Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytápění Plynové kotelny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytápění Plynové kotelny"— Transkript prezentace:

1 Vytápění Plynové kotelny

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 09_03_32_INOVACE_13

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Plynové kotelny Předmět: Vytápění Ročník: III. Jméno autora: Ing.Dagmar Poledňáková Škola: SPŠ Hranice Anotace : Prezentace seznamuje s plynovými kotelnami o velkých výkonech a jejich bezpečném provozu. Slouží jako výukový materiál. Klíčová slova: kotel, plyn, vody, pára, výkon Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Dagmar Poledňáková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Plynové kotelny Zařízení a vybavení kotelen závisí na mnoha faktorech.
Rozhodujícími činiteli jsou druh používaného paliva, požadované parametry teplonosné látky a celkový výkon. Většina kotelen pro dálkové vytápění v České republice spaluje zemní plyn nebo zkapalněný topný plyn.

5 Plynové kotelny Teplovodní kotelny
Bloková kotelna slouží pro výrobu tepla k vytápění a ohřev TUV. Nevyrábí se v ní elektrická energie. V kotelně jsou kotle, rozdělovače, sběrače, čerpadla, pojišťovací zařízení, úpravna vody, měřící přístroje, regulační a další zařízení. Kotle bývají v počtu dvou až tří kusů u plynových kotelen o výkonu přibližně 100 až 300 kW. Teplonosnou látkou bývá teplá voda.

6 Plynové kotelny

7 Plynové kotelny Horkovodní výtopna
Horkovodní výtopna je centrální zdroj tepla určený pro vytápění více budov. Rozlišují se výtopny s malými zdroji tepla do výkonu asi 200kW, středně velkými zdroji tepla s výkonem 200kW až 5MW a výtopny velké s výkonem až 100MW i více. Teplonosnou látkou je horká voda. Provoz výtopen je plně automatizován. Samozřejmostí je dnes vybavení regulačními, kontrolními a měřícími přístroji, které zajišťují bezpečný a hospodárný provoz.

8 Plynové kotelny

9 Plynové kotelny Parní kotelny
Pro výrobu páry se používají převážně kotle o tepelném výkonu větším než 50 kW. Kotelny s parními kotli jsou rozděleny podle výkonu do 3 kategorií: Kotelny III. kategorie s výkonem do 0,5 MW, Kotelny II. kategorie s výkonem 0,5-3,5 MW, Kotelny I. kategorie s výkonem nad 3,5 MW.

10 Plynové kotelny Celkový výkon je určen součtem jmenovitých výkonů jednotlivých kotlů používaných v kotelně. Výkon je poměrně vysoký a proto pro kotelny platí přísné bezpečnostní předpisy. Velmi důležité je umístění kotelen, které je rozdílné podle jednotlivých kategorií. Kotelna III. kategorie musí být umístěna ve vyhrazeném prostoru, skříňovém objektu nebo samostatné místnosti. Kotelna II. a I. kategorie se umisťuje v samostatném stavebním objektu.

11 Plynové kotelny V plynových kotelnách vyšších výkonů se instalují indikátory plynu v ovzduší s funkcí: signalizační- při dosažení 10% dolní meze výbušnosti se uvede do provozu optická i akustická signalizace a havarijní větrání. blokační- při dosažení 20% dolní meze výbušnosti se samočinně uzavře hlavní uzávěr plynu do kotelny.

12 Plynové kotelny Příslušenství plynových kotelen
K příslušenství plynových kotelen patří: tlaková regulační stanice, úpravna vody, strojovna, zařízení pro odvod spalin.

13 Plynové kotelny Tlaková regulační stanice
Tlaková regulační stanice slouží k přečištění plynu a k jeho úpravě na potřebný tlak pro dokonalé spalování. Běžné stanice jsou dvoustupňové, dvouřadé. Dvoustupňová regulační stanice znamená, že vysoký tlak přicházející do stanice se snižuje na potřebný tlak ve dvou fázích. Dvouřadá vyjadřuje dvě řady potrubí vedle sebe včetně všech regulátorů, armatur a dalších zařízení. Obě řady jsou na nezávislé a při poruše jedné řady může proudit plyn druhou.

14 Plynové kotelny Úpravna vody
Úpravna vody slouží k úpravě složení vody tak, aby nebal agresivní vůči materiálům, z nichž jsou vyrobeny jednotlivé části celé soustavy, a aby se netvořil v jejích částech vodní kámen. Hlavní části úpravny vody pro napájení parních kotlů tvoří filtr, změkčovač vody, odplyňovací zařízení a dávkovač ochranných chemikálií.

15 Plynové kotelny Strojovna
Strojovna může být součást kotelny nebo je to samostatná místnost. Jsou v ní umístěny rozdělovače, sběrače čerpadla, výtah a další potřebná zařízení. Výfuky pojistných zařízení musí být ve strojovně vyvedeny tak, aby nedošlo k nebezpečí opaření obsluhy.

16 Plynové kotelny Zařízení pro odvod spalin
Každý kotel je opatřen usměrňovačem tahu potřebným pro stabilizaci provozního tahu v ohništi. Každý plynový kotel musí mít odvod spalin napojený do samostatného komínového průduchu, který musí být vyvložkován materiálem odolným proti žáru, vlhkosti a agresivním látkám obsaženým ve spalinách.

17 Plynové kotelny Aby byl provoz v kotelnách bezpečný, musí se dodržovat všechny předpisy pro ochranu zdraví při práci.

18 Použité informační zdroje:
Dufka, J.: Vytápění pro 3.ročník učebního oboru instalatér. Praha: Sobotáles, ISBN:


Stáhnout ppt "Vytápění Plynové kotelny"

Podobné prezentace


Reklamy Google