím orgánem je MŠMT. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

29 Pr. osa 4 – Infrastruktura pro výuku na VŠ spojenou s VaV ( i přímý dopad na nárůst lidských zdrojů pro VaV aktivity) Hlavní cíl: Podpořit rozvoj kvalitní infrastruktury pro výuku na VŠ přímo spojenou jak s činností ve VaV, tak zajišťující dostatečné lidské zdroje pro výzkumnou, vývojovou a inovační činnost v prioritních oborech. Investice přispějí ke zkvalitnění výuky, pomohou vytvořit podmínky pro lepší propojení teoret. vzdělávání s praktickým a získat lidské zdroje i prostorové kapacity pro oblast VaVaI. Zároveň získají absolventi lepší uplatnitelnost v praxi. Podporované aktivity: Investice do infrastruktury (rekonstrukce / výstavba nových budov, pořízení / modernizace přístrojů a laboratoří pro výuku, včetně výpočetní techniky a multimediálních výukových zařízení a ubytovacích kapacit pro kr. ubytování hostujících výzkumných pracovníků). Školení související s používáním nové přístrojové techniky, softwaru atd., včetně spolupráce s aplikační sférou ve výukovém procesu. · Výstavba či rozšíření knihoven, zajištění informačních zdrojů včetně nákupu odborné literatury, vstupů do databází, síťování knihoven a propojování informačních systémů knihoven atd. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

30 Pr. osa 4 – Infrastruktura pro výuku na VŠ spojenou s VaV ( i přímý dopad na nárůst lidských zdrojů pro VaV aktivity) Cílová skupina: veřejné, státní i soukromé VŠ, které splňují podmínky Rámce Společenství pro veřejnou podporu VaVaI Forma podpory: plně financováno z veřejných prostředků (85 % z ERDF a 15 % ze SR) Forma projektů: individuální projekty, Realizační orgán: řídícím orgánem je MŠMT. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

31 Finanční plán pro celé OP VaVpI
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

32 Vědecko-technický park České Budějovice
Příklad úspěšného inovačního projektu financovaného ze SF, na který mohou navazovat další projekty z OP VaVpI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

33 Co je VTP? vědecko-technický park je zastřešujícím prostředím pro technologický inkubátor, inovační centrum a centrum pro transfer technologií, nepřímo podporuje inovační podnikání a aplikovaný výzkum resp. průmyslový vývoj, vytváří infrastrukturní předpoklady pro spolupráci VaV kapacit a firem, zajišťuje technické a technologické vybavení, vytváří servisní předpoklady pro spolupráci VaV kapacit a firem. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

34 Co umožňuje VTP podporovat aplikovaný výzkum s návazností na uživatele výsledků tohoto výzkumu (především konkrétní firmy), vytvářet předpoklady transferu poznatků do praxe (ekonomické, technické, marketingové, finanční aspekty transferu poznatků) – cílem je vznik produktu nebo služby, „ne“ kvalitní publikace, zajišťovat formy ochrany duševního vlastnictví a vyjasnění podílového vlastnictví práv (vědec, instituce, firma, zprostředkující subjekt), podpora firem vázaných na JU a BC AV ČR (nových, vycházejících ze vzdělávacích i vědeckých kapacit JU a BC AV ČR, spolupracujících s těmito kapacitami atd.). Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

35 Vznik projektu VTP Č. Budějovice
vyhlášení programu PROSPERITA (OP PP, 75% nákladů na vybudování a provoz VTP), přípravné práce v součinnosti s projekty TIC Třeboň a AUC Nové Hrady, podpora Jihočeského kraje – 5mil.Kč na kofinancování každého projektu + „přípravné“ peníze, zpracován screening VaV aplikačních kapacit JU, regionální inovační strategie a technologický profil JK, komunikace se Statutárním městem České Budějovice na podporu projektu – 5mil.Kč na kofinancování, věcná a formální příprava projektu (návrh provozu objektu, projektové dokumentace k územnímu rozhodnutí, strukturalizace prostor, studie proveditelnosti, partneři atd.). Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

36 Parametry projektu Celkový rozpočet - 40mil.Kč (+DPH)
cca. 25mil. Kč – projektové, demoliční a stavební práce cca. 11mil. Kč – technologické a technické zázemí cca. 4 mil.Kč – příprava provozu a navazujícího projektu pro rozvoj VTP, provoz a dobudování Harmonogram realizace projekt. dokumentace ke stavebnímu povolení a vyjasnění provozu VTP + demolice části nemovitosti – do konce roku 2006 přípojky, základy, hrubá stavba – r.2007 kompletace, instalace, technické vybavení + kolaudace – polovina r.2008 – konec projektu příprava provozu VTP, komunikace s JU a BC AV ČR – hledání klientů, příprava navazujících projektů – kontinuálně Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

37 Infrastruktura laboratorní prostory, facility laboratorních prostor,
semi-sterilní prostředí a sterilní prostředí, administrativní prostory, obslužné prostory (technické zajištění provozu objektu /teplo,voda atd./ a služeb /internet/ atd.), konferenční místnost, archivační prostory, skladovací prostory, společenské prostory – „kavárna“, sdílené a dílčí prostory pro jednotlivé klienty, poloprovozní prostory. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

38 Co dál tento projekt je prvním krokem ve vytváření prostředí pro transfer technologií v ČB s návazností na JU a BC AV ČR, na projekt budou navazovat další etapy ve formě rozvojových a dílčích projektů klientů VTP (připravuje se II. etapa A a B), VTP ČB bude provozováno v součinnosti s TIC Třeboň a AUC Nové Hrady, správu celého areálu VTP ČB a servisní činnost pro klienty bude zajišťovat Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s. z projektu I. etapy VTP byly pokryty náklady na výstavbu a vybavení objektu. Náklady na provoz a další služby bude nutné sehnat pomocí dalších projektů (např. z programu OP VaVpI – prioritní osy 2,3,4) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.

39 Děkuji za pozornost! Novotná Michaela Jihočeská agentura pro podporu
inovačního podnikání o.p.s. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "OP Výzkum a vývoj pro inovace"

Podobné prezentace


Reklamy Google