Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁRODNÍ PROGRAM UDRŽITELNOSTI II (NPU II)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁRODNÍ PROGRAM UDRŽITELNOSTI II (NPU II)"— Transkript prezentace:

1 NÁRODNÍ PROGRAM UDRŽITELNOSTI II (NPU II)
Legislativní rámec Identifikační kód programu: LQ

2 Zaměření programu NPU II
NPU II (Národní program udržitelnosti II) = program výzkumu, experimentálního vývoje a inovací podle § 2 odst. 2 písm. h) zák. č. 130/2002 Sb. (dále jen „Zákon“) Nařízení Komise (EU) č. 651/2014 ze dne (slučitelnost určitých kategorií podpory s vnitřním trhem EU), dále jen „Nařízení“). Schválen usnesením vlády České republiky ze dne 19.června 2012 č. 445. Vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. ,

3 Zaměření programu NPU II - 2
Bude podporován další rozvoj a udržitelnost projektů nových evropských center excelence, regionálních a dalších typů výzkumných center vybudovaných v ČR v letech za finanční spoluúčasti Evropského fondu pro regionální rozvoj (dále jen „Centra“), jejichž hlavní činností, pro kterou byla tato Centra zřízena, je činnost v oblasti výzkumu a vývoje (dále jen „VaV“).

4 Zaměření programu NPU II -3
Centra musí dále splňovat současně tyto podmínky: obsahují významný podíl výzkumné infrastruktury, jejich hlavní činností, pro kterou byla tato Centra zřízena, je činnost v oblasti výzkumu a vývoje, náklady na jejich vybudování převýšily 50 mil. €.

5 Doba trvání programu NPU II
Období trvání programu NPU II: čerpání podpory i řešení všech projektů programu NPU II musí být ukončeno nejpozději k Podpora pouze víceletých projektů v délce trvání nejvýše 5 let, tj. 60 kalendářních měsíců Program NPU II se nedělí na podprogramy Veřejná soutěž bude vyhlášena koncem března 2015

6 Cíle programu NPU II Hlavní cíl:
Zajištění dlouhodobě udržitelného financování center vybavených moderní, často jedinečnou infrastrukturou, produkujících v mezinárodním měřítku vynikající výsledky výzkumu, včetně výsledků aplikovatelných v praxi, vytvářejících silná strategická partnerství s prestižními výzkumnými pracovišti (soukromými i veřejnými) v ČR i zahraničí, která přispívají k větší integraci českých VaV týmů s předními mezinárodními výzkumnými organizacemi a evropskými výzkumnými infrastrukturami a která přispějí k rozvoji lidských zdrojů ve výzkumu prostřednictvím doktorských studijních programů a přilákáním kvalifikovaných výzkumníků z ČR i ze zahraničí;

7 Cíle programu NPU II - 2 Podpora rozvoje center směrem ke splnění požadavků kladených na velké infrastruk- tury a k případnému budoucímu začlenění center do skupiny národních velkých infrastruktur. Každé Centrum může zajišťovat svoji udržitelnost vždy nejvýše jedním projektem programu NPU II nebo jedním projektem synergického opatření na podporu udržitelnosti Center, kterým je např. Národní program udržitelnosti I - NPU I.

8 Uchazeči - rozsah V současné době se předpokládá – pro celý program NPU II - především účast 6 center vybudovaných v rámci prioritních os 1 a 2 Operačního programu Výzkum a vývoj pro Inovace.

9 Způsobilost uchazeče Uchazeč musí prokázat, že úspěšně ukončil v příslušném operačním programu řešení projektu Centra nebo že jej ukončí nejpozději do 31. prosince V případě fázování byla do tohoto data ukončena ucelená technologická část. Pokud nebyl stávající projekt ještě ukončen, předloží žadatel tzv. dobrozdání Řídícího orgánu OP VaVpi, prokazující, že nejsou známy žádné překážky bránící úspěšnému dokončení projektu Centra.

10 Způsobilé náklady projektu
Osobní náklady Kapitálové náklady do výše 50% pořizovací ceny na pořízení a obnovu hmotného a nehmotného majetku Běžné provozní náklady Další provozní náklady (cestovní náhrady, publicita, ochrana práv, …) Služby externích dodavatelů Doplňkové náklady (full cost, nebo max. 20% běžných)

11 Výše podpory Návrh projektu musí pokrýt komplexní potřeby základního zabezpečení vybudované výzkumné infrastruktury Center. Podpora bude určena na pokrytí části mzdových nákladů zaměstnanců a studentů uchazeče a případně dalších účastníků projektu, kteří se podílejí na jeho řešení, na pokrytí části provozních a doplňkových nákladů Center a na pokrytí části nákladů na reinvestice (obnovu vybavení Centra). Celková výše podpory může dosáhnout v průměru nejvýše 50 % nákladů na činnost Centra souhrnně za celou dobu řešení projektu. Ty by měly zhruba odpovídat odhadu provozních nákladů původního Centra.

12 Výše podpory - 2 Povinný podíl neveřejných prostředků (prostředky poskytnuté EU bez vlivu členského státu nejsou státní podporou) v rozmezí přibližně od 30 do 60 % (dle výše přiznané podpory), které musí příjemce a další účastníci projektu společně vynaložit na realizaci projektu, by měl přispět k dosažení dostatečné motivace k efektivnímu využití podpory při realizaci projektu a k efektivnímu uplatňování práv k výsledkům a k implementaci dosažených výsledků v praktických aplikacích. Minimální podíl spolufinancování projektu není pevně stanoven s ohledem na možnost zastoupení všech kategorií výzkumu, možnosti účasti výzkumných organizací a maximální povolené míry podpory pro základní výzkum v souladu s obecným nařízením o blokových výjimkách.

13 Očekávané výsledky projektu NPU II
Předpokládá se vytváření těchto typů výsledků VaV: Nejméně 1 nový unikátní výsledek typu J – článek v odborném periodiku (časopise), D – článek ve sborníku nebo B – odborná kniha na 1 klíčového výzkumného pracovníka centra ročně (nejméně pak 10 výsledků za centrum ročně), Nejméně 1 nový výsledek typu P – patent nebo jiný výsledek chráněný podle zvláštních právních předpisů, případně výsledky typu N a jiné pro každý projekt za celou dobu řešení projektu.

14 Hodnotící kritéria Rozšíření a zlepšení výzkumu
Plnění vědecké strategie centra Stabilní a efektivní řízení centra Rozvoj lidských zdrojů Socioekonomické dopady centra

15 Financování 2016 Plán NPU II 1100 000 000 Kč Požadavky Center
K dispo zici

16 Financování VI NPU OP VVV RVO

17 Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy,
Odbor podpory vysokých škol a výzkumu, Karmelitská 7, Praha 1, Kontaktní osoby: Ing. Jana Hakenová RNDr. Jan Polecha, CSc. tel.: 234 811 560 tel.: 234 811 507


Stáhnout ppt "NÁRODNÍ PROGRAM UDRŽITELNOSTI II (NPU II)"

Podobné prezentace


Reklamy Google