1 Školský zákon, ve znění zákona č. 82/2015 Sb., které nabude účinnosti 1. září 2016 Klíčové principy rovnocenná a partnerská spolupráce školy - školského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Oddělení prevence a speciálního vzdělávání §16 školského zákona Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Koordinace poskytování podpory ve vzdělávání žáků se SVP
Jsou venkovské školy horší než městské?
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Individuálně, ale společně a jinak
Dokument KAP MSK - obsah
PORADA ŘEDITELEK A ŘEDITELŮ ZÁKLADNÍCH A MATEŘSKÝCH ŠKOL
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Podpůrná opatření prvního stupně
Zpráva o uplatňování ÚP
Legislativní změny ve vzdělávání od září 2017
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
PODPORA ŽÁKŮ S OMJ V PRAXI: MOŽNOSTI, PŘEKÁŽKY A INSPIRACE
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Individuálně vzdělávací plán
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
12. června 2017, Pardubice Mgr. Miroslav Jiřička
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Právo sociálního zabezpečení
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Školní poradenské pracoviště
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Porada s obcemi s rozšířenou působností
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Právo sociálního zabezpečení
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Vybrané cíle projektu KIPR
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Výchovné a kariérové poradenství v ZŠ a MŠ Vinařice, okres Kladno
Úvodní přednáška pro 1. ročník
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
Přijímací řízení, odvolací řízení
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Podpůrná opatření Mgr. Marika Kropíková.
Transkript prezentace:

1 Školský zákon, ve znění zákona č. 82/2015 Sb., které nabude účinnosti 1. září 2016 Klíčové principy rovnocenná a partnerská spolupráce školy - školského poradenského zařízení – dítěte (resp. zákonných zástupců) důraz na nejlepší zájem dítěte a jeho participaci v rozhodovacích procesech jednoznačné upřednostnění individuální inkluze

2 Školský zákon, ve znění zákona č. 82/2015 Sb. Posílení záruk společného vzdělávání: zavádí pojem podpůrných opatření nezbytných pro zajištění maximálně dosažitelného plnohodnotného vzdělávání v hlavním vzdělávacím proudu pro všechny žáky, zavádí nové vymezení pojmu „žák se speciálními vzdělávacími potřebami“ (dříve byl školský zákon velmi striktní, neb taxativně vymezoval výčet druhů hendikepů žáků x od každý, kdo na k naplnění vzdělávacích potřeb na rovnoprávném základě potřebuje poskytnutí podpůrných opatření).

3 Školský zákon, ve znění zákona č. 82/2015 Sb. Podpůrná opatření (PO) organizační, metodická odborné „intervence“ (druhý pedagog, asistent pedagoga, tlumočník či přepisovatel apod.) kompenzační pomůcky (speciální učební pomůcky, software, multimediální učebnice s podporou znakového jazyka, klávesnice pro slabozraké apod.) 5 stupňů podpůrných opatření, možnost kombinací normovaná finanční náročnost PO 2-5

4 Školský zákon, ve znění zákona č. 82/2015 Sb. Možnost vzdělávání žáků/studentů dle § 16 odst. 9 -možnost zřizovat školy, třídy nebo skupiny pro žáky s nejzávažnějšími typy postižení. -ke zřízení je nezbytný – souhlas MŠMT nebo krajského úřadu. Zařazení dítěte: - upřednostnění individuální inkluze, - pouze pokud poskytování podpůrných opatření nepostačuje k naplňování vzdělávacích potřeb žáka, - doporučení školského poradenského zařízení, - písemná žádost žáka / zákonného zástupce, - je to v zájmu dítěte.

5 Praktické školy x školy zřizované podle § 16 odst. 9 Nelze ztotožňovat, nelze praktické školy zřizovat podle § 16 odst. 9 Byť § 16 odst. 9 hovoří o mentálním postižení (tedy lze dovozovat, že i lehkém), dle věty druhé by ale žádné dítě s takovým postižením nebylo možné do školy zařadit – v případě LMP totiž samotná podpůrná opatření postačují k naplňování vzdělávacích potřeb žáka

6 Vyhláška dle § 19 Nahradí vyhlášku č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných Provede § 16 až 19 školského zákona MŠMT zpracovává návrh a tento konzultuje s dotčenými subjekty Meziresortní připomínkové řízení ……… i.Ostatní ministerstva i úřady ii.Neziskové instituce, VOP iii.Kraje a obce iv.Další dotčené subjekty

7 Po vypořádání předložení vládě přibližně ………. Projednání vyhlášky v komisích Legislativní rady vlády Vydání vyhlášky přibližně …….. Doprovodná vyhláška upravující i.Vyhlášku č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních ii.Vyhlášku č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání iii.Vyhlášku č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky iv.Vyhlášku č. 13/2005 Sb., o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři v.Další vyhlášky

8 Vyhláška dle § 19 i.Obecné zásady (soulad se zájmy žáka, možnost kombinací podpůrných opatření) ii.Podpůrná opatření a zásady jejich poskytování iii.Postup v souvislosti s poskytováním PP (postup u PP I. stupně i II. až V. stupně) iv.Úprava zprávy i doporučení školského poradenského zařízení v.Poskytování PP (postup před přiznáním, náležitosti informovaného souhlasu, situace, kdy poskytovaná PP nejsou dostačující či naopak nejsou potřebná) vi.Organizaci vzdělávání žáků s PP vii.Vzdělávání žáků uvedených v § 16 odst. 9 (podrobnosti zařazování, přezkoumání i organizace vzdělávání) viii.Vzdělávání nadaných žáků (IVP, přeřazení do vyššího ročníku)

