Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Advertisements

ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2
Vytápění a vzduchotechnika
Solární komín Jan Rybařík.
Vytápění a tepelná pohoda člověka
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_14 Název materiálu:Tepelná pohoda Tematická oblast:Vytápění – 1. ročník Instalatér Anotace:Prezentace.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Vnitřní klima v budovách, výpočet tepelných bilancí, vytápění místností, návrh otopných těles PŘEDNÁŠKA Č. 6.
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Konvektory
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
Vytápění Armatury měřící
Vytápění Regulace ve vytápění
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Vytápění Armatury uzavírací
Vytápění Základní části teplovodního vytápění
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Vytápění Kotle na tuhá paliva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vytápění Kompaktní plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Termoregulační hlavice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Ostatní zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Atmosférický tlak. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zkoušení oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Otopné soustavy parní. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Vytápění Světlé plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Ústřední vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Teplovodní otopné soustavy s nuceným oběhem.
Vytápění Kotle pro zplynování dřeva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Základní části parního vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotacePoužití.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Teplota. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Vzduchotechnická zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Větrání podzemních staveb. Rozdělení větrání Během výstavby –přirozené –nucené foukací sací kombinované Během užívání podzemního díla –provozní přirozené.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Zdroje páry. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Vytápění Parní otopná tělesa. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Klimatizace. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky
Vytápění Plynové kotle
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vytápění Paliva.
Vytápění Plynové kotelny
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Vytápění Rozvody dálkového vytápění
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Druhy topidel VY_32_INOVACE_18_354
Vytápění Dálkové vytápění
Vytápění Dálkové vytápění
Kanalizace ve výškových budovách
Vytápění Teplovzdušné vytápění
Vytápění Připojení na dálkové vytápění
Vytápění Spalinové klapky
Větrání vypracovala: Ing
Vytápění Teplo.
Vytápění Rozvody potrubí
Vytápění Regulace ve vytápění
Vytápění Základní části teplovodního vytápění
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Transkript prezentace:

Vytápění Větrání

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_17

Větrání Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace představuje druhy a účel větrání. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: nucené větrání, infiltrace, aerace, ventilátor

Větrání Větráním se zajišťuje výměna vzduchu v určených prostorech. S tím souvisí většinou jeho ohřev alespoň na původní teplotu. Větrání je téměř vždy spojeno s ohřevem vzduchu, neboť prostou výměnou vzduchu v chladnějším období by mohlo dojít k nežádoucímu ochlazování místnosti.

Větrání Úkolem větrání je přispět k vytvoření pohody prostředí, kterou ovlivňuje:  tepelný stav daný teplotou vzduchu, stěn a okolních ploch, proudění vzduchu a vlhkost vzduchu (tepelná pohoda),  čistota vzduchu, podle druhu místnosti (operační sály, chemické laboratoře, lakovny),  tělesné vlastnosti člověka, stáří, aktivita, zdravotní stav,  další vlivy - hluk, osvětlení, elektromagnetické záření apod.

Větrání Požadavky na větrání :  zajištění dostatku kyslíku ve všech místnostech,  odvedení pachů a škodlivin ( z kuchyní, WC ),  odvedení vodní páry (koupelny, sprchy),  zamezení šíření pachů,  zpětné získávání tepla z odpadního vzduchu,  zamezení průvanu (odpovídající rychlost proudění vzduchu).

Větrání Princip výměny vzduchu spočívá v jeho proudění. Proudění vzduchu je snadno regulovatelné podle okamžité místní potřeby pro přívod a odvod vzduchu. Pro správnou funkci větrání musí mít přívodní otvory dostatečně velký průřez, a musí být vhodně umístěny. Největšího efektu je dosaženo při umístění přívodního otvoru ve spodní a odvodního otvoru v horní části místnosti úhlopříčně proti sobě.

Větrání Podle závislosti na elektrické energii lze větrání rozdělit na přirozené a nucené. Přirozené větrání se uskutečňuje působením účinku větru na budovu a rozdíl teplot uvnitř a vně budovy. Nucené větrání je zajištěno strojním zařízením-ventilátorem.

Větrání Přirozené větrání :  infiltrace – provzdušňování – přirozené větrání, uskutečňování porézností zdiva, spárami oken a dveří,  provětrávání – občasné otevírání oken a dveří – v zimním období vznikají tepelné ztráty,  šachtové větrání – celkové přirozené větrání, kdy přívod a odvod vzduchu probíhá šachtou, průduchem, komínem apod., větrací otvor místnosti je při šachtovém větrání zaústěn do svislé šachty, která je vyvedena nad střechu, pokud je v šachtě chladnější vzduch než venku, je toto větrání nespolehlivé ( chladný vzduch zůstává dole),

Větrání  aerace – u velkého tepelného zatížení ve výrobních halách, přívodní otvory musí být umístěny ve všech stěnách (nejméně v obou podélných).

Větrání Soustavy nuceného větrání : Nucený přívod a současně nucený odvod vzduchu z vnitřních prostor budov pomocí strojních zařízení –nejčastěji ventilátorů.

Větrání Větrání používá převážně rovnotlakého režimu, to je vyrovnaná bilance přiváděného a odváděného vzduchu. Podtlakové větrání se používá při požadavku odstranění škodlivin odsátím, provádí se větším výkonem sacích ventilátorů. Přetlakové větrání – v hygienicky nejnáročnějších prostředí – sterilní ovzduší, zajišťováno speciální filtrací vzduchu.

Větrání Velkými výhodami vzduchotechnických systémů nuceného větrání proti přirozenému je možnost zpětného získávání tepla z odváděného vzduchu pro předehřev vzduchu přiváděného, tzv. rekuperace.

Větrání TA - teplovzdušný agregát, V - ventilátor, R - rekuperátor, 1 - teplý vzduch do místnosti, 2 - cirkulační vzduch, 3 - čerstvý vzduch, 4 - odváděný vzduch z místnosti, 5 - odváděný vzduch mimo objekt Teplovzdušné vytápění místnosti s použitím rekuperátoru

Použité informační zdroje: Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, ISBN: