Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Regulace ve vytápění

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Regulace ve vytápění"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Regulace ve vytápění

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_02_32_INOVACE_20

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Regulace ve vytápění Předmět: Vytápění Ročník: II. Jméno autora: Ing. Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace seznamuje s regulací teplovodních otopných soustav. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: termostat, teplota, teplotní čidlo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Regulace ve vytápění Regulace zajišťuje:
tepelnou pohodu vytápěných místností, hospodárný provoz, přizpůsobuje provoz a výkon otopné soustavy okamžitým podmínkám.

5 Regulace ve vytápění Regulátor-termostat je zařízení, které udržuje teplotu vytápěných místností v požadovaných mezích (např. pro 20°C °C). Čím větší rozmezí požadované teploty, tím menší je tepelná pohoda, méně často se zapíná a vypíná kotel a provoz je hospodárný.

6 Regulace ve vytápění Regulátory mohou být:
s přímočinnou funkcí – bez cizího zdroje energie (regulátor tahu), nepřímočinný – s nutností el. zdroje (termostat). se spojitou funkcí – plynulé nastavování, nespojité regulátory – dvě polohy (otevřeno, zavřeno nebo zapnuto, vypnuto).

7 Regulace ve vytápění Regulaci tepelného výkonu lze provádět :
u zdroje tepla (kotle) – centrální regulace, v jednotlivých částech nebo podlažích otopné soustavy (např. dle orientace budovy ke světovým stranám) – zónová regulace, u spotřebičů tepla (otopná tělesa) – místní regulace, termoregulační hlavice.

8 Regulace ve vytápění Regulace podle výstupní teploty topné vody
Jedná se o centrální regulaci, která používá se u jednoduchých otopných soustav. O její efektivitě rozhoduje správné nastavení teplotního čidla. Běžně se používají u kotlů na tuhá paliva – regulátor tahu vzduchu. U plynových kotlů je regulátorem kotlový termostat, který zapíná a vypíná hořáky.

9 Regulace ve vytápění Regulace podle venkovní teploty
Teplota se reguluje v závislosti na venkovní teplotě – teplota topné vody je regulována natočením regulační klapky směšovače na základě signálu z venkovního čidla, k regulaci dochází směšováním topné a vratné vody.

10 Regulace ve vytápění Regulace podle venkovní teploty

11 Regulace ve vytápění Regulace podle vnitřní teploty
Teplota topné vody na výstupu do otopné soustavy se reguluje v závislosti na vnitřní teplotě, směšuje topnou vodu z kotle a vratnou vodu z topného okruhu.

12 Regulace ve vytápění Regulace podle vnitřní teploty

13 Regulace ve vytápění Regulace pokojovým termostatem -nastavení
Hlavní teplota objektu – normální provoz, Hodnota tlumeného provozu (noční provoz), Časový program – střídání obou režimů, denní nebo týdenní program.

14 Regulace ve vytápění Zásady pro umístění termostatu:
nesmí být v okolí oken a dveří, nesmí být v chladnějších místnostech, nesmí být v blízkosti tepelného zdroje (OT, vařič, sporáky, lednička, televizor, komín, slunce), montáž na vnitřní stěnu ve výšce 150 cm nad podlahou, musí být zajištěno volné proudění vzduchu okolo termostatu.

15 Použité informační zdroje:
Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, ISBN


Stáhnout ppt "Vytápění Regulace ve vytápění"

Podobné prezentace


Reklamy Google