9 PO prvního stupně – minimální úprava metod, organizace a hodnocení – odpovídá škola Nepostačují-li – škola doporučí poradenskou pomoc Postup v souvislosti s poskytováním Postup 1. stupeň Plán pedagogické podpory -před zahájením poskytování PO vypracuje škola – seznámit zákonného zástupce -obsahuje – popis obtíží, PO, cíle podpory a způsob vyhodnocování -následně škola aktualizuje, průběžně vyhodnocuje, nejpozději po 3 měsících vyhodnotí, zda PO vedou k cílům – jinak změní x doporučí poradenství

10 Postup 2. a vyšší stupeň -Vždy určit peogog. pracovníka – pro komunikaci se školským poradenským zařízením -Škola zajistí předání plánu ped. podpory Školské poradenské zařízení -určuje se, z čeho musí vycházet při posuzování speciálních vzdělávacích potřeb – charakter obtíží, PPP, podmínky školy… -- před doporučením projedná se školou a zákonným zástupcem navrhovaná PO Náležitosti i vzory zprávy i doporučení

11 Poskytování PO Bezodkladně po obdržení doporučení a udělení souhlasu zákonného zástupce Stanoví se obsah informovaného souhlasu – např. i informace o důsledcích poskytování PO – změny ve vzdělávání Nelze-li doporučená PO bezodkladně – projednat se zákonným zástupcem a ŠPZ poskytování jiných, které vedou k naplňování vzdělávacích potřeb žáka Průběžné vyhodnocování ŠPZ stanoví lhůtu, kdy vyhodnotí – max 1 rok Nejsou dostatečná – škola – doporučí ŠPZ – ŠPZ vydá dopor s jinými PO Škola přestane poskytovat – z doporučení plyne, že není nezbytné

12 Organizace vzdělávání žáků s podpůrnými opatřeními -max. 5 žáků s PO ve třídě – a to s přihlédnutím ke skladbě – otázka snižování počtu žáků ve třídě??? -Ve výjimečných případech počet žáků vyšší než 5 + není možné s přihlédnutím k organizačním podmínkám školy vytvořit další třídu + zároveň by mohlo dojít k ohrožení kvality vzdělávání, lze vzdělávání v této třídě zabezpečit dvěma pedagogickými pracovník – nikdy né více než jedna třetinu žáků (výjimka s ohledem na přednostní přijetí) -Pokud ve třídě žáci dle § 16 odst. 9 – max. 4

13 Školy § 16 odst. 9 - jsou zřizovány podle druhu znevýhodnění uvedeného v § 16 odst. 9 zákona; v odůvodněných případech se mohou v nich vzdělávat i žáci s jiným znevýhodněním - počet nepřesáhne 25 % celkového počtu žáků vzdělávajících se ve třídě, oddělení nebo studijní skupině - pro žáky s mentálním postižením se nevzdělávají žáci bez mentálního postižení -Informační povinnost školy - o organizaci vzdělávání, struktuře programů, možnostech vzdělávání s PO -Náležitosti žádosti -Převedení žáka do programu upraveného dle § 16 odst. 9 - nutnost informovaného souhlasu – rozdílech v programech i dopadech zařazení - Přezkoumání – 1 rok po zařazení či převedení

14 Školy § 16 odst. 9 Mateřská škola – max 3 hodiny Základní – první stupeň 5 + 5, druhý Třída - nejméně 6 a nejvíce 14 žáků s přihlédnutím k věku a speciálním vzdělávacím potřebám žáků. Třída, oddělení a studijní skupina zřízená pro žáky se závislostí na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost) má nejméně 4 a nejvíce 6 žáků.

15 Rozvojové a dotační programy MŠMT Podpora školních psychologů a školních speciálních pedagogů -zajišťuje zlepšení kvality ve vzdělávání na základě podpůrných a vyrovnávacích opatření poskytovaných žákům přímo ve školách prostřednictvím činnosti školních psychologů a školních speciálních pedagogů -pro rok 2015 byly vyčleněny neinvestiční finanční prostředky ve výši 90 mil. Kč. Klíčem pro rozdělení této částky na jednotlivé kraje byl statistický údaj – počet žáků základního vzdělávání za školní rok 2013/2014 Kompenzační učební pomůcky pro žáky se zdravotním postižením -kompenzační učební pomůcky pomáhají žáku se zdravotním postižením usnadnit přístup ke vzdělávání, vyrovnávají jeho znevýhodnění dané konkrétním zdravotním postižením a podporují úspěšnost jeho vzdělávání - na rok 2015 vyčleněny neinvestiční finanční prostředky v celkové výši cca. 10 mil. Kč Vybavení školských poradenských zařízení diagnostickými nástroji -poskytuje právnickým osobám vykonávajícím činnost školského poradenského zařízení neinvestiční finanční prostředky účelově určené na nákup diagnostických nástrojů zaměřených na diagnostiku kognitivních schopností dětí, žáků a studentů využitelných při rozhodování o zařazení žáka do vhodného vzdělávacího programu -na rok 2015 vyčleněny neinvestiční finanční prostředky v celkové výši 2 mil. Kč