Číslo projektuOP VK 1.5 25549863 Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaSoustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přezkoumání správních rozhodnutí soudem. Správní soudnictví, Ústavní soud.
Advertisements

Zákon o svobodném přístupu k informacím Zákon o svobodném přístupu k informacím Porada s řediteli krajských škol a školských zařízení 11. dubna 2012.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Co je právní řád a jeho historie Kdo může v ČR vydávat právní akty Právní odvětví ČR Soudy.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ú STAVNÍ SOUD Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.20 2.Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Soudy a soudní řízení VY_32_INOVACE_03-56 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Zdeněk Brabec DATUM VYTVOŘENÍ: únor 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_9. ročník VZDĚLÁVACÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
, Písek SPRÁVNÍ PRÁVO 1.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
TEST 7. POLITOLOGIE
Přednáška dne Petr Lavický
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Prostředky ochrany při správě daní
Občanské soudní řízení I.
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Soudní dvůr EU Monika Matysová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Etapy procesu a řízení.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Obecné výklady o důkazech
Správa sociálního zabezpečení
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
EVRPOPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
Občanské soudní řízení
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Právní prostředky ochrany při správě daní
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Systém soudnictví Právní ochrana.
Občanské soudní řízení I.
Právní prostředky ochrany při správě daní
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Občanské soudní řízení I.
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Transkript prezentace:

Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaSoustava soudů ČR Ročník3. Jméno autoraBc. Lenka Přichystalová Anotace Prezentace má za úkol nastínit význam soudní ochrany a dělení soudů. Dále popisuje jednotlivé soudní články a rozebírá vztahy mezi nimi. Datum tvorby

Právní ochrana Je běžné, ačkoli nežádoucí, že dochází k porušování práva a je irelevantní z jakého důvodu se tak děje. Stát proto zakotvil možnost dovolávat se ochrany u nezávislých a nestranných státních orgánů, takovými orgány jsou právě SOUDY. Soudy dělíme na: CivilníTrestní

Druhy soudů Civilní soudnictví má za úkol řešit spory ohledně porušování subjektivních práv v občanskoprávním řízení. Civilní soudy také přezkoumávají akty správních orgánů či řeší spory správně právní povahy ve správním řízení. Trestní soudnictví projednává trestné činy, resp. rozhoduje o vině a trestu za spáchané trestné činy.

Počátek řízení Civilní řízení se zahajuje podání žaloby (návrh na zahájení řízení), což je promítnutím zásady dispoziční – subjekt sám na základě své vůle zahajuje proces. Soudní řízení však může být zahájeno z moci úřední (ex officio/offo), na základě zásady oficiality. Trestní řízení je zahájeno podáním obžaloby státním zástupcem.

Opravné prostředky Jedná se o zákonem aprobovanou možnost účastníka řízení učinit úkon směřující proti rozhodnutí soudu, jímž chce docílit změnu takového rozhodnutí. Zásadně se jedná vždy o rozhodnutí pro účastníka negativní. Opravné prostředky dělíme na: Řádné – napadají ještě nepravomocná rozhodnutí soudů (odvolání, odpor, rozklad…) Mimořádné - napadají již pravomocná rozhodnutí soudů (dovolání, obnova řízení, přezkumné řízení)

Články českého soudnictví Zcela mimo soustavu stojí Ústavní soud ČR Nejvyšší soudVrchní soudyKrajské soudyOkresní soudy

Články správního soudnictví Nejvyšší správní soud Krajské soudyOkresní soudy

Základní článek soudní soustavy. Řeší spory v prvním stupni. Tvoří nejpočetnější skupinu v zemi. Převážně rozhoduje samosoudce. Řeší spory náležící do oblasti rodinných, pracovních, obchodních a občanskoprávních vtahů.

Krajské soudy Jedná se o druhý stupeň soustavy soudů. Rozhoduje o složitějších věcech. Rozhoduje také o opravných prostředcích proti rozhodnutí soudu prvního stupně. Převážně rozhoduje v senátech – předseda soudu + přísedící.

Vrchní soudy Vrchní soud v Praze a Vrchní soud v Olomouci. V poslední době převládá názor, že vrchní soudy jsou již nadbytečné a jistou dobu se uvažovalo o jejich zrušení. Věci náležící do jejich agendy jsou totiž povětšinou vyřešeny už u krajských soudů nebo naopak připadají rovnou k nejvyššímu soudu. Dnes jeho jediným úkolem je rozhodovat o opravných prostředcích podaných proti rozhodnutím krajského soudu, který rozhodoval v prvním stupni.

Nejvyšší soud Sídlo v Brně Nejvyšší článek soudní soustavy (společně s NSS) Rozhoduje o mimořádných opravných prostředcích podaných proti rozhodnutím nižších soudů. Rozhoduje v senátech nebo ve velkých senátech kolegií složených z předsedy a dalších osmi soudců. Jeho nejzásadnější rozhodnutí tvoří Judikaturu v českém právním řádu.

Nejvyšší správní soud Sídlo v Brně. Rozhoduje o opravných prostředcích podaných proti rozhodnutím Krajských soudů ve správním soudnictví. Dále řeší rozpuštění politických stran, napadení voleb, kompetenční spory mezí správními orgány a řeší kárnou odpovědnost soudců, státních zástupců a soudních exekutorů. o Rozhoduje v senátech: Předseda + 2 soudci (kasační stížnost) Předseda + 4 soudci (kasační stížnost ve věcech azylu) P + 6 (věci volební a politické strany) P + 8 (věci postoupené předchozím senátem, pokud došlo k odlišnému právnímu názoru)

Ústavní soud Sídlo v Brně. Není součástí obecných soudů. Má za úkol sledovat a napomáhat dodržování ústavnosti v ČR a poskytovat ochranu při porušování základních lidských práv a svobod. Současně může zrušit rozhodnutí jakéhokoli soudu pokud jím byla dotčena základní lidská práva stěžovatele. „Negativní“ zákonodárce – má pravomoc zrušit zákon nebo jeho část, pokud je v rozporu s ústavním pořádkem. Ústavní soud tvoří 15 soudců.

Doplňte soustavu soudů Nejvyšší soud Nejvyšší soud2. Vrchní soud Nejvyšší soud2. Vrchní soud3. Krajský soud4.1. Nejvyšší soud2. Vrchní soud3. Krajský soud4. Okresní soud1. Nejvyšší soud2. Vrchní soud3. Krajský soud4. Okresní soudÚstavní soud

AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILLENIUM [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 8CR_II.jpg?uselang=cs MILLENIUM [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: lang=cs FEXT. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DEZIDOR. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILLENIUM [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PALICKAP. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: =cs MILLENIUM [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HARVÁNEK, Jaromír, a kol. Teorie práva. Plzeň: Aleš Čeněk, 2008, 501 s. ISBN DVOŘÁK, Jan, a kol. Odmaturuj ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2008, 256 s. ISBN