Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Armatury uzavírací

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Armatury uzavírací"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Armatury uzavírací

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_02_32_INOVACE_13

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Armatury uzavírací Předmět: Vytápění Ročník: II. Jméno autora: Ing. Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace seznamuje se základními druhy uzavíracích armatur v teplovodní otopné soustavě. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: ventil, šoupátko, kohout, klapka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Armatury uzavírací Armatury umožňují zajistit provoz, údržbu a opravy otopných těles, mohou být použity samostatně nebo v předem nachystané sestavě, tzv. připojovací soupravě. Slouží k : uzavření průtoku, vypouštění a napouštění otopné soustav, regulaci průtoku, odvzdušnění.

5 Armatury uzavírací Uzavírací ventily se používají se u otopných soustav s nuceným oběhem, mají vyšší tlakové ztráty, mohou být přímé, šikmé jedno nebo víceúčelové ( s nátrubky).

6 Armatury uzavírací Zpětné ventily zajišťují průtok pouze jedním směrem a v opačném směru se tlakem samočinně uzavřou, liší se pro svislé a ležaté potrubí. Šoupátka se používají pro potrubí větších dimenzí, v současné době jsou nahrazovány kulovými kohouty, používají se s možností odkalování nebo odvodňování.

7 Armatury uzavírací Kohouty mají malé tlakové ztráty, dobrou těsnost, nastavení krajních poloh (otevřeno-zavřeno) pootočením o 90°. Podle identifikace polohy ovládací páky či klíče je na první pohled zřejmé nastavení kohoutu. Kuželové kohouty jsou starší s těsněním kov na kov, ovládají se speciálním klíčem. Kulové kohouty mají těsnění kov na plast (teflon), uzavírací koule je z mosazi nebo bronzu.

8 Armatury uzavírací Uzavírací klapky se používají se v potrubích dálkového vytápění. Mají malé tlakové ztráty, jsou snadno ovladatelné, ale netěsní dokonale.

9 Armatury uzavírací Odvzdušňovací ventily
Přítomnost vzduchu v otopné soustavě je nežádoucí, protože způsobuje korozi a snižuje tepelný výkon. K odvzdušnění dochází propojením vnitřního prostoru otopného tělesa s venkovním prostředím. Odvzdušňování může probíhat: mechanicky – ruční ovládání pomocí šroubováku nebo spec. klíče, automaticky – plovákový ventil, speciálními kroužky, které vysychají nebo bobtnají v závislosti na přítomnosti vody nebo vzduchu.

10 Armatury uzavírací Odvzdušňovací ventily

11 Armatury uzavírací Dvojregulační kohouty
Jejich konstrukce je přizpůsobena pro zajištění dvou funkcí: uzavírací – otočením ovládacího kolečka o 90°, Regulační – nastavení požadovaného průtoku topné vody. Otevření a uzavření kohoutu neovlivní nastavení regulace

12 Armatury uzavírací Armatury pro jednobodové napojení
Umožňují přívod topné vody i odvod vratné vody v jednom napojovacím místě. Využívá se jako směšovací armatura u jednotrubkového rozvodu. Plní funkci ventilu i šroubení. Umožňuje demontáž otopného tělesa bez přerušení provozu otopné soustavy.

13 Armatury uzavírací Armatury pro jednobodové napojení

14 Použité informační zdroje:
Tajbr, V.: Vytápění pro 1. a 2.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, ISBN


Stáhnout ppt "Vytápění Armatury uzavírací"

Podobné prezentace


Reklamy Google