Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Armatury měřící

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Armatury měřící"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Armatury měřící

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_02_32_INOVACE_14

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Armatury měřící Předmět: Vytápění Ročník: II. Jméno autora: Ing. Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace seznamuje se základními druhy měřících armatur v teplovodní otopné soustavě. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: teploměr, tlakoměr, průtokoměr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Armatury měřící Používají se pro měření a kontrolu základních provozních hodnot vody, spalin a vzduchu. Mezi tyto hodnoty patří: teplota – teploměry tlak – tlakoměry, vakuometry, průtok – průtokoměry.

5 Armatury měřící Základní technické údaje pro měřící armatury:
druh měřené látky rozsah stupnice, přesnost měření použité jednotky požadavky na umístění a velikost, způsob a rozměr napojení.

6 Armatury měřící Základní části: měřící čidlo, převodový mechanismus,
stupnice, ukazatel neměřené hodnoty, pouzdro stupnice, těleso armatury.

7 Armatury měřící 1) Teploměry
Umožňují změřit teplotu vody topné a vratné, teplotu spalin a teplotu vzduchu ve vytápěné místnosti. Podle druhu látky, která je použita v teplotním čidle, se využívají teploměry: kapalinové – kapalina (líh, rtuť) je uzavřena v nádobě s napojením na kapiláru. Při změně teploty se mění objem kapaliny a ta je vytlačována do kapiláry. bimetalové –dva pásky kovu s různou tepelnou roztažností jsou po celé své délce pevně spojeny. Při změně teploty dochází k jejich deformaci (ohýbání), která je úměrná změně teploty.

8 Armatury měřící 1) Teploměry

9 Armatury měřící 2) Tlakoměry
Umožňují změřit a vyhodnotit tlakové poměry v důležitých místech otopné soustavy, např. u kotle, rozvaděče, čerpadla a komína. Měří hodnotu přetlaku a podtlaku nebo diferenčního tlaku (rozdílu tlaků). Tlakoměr se používá i ve funkci výškoměru pro měření a kontrolu výšky sloupce hladiny vody u soustav s otevřenou expanzní nádobou. V takovém případě je stupnice označena v metrech vodního sloupce.

10 Armatury měřící 2) Tlakoměry
Základním principem měření tlaku je využití deformace čidla účinkem tlaku. Nejčastěji používaných čidle je tzv. Bourdonovo pero (a)- mosazná nebo bronzová uzavřená trubice z tenkého plechu má plochý zakřivený průřez, působením tlaku tekutiny dochází k deformaci (narovnávání) konce trubice.

11 Armatury měřící 3) Sdružené armatury
Tyto armatury sdružují v jednom pouzdře dvě měřidla – teploměr a tlakoměr.

12 Armatury měřící 4) Průtokoměry
Armatury se montuje přímo do potrubí a využívá se pro zjištění průtoku vody spotřebiči tepla nebo jednotlivými topnými okruhy. Lopatkové kolo se průtokem otáčí a převádí rychlost otáček na stupnici v l/min. Další možností je objemové měření pomocí plnících komor. Při montáži je důležité dodržet směr proudění vyznačený na tělese armatury.

13 Armatury měřící 4) Průtokoměry

14 Použité informační zdroje:
Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, ISBN


Stáhnout ppt "Vytápění Armatury měřící"

Podobné prezentace


Reklamy Google