Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Dálkové vytápění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Dálkové vytápění"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Dálkové vytápění

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_12

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dálkové vytápění Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace prezentuje způsob dálkového vytápění, jeho základní části a připojení na tepelnou síť. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: dálkové vytápění, zdroj tepla, tepelná síť Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Dálkové vytápění O dálkovém vytápění hovoříme tehdy, kdy se tepelná energie produkuje mimo vytápěné budovy. Obvykle vytápí více budov současně a pokud se teplo mimo vytápění používá i k jiným účelům, hovoříme o centrálním zásobování teplem. Velikost zdroje tepla soustava dálkového vytápění je závislá na rozsahu zásobovaného území a množství tepla, které se má dodávat.

5 Dálkové vytápění

6 Dálkové vytápění Význam dálkového vytápění
Hygienický význam soustředění výroby tepla zejména v hustě obydlených městských čtvrtích spočívá ve vyřazení velkého počtu malých kotelen, které při svém provozu nadměrně znečišťují ovzduší a životní prostředí. Malé kotelny znečišťují ovzduší mnohem víc než průmyslové závody. Vybudováním tepláren v okrajových oblastech měst stále více přispívá k veřejné hygieně.

7 Dálkové vytápění Centralizované zásobování teplem
CZT v sobě zahrnuje dálkovou dodávku tepla pro vytápění, teplé užitkové vody, výrobu, technologické účely atd. Soustavy CZT zahrnují jeden nebo více vzájemně propojených centrálních zdrojů o tepelném výkonu větším než 5 MW. Primární rozvod je realizován dálkovým potrubím dopravujícím teplonosnou látku o vyšších parametrech a končí v úpravně parametrů. Sekundární rozvod začíná v úpravně parametrů a končí u spotřebitelů – rozvod topné vody do otopných těles, rozvod TUV k zařizovacím předmětům, rozvod vody o vyšší teplotě pro výrobní a technologické účely.

8 Dálkové vytápění Tepelné sítě dálkového vytápění se vedou k místům spotřeby nejkratší trasou. Rozloha zásobované lokality teplem může být i několik km. Podle hustoty zástavby, členitosti terénu a potřeby zásobování teplem se provádějí tepelné sítě s různými způsoby vedení, propojení a počty zdrojů tepla.

9 Dálkové vytápění

10 Dálkové vytápění Podle druhu teplonosné látky se rozlišují u dálkového vytápění rozvody parní a horkovodní (v primární síti) a teplovodní (v sekundární síti). Soustavy mohou být podle počtu potrubí jednotrubkové, dvoutrubkové nebo třítrubkové.

11 Dálkové vytápění

12 Dálkové vytápění Jednotrubkové dopravují teplonosnou látku pouze na místo spotřeby. Dvoutrubkové slouží pro dopravu topné vody do místa spotřeby a vratné zpět ke zdroji ohřátí. Třítrubkové se od dvoutrubkových liší tím, že v každé trubce z topného potrubí se dopravuje teplonosná látka jiných parametrů. Třítrubkové sítě, stejně jako jednotrubkové se vyskytují výjimečně.

13 Dálkové vytápění Jednotrubkové dopravují teplonosnou látku pouze na místo spotřeby. Dvoutrubkové slouží pro dopravu topné vody do místa spotřeby a vratné zpět ke zdroji ohřátí. Třítrubkové se od dvoutrubkových liší tím, že v každé trubce z topného potrubí se dopravuje teplonosná látka jiných parametrů. Třítrubkové sítě, stejně jako jednotrubkové se vyskytují výjimečně.

14 Dálkové vytápění Regulace tepelných sítí
Pod pojmem regulace tepelných sítí se rozumí opatření, které slouží k ovládání tepelné spotřeby, která mají vytvořit vhodné provozní podmínky pro zásobování z centrálních zdrojů tepla. Potřeba tepla dodávaného z tepelné sítě spotřebiteli závisí na mnoha okolnostech, např. na teplotě venkovního vzduchu, na druhu a pracovním rytmu technologických zařízení a dalších jiných činitelích.

15 Dálkové vytápění Regulace tepelných sítí
Aby byla zajištěna jakostní dodávka tepla při dodržení technických a ekonomických podmínek, musí se provést různé regulační zásahy odpovídající proměnlivým požadavkům odběru, resp. množství dodávky tepla z tepelné sítě. Hlavním cílem regulace je ušetřit množství tepla a tím i paliva.

16 Dálkové vytápění Rozlišuje se několik způsobů regulace, a to podle:
1)úpravy parametrů nebo množství topného média kvalitativní, spočívá v úpravě teploty a tlaku teplonosné látky, kvantitativní, upravuje se množství dodávané teplonosné látky.

17 Dálkové vytápění Rozlišuje se několik způsobů regulace, a to podle:
2)závislosti vytápěcí soustavy na zdroji tepla přímá, soustava se reguluje přímo ve zdroji tepla, nepřímá, teplota vody ve vytápěcí soustavě se reguluje odděleně od zdroje tepla.

18 Dálkové vytápění Rozlišuje se několik způsobů regulace, a to podle:
3)teploty vzduchu, podle které regulační zařízení pracuje podle venkovní teploty vzduchu, ekvitermní regulace, podle vnitřní teploty ve vytápěných místnostech.

19 Dálkové vytápění Teplonosné látky 1) pára
Pro dálkové vytápění se v potrubí primárního okruhu (od zdroje tepla do předávací stanice) používá pára, ale její využití je vázáno na její tlak. Pro dálkovou dopravu tepla se používá vysokotlaká pára. Její tlak se pohybuje podle místních podmínek a potřeby nejčastěji od 0,6MPa do 1,5MPa v závodních soustavách i více.

20 Dálkové vytápění Teplonosné látky 2) Voda
V primárním okruhu dálkového vytápění se používá horká voda, jejíž teplota je vyšší než 1100C. Aby mohla mít voda vyšší teplotu než 1000C, musí být v uzavřeném systému pod tlakem. Tepelné spády u horké vody se pohybují v rozmezích 115/70 až 150/70, tedy přívodní teplota od 115°C do 150°C a vratná většinou okolo 70°C.

21 Dálkové vytápění Výrobny tepla Výrobny tepla se rozdělují podle:
účelu - na výrobny určené pouze pro výrobu tepla (výtopny) a výrobny pro kombinovanou výrobu elektrické energie a tepla (teplárny), velikosti výkonu – na malé (do 200kW), střední (do 5MW) a na velké (nad 5MW), možnosti změny místa – na stabilní (nepřemístitelné) a mobilní (s možností přemístění).

22 Dálkové vytápění Předávací stanice
Předávací stanice tvoří spojovací článek mezi tepelnou sítí a odběratelskou soustavou. Jejich hlavním úkolem je propustit z tepelné sítě do připojené soustavy požadované množství tepla, současně ho změřit, a při tom upravit parametry teplonosné látky na hodnoty technicky vhodné, bezpečnostně a hygienicky přípustné pro použití v odběratelské soustavě.

23 Použité informační zdroje:
Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, ISBN:


Stáhnout ppt "Vytápění Dálkové vytápění"

Podobné prezentace


Reklamy Google